新手有問題:車厘茄斷枝 12月13更生- 可能俾土狗咬

作者: Pica 發表于 2020-12-12 23:12:44
1951 5

經已係第三棵斷主幹。情形都係差不多一樣;我係留主幹加一枝側芽,多數係留近泥面果支,同主幹差不多粗。

四五日前發現一棵側芽斷咗八九成,果斷口好似撕開咁,以為係自己唔小心或者側芽太重壓斷,齊口剪咗就算。早兩日發現斷咗側芽嘅主幹又係咁樣斷,因為經已掛果,剪咗斷口插返落泥,諗住救到就救,救唔到都冇計。今晚睇吓就見到張相咁樣,泥面仲有啲一塊塊緑色嘅碎片。

發現第一枝斷支果晚有另一棵嘅側芽都係咁,但冇咁嚴重,啲葉都冇宿埋一著,攞咗啲膠紙包一包,到今日都未有乜唔妥。

今晚同盆另一棵又係咁,呢次係側芽同主幹一都係咁。

究竟係病定係俾蟲咬定乜原因呢?

兩個兩呎半長盆每盆有七八棵,有事嘅都係同一盆。疏果用靚土,基肥用雞屎肥,追肥用雞屎+骨粉+紅牛甲;星期二第一次噴1:200 海藻肥。天台全日照。
Pica 發表於 2020-12-13 20:04:53 來自手機 |顯示全部樓層
今日見到,更加慘不忍睹。近半爛腳!!入黑後見到有隻土狗(螻蛄)係天台地下散步,凶手會唔會係佢哋呢?有冇好方法建議??
回復

Pica 發表於 2020-12-13 20:05:50 來自手機 |顯示全部樓層
點算好?
回復

Pica 發表於 2020-12-13 20:07:02 來自手機 |顯示全部樓層
用茶芓粉得唔得?
回復

orangepear 發表於 2020-12-13 21:06:07 |顯示全部樓層
試下45度角剪一刀再插入泥。番茄生命力好強,但D果就未必救到。要勤d淋水。

同埋你要剪走D葉,減輕佢的負擔,但又唔可以剪曬,要留返D葉做光合作用。如果唔知剪幾多,可以剪少D,然後密切留意,如果D葉開始縮即係剪得唔夠多。
回復

Pica 發表於 2020-12-18 00:59:00 來自手機 |顯示全部樓層
orangepear 發表於 2020-12-13 21:06
試下45度角剪一刀再插入泥。番茄生命力好強,但D果就未必救到。要勤d淋水。

同埋你要剪走D葉,減輕佢的負 ...

日日係咁剪,佢哋日日係咁道咬;其中一棵經已由3呎高剪到剩返冇一呎。未咬過嘅同算做救得到嘅小過一半……
回復