拯救中的sophronitis wittigiana

作者: Polly888 發表于 2020-12-16 19:12:01
4260 52
LONGLIFE2 發表於 2021-1-10 20:13:08 來自手機 |顯示全部樓層
Polly888 發表於 2021-1-10 19:37
Longlife大大, 這樣換植料可以嗎?<span class="emoji emoji1f64f"></span>

以這株情況,算是嚴重,先看清植株生長能力,生長點在最前尖的小芽,在它底下墊少少水苔,由於所置碎石中,未穩固,應用銅線或細線固定,甚或推高碎石,根基不穩,便無法可施,以這個裝置,要早晚噴水,勤施多次亦可,雖然用盡心力,效果可能未達預期,當做一個練習吧。
回復

Polly888 發表於 2021-1-10 21:29:02 來自手機 |顯示全部樓層
LONGLIFE2 發表於 2021-1-10 20:13
以這株情況,算是嚴重,先看清植株生長能力,生長點在最前尖的小芽,在它底下墊少少水苔,由於所置碎石中,未穩 ...

知道,明白
非常感激Longlife大大你的指導。
回復

Polly888 發表於 2021-1-20 14:02:20 來自手機 |顯示全部樓層
換咗植料兩日 ,我發現佢所淨無幾的葉子中有一塊開始變黃, 在兵行險著的情況下, 我 用了個细試飲杯幫佢換返水苔種植 。 希望佢可以適應啦

仲有生機,好好養根同隻芽,保濕,但唔澇,加油  發表於 2021-1-20 18:34
回復

Ming36 發表於 2021-1-20 20:33:02 來自手機 |顯示全部樓層
有新根、新芽

多謝鼓勵, thanks  發表於 2021-1-20 22:37
回復

LONGLIFE2 發表於 2021-1-20 20:38:36 來自手機 |顯示全部樓層
落葉是正常現象,最重要是能出新根,若用水苔要注意濕度,因為很容易被霉菌侵襲,其實還有很多方法,多點嘗試,會有助日後栽種技術
回復

Brev 發表於 2021-1-20 21:04:47 來自手機 |顯示全部樓層

根弱會盲芽,但肯出根就ok
我哩棵麗亞返嚟一拆開係冇根的,跟著枯咗半棵。我用水苔加淺盆谷根,之後出咗隻超弱嘅芽,啲根開始活躍返,但第二隻芽就盲,唔識大。到第三隻芽就好壯,大過原本嘅老莖。期間啲根生冇停。依家剛出果隻新芽應該會再大啲。
所以一養到根,就係成功救花嘅一半。
回復

Polly888 發表於 2021-1-20 22:46:30 來自手機 |顯示全部樓層
LONGLIFE2 發表於 2021-1-20 20:38
落葉是正常現象,最重要是能出新根,若用水苔要注意濕度,因為很容易被霉菌侵襲,其實還有很多方法,多點嘗試,會 ...

多謝指教。
Longlife大大,請問怎样可知植株早期受霉菌侵襲?有什麼症狀? 有什麼預防方法?(是不是不要太濕)
回復

Polly888 發表於 2021-1-20 22:56:06 來自手機 |顯示全部樓層
Brev 發表於 2021-1-20 21:04
根弱會盲芽,但肯出根就ok
我哩棵麗亞返嚟一拆開係冇根的,跟著枯咗半棵。我用水苔加淺盆谷根,之後出咗隻 ...

多謝大大经驗分享。你種得好好呀。
Brev大大,請問什麼是盲芽?什麼原因導致盲芽? 咁有盲根嗎? 什麼原因導致盲根?

盲芽即係唔曉生大嘅芽,根一般係根尖枯,但嘉多利一類嘅根會分枝,如果根系強壯,就算根尖枯問題唔大  發表於 2021-1-21 08:00
回復

LONGLIFE2 發表於 2021-1-20 23:13:46 來自手機 |顯示全部樓層
Polly888 發表於 2021-1-20 22:46
多謝指教。
Longlife大大,請問怎样可知植株早期受霉菌侵襲?有什麼症狀? 有什麼預防方法?(是不是不要太 ...

