Staycation賞紅葉

作者: 小雷子 发表于 2020-12-28 12:19:38
3629 53
疫情下無得去旅行,大家留港留家抗疫已差不多一年時間,相信大家都巳經好努力做好自己果一份,口罩、搓手液、  消毒清潔用品,還有一把距人千里尺, 隨身攜帶!哈哈!真係辛苦晒大家啦!
踏入12月中,趁聖誕假期出去欣賞紅葉, 比自抖抖氣,輕鬆一下!
今次去元朗-大棠賞紅葉,乘搭西鐵去到朗屏站,有指示話你知邊個出口,而我最興奮係見到呢架巴士,即顯尊貴嘅身份,好窩心嘅感覺!可能你會笑我傻,咁都開心一餐!
藍天白雲,心情已經靚靚,有咁貼心車隊服務,令全個行程更添氣氛!
好啦!唔講咁多,Let's enjoy the happy moment!
20201228_112233.jpg 20201228_112149.jpg 20201228_112122.jpg 20201228_112027.jpg 20201228_111954.jpg 20201228_111922.jpg 20201228_111903.jpg 20201228_111816.jpg

小雷子 發表於 2020-12-28 12:26:34 來自手機 |顯示全部樓層
紅葉好靚,尤其是黃昏時段,斜陽漸掛,紅葉加上陽光直射,閃閃發光非常美麗! 20201228_111756.jpg 20201228_111652.jpg 20201228_111545.jpg 20201228_111510.jpg 20201228_111439.jpg 20201228_111152.jpg 20201228_111253.jpg 20201228_111228.jpg 20201228_111152.jpg 20201228_111109.jpg 20201228_110920.jpg 20201228_110803.jpg 20201228_110723.jpg 20201228_110848.jpg 20201228_111439.jpg
zoka 發表於 2020-12-28 12:43:46 來自手機 |顯示全部樓層
估唔倒依家有埋「紅葉專車」咁方便
有陽光照住啲紅葉真係靚好多~~

幾年前去過一次,超級多人,見啲私家車要排隊上山好壯觀~~
freddywongdy 發表於 2020-12-28 12:59:09 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-12-28 12:26
紅葉好靚,尤其是黃昏時段,斜陽漸掛,紅葉加上陽光直射,閃閃發光非常美麗! ...

相影得好靚呀飽痺!
如此好天氣,吸收下太陽能個人都開心D!
小雷子 發表於 2020-12-28 13:07:39 來自手機 |顯示全部樓層
zoka 發表於 2020-12-28 12:43
估唔倒依家有埋「紅葉專車」咁方便<span class="emoji emoji1f602"></span>

我都係第一次去,冇諗過有專車接送服務!假期去真人頭湧湧,住得山洞太耐,見到咁多人真係好開心架!
你部相機應該要用吓,唔係好快封塵!嘻嘻!
waiting 發表於 2020-12-28 13:09:06 來自手機 |顯示全部樓層
紅葉好靚,尤其是黃昏時段,斜陽漸掛,紅葉加上陽光直射,閃閃發光非常美麗! ...

真係好靚~
小雷子 發表於 2020-12-28 13:10:22 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-12-28 12:59
相影得好靚呀飽痺!
如此好天氣,吸收下太陽能個人都開心D!

係呀!真係充滿正能量!
今次冇咁多時間,希望下次可以去埋千島湖就更正!
飽痺!千島湖難行嗎?
小雷子 發表於 2020-12-28 13:12:41 來自手機 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-12-28 13:09
真係好靚~

去效外行下,吸收天地正氣,有除毛除菌架功效!
freddywongdy 發表於 2020-12-28 13:16:07 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-12-28 13:10
係呀!真係充滿正能量!
飽痺!千島湖難行嗎?{:emoji_ ...

唔難呀!其實好近做乜唔行埋呀咁好天?
小雷子 發表於 2020-12-28 13:20:00 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-12-28 13:16
唔難呀!其實好近做乜唔行埋呀咁好天?

因為即興的行程,所以食埋午餐先出發,人地落山,我就上山,少左好多人,先可以影多啲靚相!
waiting 發表於 2020-12-28 13:22:32 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-12-28 13:12
去效外行下,吸收天地正氣,有除毛除菌架功效!

實不相瞞… 自年初疫情開始, 我一家四口真係冇多餘活動, 最多帶小朋友在屋苑廣場走動下, 或者到冇人的球場踩下滑板車, 完全冇在外堂食…
freddywongdy 發表於 2020-12-28 13:27:08 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-12-28 13:20
因為即興的行程,所以食埋午餐先出發,人地落山,我就上山,少左好多人,先可以影多啲靚相! ...

咁小人d安全d!
見電視影到d人仲多過旺角!
本來想去。。。都係咪搞我!
小雷子 發表於 2020-12-28 13:31:47 來自手機 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-12-28 13:22
實不相瞞… 自年初疫情開始, 我一家四口真係冇多餘活動, 最多帶小朋友在屋苑廣場走動下, 或者到冇人的球 ...

明白嘅!唯有小心啲!
長期困家都好影響身心,揾啲近家嘅公園行下都好架!
小雷子 發表於 2020-12-28 13:40:12 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-12-28 13:27
咁小人d安全d!
見電視影到d人仲多過旺角!
本來想去。。。都係咪搞我!  ...

見到人多,我都怕怕!
天氣好,就想出去行下!
freddywongdy 發表於 2020-12-28 13:46:53 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-12-28 13:40
見到人多,我都怕怕!
天氣好,就想出去行下!

做好保護措施應該唔怕嘅!
陽光有化學作用!盡量吸收下啦!
yunge0 發表於 2020-12-28 14:26:42 來自手機 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-12-28 13:22
實不相瞞… 自年初疫情開始, 我一家四口真係冇多餘活動, 最多帶小朋友在屋苑廣場走動下, 或者到冇人的球 ...

病毒傳播力强,若不是要上班和買飯,真的不願冒險落街。
我連行山都唔考慮,因為街坊話,日日都有許多人行山,郊區人頭湧湧。
Dtwfung 發表於 2020-12-28 14:27:13 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-12-28 13:10
係呀!真係充滿正能量!
飽痺!千島湖難行嗎?{:emoji_ ...

上兩星期也去了大棠 再加千島湖,已是星期五,千島湖打卡位也要企尾排! 上山路本應不難行,如星期六/日/假日都幾 痛苦
yunge0 發表於 2020-12-28 14:31:12 來自手機 |顯示全部樓層

紅葉專車的車頭很華麗啊!令人興奮。
yunge0 發表於 2020-12-28 14:33:00 來自手機 |顯示全部樓層
zoka 發表於 2020-12-28 12:43
估唔倒依家有埋「紅葉專車」咁方便<span class="emoji emoji1f602"></span>

很明顯是因為去賞葉的人實在太多,巴士公司要開專車接送。巴士服務提升真係抵讚。
waiting 發表於 2020-12-28 14:37:58 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2020-12-28 14:26
病毒傳播力强,若不是要上班和買飯,真的不願冒險落街。
我連行山都唔考慮,因為街坊話,日日都有許多人 ...

係呀. 好多報導都話郊區比彌敦道還多人. 加上我細嗰個小朋友真係細, 難控制佢唔周圍摸…
123下一頁