蒲台島處男之旅 ~景觀編

作者: freddywongdy 发表于 2020-11-13 13:17:04
4755 49

旅後感:
原來要就船期同時間來回架!
上午10:00開船約10:35上岸,
回程15:30要上船,唔係就要隔日下午先走得!
所以都幾多人响果度露營。
其實上岸到要離開大約有4個鐘時間,
因為咁!所以唔可以慢慢行慢慢影慢慢食,
要行晒島上咁多景點,
應該去兩次先可以睇得晒同埋有較充裕時間!
今次同d怪石影下相,
去左佛手岩,巫氏古宅,燈塔等景點!
同欣賞左無邊無際嘅藍天大海,
大浪拍岸嘅壯觀景象!
總算一開眼界!
不過... 今次係第一次亦都可能係最後一次!
因為坐車去香港仔來回程都十分麻煩!
仲要就船期同要一早去賣定飛,
飛賣晒就白行架啦!

己己另 發表於 2020-11-13 13:28:36 |顯示全部樓層
好詩 好詩
freddywongdy 發表於 2020-11-13 13:50:53 |顯示全部樓層

好似有人响果度旬情咁...

啋  發表於 2020-11-13 15:15
lamkaicheung 發表於 2020-11-13 16:24:50 來自手機 |顯示全部樓層
去蒲台島已經30年前往事,印象中都非常之模糊!
freddywongdy 發表於 2020-11-13 17:13:52 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-11-13 16:24
去蒲台島已經30年前往事,印象中都非常之模糊!
...

應該係再去溫古知新嘅時候啦!
Ming36 發表於 2020-11-14 00:29:30 來自手機 |顯示全部樓層

蒲台島好靚,值得一去再去。
我哋都鍾意一日來回,喺銅鑼灣食完上海黐飯豆漿,轉小巴去赤柱美利樓附近上船,回程當然望住時間啦!
雖然大部份係禿頭山,遇上風和日麗嘅日子,海天一色,非常享受。沿途有山、有水、有蝦艇、有遊艇,又有巨浪拍岸;搵塊靚地,放張地墊,快閃環保 picnic自攜午餐,攤唞瞓個晏就覺,望住天空麻鷹、雀仔自由地飛翔,舒服到唔想走。
沿途見到條天梯咁高嘅禿頭山,即刻轉彎閃。去食個餐蛋紫菜公仔麵、行多兩步再嚟多碗冰凍昆布綠豆沙,買些少紫菜特產,夠鐘就上船。
咁就完成一整天的本地遊!
Ming36 發表於 2020-11-14 00:54:33 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-11-13 16:24
去蒲台島已經30年前往事,印象中都非常之模糊!<span class="emoji emoji1f605"></span><span class="emoji emoji1f605"></span>
...

王子,真係值得一去再去,特別係天氣好嘅時候
freddywongdy 發表於 2020-11-14 07:18:54 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-11-14 00:29
蒲台島好靚,值得一去再去。
我哋都鍾意一日來回,喺銅鑼灣食完上海黐飯豆漿,轉小巴去赤柱美利樓附近上船 ...

係呀!夏天去死硬!
樹蔭都無d!
其實去香港仔同赤柱上船一樣咁麻!
好在秋天d太陽唔多熱,
唔係果日已經晒死左啦!
果條天梯無上過!但人地都唔推介上,
上面得個亭,一上一落就今日旅程完結啦!

如果星期日假日,赤柱嗰邊多幾班船  發表於 2020-11-14 09:44
Ming36 發表於 2020-11-14 09:43:56 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-11-14 07:18
係呀!夏天去死硬!
樹蔭都無d!
其實去香港仔同赤柱上船一樣咁麻!

我哋初春乍暖還寒時候去,只玩咗34576。
有些遊人一到蒲台島,就向2的方向行上山,從天梯那邊落,才玩4576。
我哋回程發現天梯,諗住唔走回頭路,望到啲人落到嚟個個攰到咩咁,即刻打消念頭。
淨係行天梯路,起碼要預個半鐘,計準船期,不能有誤呀
lamkaicheung 發表於 2020-11-14 10:19:44 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-11-13 17:13
應該係再去溫古知新嘅時候啦!

