AV 小苗種植比賽2020 (如果知道這AV名字,請指點)(截)

作者: chestnut007 发表于 2020-11-6 14:47:20
8737 171
Polly888 發表於 2020-11-6 17:34:46 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-11-6 15:53
申請參加者:
1.MasterTT 栗子大大搞比賽阿!
2.Ming36 唔係想贏獎品,只想能種到開花

申請參加者:
1.MasterTT 栗子大大搞比賽阿!
2.Ming36 唔係想贏獎品,只想能種到開花
3. Polly888 未種過,不過想試下 thanks!
小雷子 發表於 2020-11-6 17:36:43 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-11-6 17:30
這是愛妖姬,小苗分株之後,就先後在去年炎夏陣亡,令我傷心不已<span class="emoji emoji1f613"></span>
五月左右,初夏時 ...

入秋後……入左10盆馬生苗, 彌補心靈創傷!
Ming36 發表於 2020-11-6 17:37:36 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-11-6 17:33
我都種左成年有多啦!

真係有份感情㗎
剩低的有一些用水培,雙線發展,希望多一條踏上開花之路
小雷子 發表於 2020-11-6 17:39:09 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-11-6 17:37
真係有份感情㗎<span class="emoji emoji1f625"></span>
剩低的有一些用水培,雙線發展,希望多一條踏上開花之路
...

我水培…………係100%陣亡
Ming36 發表於 2020-11-6 17:42:05 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-11-6 17:36
入秋後……入左10盆馬生苗, 彌補心靈創傷!<span class="emoji emoji1f601"></span>

莫非.......我曾遇見妳,近來我買咗一堆珍奇蝴蝶,行過啲,就見到有一愛花之人,在一旁默默地尋找AV小苗,我曾細細聲對她說:「excuse me,我想拎上邊網架嗰啲睇睇!」她仍沉醉於尋覓小苗當中,好像聽不到
Ming36 發表於 2020-11-6 17:43:21 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-11-6 17:39
我水培…………係100%陣亡

Wingwing 大大嗰啲有花開啊!
所以我就嘗試吓,放粒魔肥落去,已經個幾兩個月,暫時仍然生存
chuyat10 發表於 2020-11-6 17:45:03 來自手機 |顯示全部樓層
AV 比賽難度好高,多數不了了之。
Ming36 發表於 2020-11-6 18:01:12 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2020-11-6 17:45
AV 比賽難度好高,多數不了了之。<span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602"></span>

十郎兄,你是高材生,一齊參加吖?
有你一齊玩,熱鬧啲呀
小雷子 發表於 2020-11-6 19:05:57 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-11-6 17:42
莫非.......我曾遇見妳,近來我買咗一堆珍奇蝴蝶,行過啲,就見到有一愛花之人,在一旁默默地尋找AV小苗 ...

我去到通常到冇咩人……因為已是貨尾…………好嘢比人買晒!
你咩事候去?等我下次撞下你囉!
chuyat10 發表於 2020-11-6 19:51:13 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-11-6 18:01
十郎兄,你是高材生,一齊參加吖?
有你一齊玩,熱鬧啲呀

記得栗子小姐辦過一次修葉比賽,邊個先出六塊新葉為之勝出,最後好似冇人成功。
Ming36 發表於 2020-11-6 20:03:31 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-11-6 19:05
我去到通常到冇咩人……因為已是貨尾…………好嘢比人買晒!
你咩事候去?等我下次撞下你囉! ...

多數週末去,有時就係星期五黃昏順路快閃,唔知係咪貨尾時候,只知道遇到馬生就有新鮮貨
Ming36 發表於 2020-11-6 20:07:20 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2020-11-6 19:51
記得栗子小姐辦過一次修葉比賽,邊個先出六塊新葉為之勝出,最後好似冇人成功。 ...

我也都記得有呢個比賽喎!原來之後冇人成功
我最大的困擾就是,分株後陣亡。
十郎兄你看看,修葉育苗好靚㗎,點知....
chuyat10 發表於 2020-11-6 20:13:10 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-11-6 20:07
十郎兄你看看 ...

真係好靚啊!冇理由唔得喎,可以試下唔分株,連母葉一齊種到大左再剪母葉。
Ming36 發表於 2020-11-6 20:25:56 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2020-11-6 20:13
真係好靚啊!冇理由唔得喎,可以試下唔分株,連母葉一齊種到大左再剪母葉。 ...

可能我粗手粗腳,搞親佢啲根,令它們去年不能安然渡夏。
下次又試吓你的方法先
chuyat10 發表於 2020-11-6 20:29:33 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-11-6 20:25
可能我粗手粗腳,搞親佢啲根,令它們去年不能安然渡夏。
下次又試吓你的方法先<span class="emoji emoji1f44d"></span> ...

我宜家試緊修葉直接插係純泥炭土度,出小苗搬都唔洗搬,橫掂自家修葉,點玩都得。
裡塊葉都插左有兩個禮拜度,葉片仲係好硬淨,應該有根吸到水了。
chestnut007 發表於 2020-11-6 20:42:34 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2020-11-6 19:51
記得栗子小姐辦過一次修葉比賽,邊個先出六塊新葉為之勝出,最後好似冇人成功。 ...

唔係呀!我連奬品都送出啦!
chuyat10 發表於 2020-11-6 20:47:53 來自手機 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2020-11-6 20:42
唔係呀!我連奬品都送出啦!

最後邊個贏出比賽啊?栗子小姐,我好似當初衰左就冇繼續關注了。
chestnut007 發表於 2020-11-6 22:41:36 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2020-11-6 20:47
最後邊個贏出比賽啊?栗子小姐,我好似當初衰左就冇繼續關注了。

https://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid=423722&mobile=2
chestnut007 發表於 2020-11-6 22:44:20 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-11-6 20:07
十郎兄你看看 ...

我大多數會放在溫室養,溫室當然是放在冷氣機房內。
chestnut007 發表於 2020-11-6 22:47:33 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-11-6 15:54
Wahahaha, 栗子小姐,又係孖T大和我排頭位報名抽籤啊

你哋夾埋嘅,你出現佢先出先?!哈哈!

Hahaha 今次係去蒲頭先  發表於 2020-11-6 23:33