霉菌的入侵點以植株最嫩部份,如根尖,幼芽的生長點等等,會變啡變黑,若用水苔,不可深植,應放於水苔面,若植株很弱,水苔宜即日乾,若有數條根,水苔2,3天後才乾,也沒問題,因為霉菌是以水為生,控水是最重要

Longlife大大,非常感謝您  發表於 2021-1-21 14:02
回復

Polly888 發表於 2021-1-21 14:06:00 來自手機 |顯示全部樓層
各位大大,想請教一下:啲新根一生出就能夠吸水嗎?
回復

Brev 發表於 2021-1-21 21:45:29 來自手機 |顯示全部樓層
Polly888 發表於 2021-1-21 14:06
各位大大,想請教一下:啲新根一生出就能夠吸水嗎?<span class="emoji emoji1f64f"></span>

會,不過淋完水如果可以快爽的話,啲根會生得好啲
我之前都買咗兩次你果款索芙,第一次冇換水苔,中菌枯咗,跟住再接再厲一氣買3棵上流木種,依家隔日淋水,啲根都繼續生。
回復

Polly888 發表於 2021-1-21 23:16:54 來自手機 |顯示全部樓層
Brev 發表於 2021-1-21 21:45
我之前都買咗兩次你果款索芙,第一次冇換水苔,中菌枯 ...

Brev 大大,好多谢你的解答
你種的索芙又靚又健康真是要向你多多學習
請問什麼是上流木種 ? 有何特別?
另想問啲根最外生了一層白色東西是什麼?

索芙原生地係附木而生,所以按理上木或者上芒板種係比較合適。根面白色果層係根皮,有生命力嘅根吸咗水,外層會變綠  發表於 2021-1-22 07:54
用一塊流木做上板材料~  發表於 2021-1-22 06:05
回復

Ming36 發表於 2021-1-21 23:39:02 來自手機 |顯示全部樓層

Brev 呢株啲根靚到識跳舞
比佢哋啲根自由飛舞,睇得出佢哋好開心

謝謝  發表於 2021-1-22 07:55
回復

Polly888 發表於 2021-1-22 13:25:38 來自手機 |顯示全部樓層
多謝Brev大的解答♡
請問這些流木易霉嗎? 可用多久? 在哪裏買到?

流木好耐用,魚街有好多,有唔同尺寸~  發表於 2021-1-22 17:22
回復

Polly888 發表於 2021-1-22 19:00:37 來自手機 |顯示全部樓層
Polly888 發表於 2021-1-22 13:25
多謝Brev大的解答♡
請問這些流木易霉嗎? 可用多久? 在哪裏買到? <span class="emoji emoji1f64f"></span> ...

多謝Brev大的解答 ♡
回復

Polly888 發表於 2021-1-22 19:05:49 來自手機 |顯示全部樓層

請問Brev大上流木的索芙種了多久?

約半年  發表於 2021-1-23 07:17
回復

Polly888 發表於 2021-1-24 12:27:14 來自手機 |顯示全部樓層
Brev大,thx thx a lot

加油,植株仲有生機,可以種得返的  發表於 2021-1-24 14:08
回復

coffee513 發表於 2021-7-14 19:06:04 來自手機 |顯示全部樓層
請教Polly大、Brev大此品種種植情況如何,可有開花勢頭?因為我諗住嚟緊如果花墟見到可能會入。謝謝!
回復

Brev 發表於 2021-7-14 19:48:09 來自手機 |顯示全部樓層
coffee513 發表於 2021-7-14 19:06
請教Polly大、Brev大此品種種植情況如何,可有開花勢頭?因為我諗住嚟緊如果花墟見到可能會入。謝謝!:love ...

我棵之前長嘅芽成熟,出緊根,嚟緊會施吓水肥,希望入秋長新芽夠壯,可以開花

天氣熱,現在每朝浸吓水~
回復

coffee513 發表於 2021-7-14 20:41:18 來自手機 |顯示全部樓層
Brev 發表於 2021-7-14 19:48
我棵之前長嘅芽成熟,出緊根,嚟緊會施吓水肥,希望入秋長新芽夠壯,可以開花

天氣熱,現在每朝浸吓水~ ...

多謝Brev大資料。希望今年可以賞到Brev大嘅wittigiana
回復