住事只能回味是真的,記得一落船就向後山進發,途中岩石有佛手掌、 石棺材同埋一個類似和尚人石像,去到後山就已經一望無際無敵大海景已非常吸引,落到去海旁两岸觀望又平又寬闊大石礁,聽著潮水拍打海浪聲音,感受自然界的交響樂,已經一大樂事!
多謝freddy 大,處男之旅令我記起30年的回憶,又再一次浮現記憶中!
lamkaicheung 發表於 2020-11-14 10:28:57 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-11-14 00:54
王子,真係值得一去再去,特別係天氣好嘅時候

嗰陣時我去仲未有天梯,而家多咗條天梯我都去行下先,順便揾翻啲回憶!
Ming36 發表於 2020-11-14 11:34:23 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-11-14 10:28
嗰陣時我去仲未有天梯,而家多咗條天梯我都去行下先,順便揾翻啲回憶! ...

爬天梯,要小心上落。
還有一些,上山下海之選。如果天氣好,可以去啲靚到暈嘅天然沙灘仔玩吓水,泳術良好,可以游吓水!
亦可以穿着防跣爬山鞋,小心爬下石仔,近距離親親海岸線。
freddywongdy 發表於 2020-11-14 15:35:00 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-11-14 09:43
我哋初春乍暖還寒時候去,只玩咗34576。
有些遊人一到蒲台島,就向2的方向行上山,從天梯那邊落,才玩457 ...

參考下先!
見到條天梯咁長... 行完要坐兩日輪椅啦!
freddywongdy 發表於 2020-11-14 15:59:08 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-11-14 10:28
嗰陣時我去仲未有天梯,而家多咗條天梯我都去行下先,順便揾翻啲回憶! ...

你咪呀!行完請兩日sl都有份!
lamkaicheung 發表於 2020-11-14 16:01:09 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-11-14 11:34
爬天梯,要小心上落。
還有一些,上山下海之選。如果天氣好,可以去啲靚到暈嘅天然沙灘仔玩吓水,泳術良 ...

ming 大,啲相影得好好好正!
所以襯自己仲行得,我要盡快安排行一次先得,唔咪等到打鼓想去都冇得去!
lamkaicheung 發表於 2020-11-14 16:02:35 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-11-14 15:59
你咪呀!行完請兩日sl都有份!

決定咗要征服條天梯啦
Ming36 發表於 2020-11-14 17:17:14 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-11-14 16:01
ming 大,啲相影得好好好正!
所以襯自己仲行得,我要盡快安排行一次先得,唔咪等到打鼓想去都冇得去!{: ...

王子趁年輕行得、走得、游得、攀得,這離島空氣清新又遠離煩囂,有幾間士多仔,社交距離遠到量度不到,帶備糧水,趁還未有境外旅客回歸,既寧靜、景點拍攝又方便,快啲安排行一轉。
但萬事要小心,我們沿途見好幾次飛行服務救傷隊人員,需要上山救人,聞說有行山人士受傷,又有垂釣人士意外墮海.....
Ming36 發表於 2020-11-14 17:33:46 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-11-14 10:19
住事只能回味是真的,記得一落船就向後山進發,途中岩石有佛手掌、 石棺材同埋一個類似和尚人石像,去到 ...

自然交響樂,好貼切!永無重復的大浪拍岸,涼風颯颯交響曲。
我哋上船後拍了幾張地圖就出發。
如由景點2方向出發,上山,拍到的天梯就是由山頂去昂裝那一段路。
我們選4576方向hea 遊,其他留待下次再去
Ming36 發表於 2020-11-14 18:01:14 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-11-14 15:35
參考下先!
見到條天梯咁長... 行完要坐兩日輪椅啦!

我哋怕要向飛行服務救傷隊求救,上埋頭條就唔好啦!
freddywongdy 發表於 2020-11-14 20:00:52 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-11-14 16:02
決定咗要征服條天梯啦

好!等你行完報導!
123下一頁