點解住公屋冷氣機滴水唔洗扣分?

作者: tsoiyiu1009 发表于 2011-7-14 00:16:44
13835 17
我媽媽住公屋,成日向我訴苦,樓上果家夜晚冷氣滴水,
滴正佢部冷氣機頂,發出"迪塔...迪塔...迪塔..."既噪音,搞到佢訓唔到覺......
我就問佢有無向管理處投訴,佢話有...但係看更上門拍門樓上從不應門...
warning letter又寄左幾封...
投訴完果排,情況就好d,一係連續三日唔開冷氣,一係半夜三更先黎開冷氣,
但係無耐又故態復萌...
而管理處回覆: 應該要做既野都做晒,
因為樓上從不應門,故此樓上唔做野改善都無佢符...唔可以扣佢分喎...
咁公屋冷氣滴水扣分制遇著哩d缺德既人係咪如同虛設呢?
金盞花 發表於 2011-7-14 00:22:21 |顯示全部樓層
關唔關食環處事呢?  講件事出嚟, 打去1823問問

睇過廣告都好似係post 1823哩個電話投訴... anyway,多謝你幫忙~我會搵苦主商量~  發表於 2011-7-15 03:23
冇錯, 係佢管  發表於 2011-7-14 09:38
KOOKOO 發表於 2011-7-14 00:28:18 |顯示全部樓層
係管理處D人做野馬虎
搵個人去同佢地投訴 佢地蝦你阿媽伯耶婆
同佢地講 你地做唔到野打電話叫差人黎

我有諗過報警...奈何苦主唔肯...  發表於 2011-7-15 03:26
Monk's 發表於 2011-7-14 00:35:39 |顯示全部樓層
扣唔到分可能係大廈外牆冇冷氣機去水喉可供應用
對,打1823找食環吧...

大廈外牆今年已裝冷氣機去水喉... anyway,多謝你幫忙~  發表於 2011-7-15 03:25
cookie20002005 發表於 2011-7-14 08:11:56 |顯示全部樓層
管理處d人根本都唔想做野,我以前都試過咁個case,佢唔理我就日日投訴,又搵區議員幫手,又直接走去房屋署嘈,你嘈多幾次佢冇可能唔做野架

搵區議員幫手都係一個唔錯既辦法~anyway,多謝你幫忙~  發表於 2011-7-15 03:28
比得大帝 發表於 2011-7-14 09:32:45 |顯示全部樓層

睇你想點做:

1. 最寸的做法

半夜上去拍門, 通知佢部冷氣機漏水, 再寸的話, 半夜打電話報警, 叫差人上門處理

2. 積極做法

冷氣機滴水滋擾他人
冷氣機應該要定期檢查,看看有否滴水滋擾他人。

如果你居住的大廈發現有冷氣機滴水滋擾,可向大廈管理處、大廈業主立案法團或互助委員會尋求協助,找出滴水的來源,並要求有關業主改善,亦可致電食物環境衛生署投訴。

法例規定,任由冷氣機滴水滋擾他人乃屬違法,一經定罪,最高罰款為一萬元,另加每日罰款二百元。

查詢電話: 2868 0000
食物環境衛生署

http://www.info.gov.hk/isd/tvapi/aircond/chinese/high_chi.htm

3. 消極做法

在自已部冷氣機上面舖張軟膠

哈哈...我媽咪用左最消極既做法...墊幾件舊衫係冷氣機頂就算...anyway,多謝你幫忙~  發表於 2011-7-15 03:31
owlcyr 發表於 2011-7-14 09:39:01 |顯示全部樓層
遇到呢o的問題要跟足指引玩,不過好煩~~~

1. 你首先寫信比條村個"區長"(房署的人),寫晒事發經過(管理署有時做o野係好求其的)
2. 報食環,當備案,有記錄

跟指引係要扣分的~
http://www.housingauthority.gov. ... ers/markingscheme/0,,,00.html#T

在備註二的情況下例外  發表於 2011-7-14 14:07
ht333147 發表於 2011-7-14 13:19:42 |顯示全部樓層
有無人可以幫下阿婆;
收集一滴水, 知道其重量.
用電子磅等測定水滴下來的撞擊力, 便可以算出在什麼位置滴下來

唔洗搞咁多野...頂樓無人住...跟住到個衰人果層...跟住到我媽咪果層...看更用埋大光燈睇...咁你話邊個冷氣機滴水?哈哈  發表於 2011-7-15 03:34
佢早就鎖定咗邊個滴水啦, 唔係看更上門點拍門呀?  發表於 2011-7-14 13:49
Monk's 發表於 2011-7-14 13:33:42 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2011-7-14 13:19
有無人可以幫下阿婆;
收集一滴水, 知道其重量.
用電子磅等測定水滴下來的撞擊力, 便可以算出在什麼位置滴下 ...

冷氣機滴水可以是先滴落第二部機再滴下來...
用鏡在單位望或用望遠鏡在地下望直接好多.

所以有時d看更會睇錯以為我媽咪冷氣機滴水...好彩佢無開冷氣咋~  發表於 2011-7-15 03:36
江江 發表於 2011-7-14 13:43:51 |顯示全部樓層
你媽的公屋管理處不認真處理, 就直接去佢阿頭的處長級投訴吧

咁搵議員投訴好過~起碼落力d~  發表於 2011-7-15 03:44
八王爺 發表於 2011-7-14 13:58:50 |顯示全部樓層
當務之急,在滴水位放一張海綿,吸音。
晚上睡得好,先有精神同啲惡人鬥。

我媽咪而家墊幾件舊衫係冷氣機頂就算...anyway,多謝你幫忙~  發表於 2011-7-15 03:38
ht333147 發表於 2011-7-14 14:12:29 |顯示全部樓層
Monk's 發表於 2011-7-14 13:33
冷氣機滴水可以是先滴落第二部機再滴下來...
用鏡在單位望或用望遠鏡在地下望直接好多. ...

都有可能水滴是''轉車''過來.
現在人家不開門, 是令你無法證實水滴來源, 使你無符.
始終是要有些證據才可有進一步行動
如果測出只是中轉站, 他不會閉門拒絕驗證.

也同意王爺意見, 老人家有覺好訓最重要.
比得大帝 發表於 2011-7-14 16:46:57 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2011-7-14 14:12
都有可能水滴是''轉車''過來.
現在人家不開門, 是令你無法證實水滴來源, 使你無符.
始終是要有些證據才可 ...

還討論甚麼轉車?  還做乜實驗?  人地都話 :

看更上門拍門樓上從不應門...
warning letter又寄左幾封...
投訴完果排,情況就好d,一係連續三日唔開冷氣,一係半夜三更先黎開冷氣,
但係無耐又故態復萌...

人地未鎖定目標又點可以做咁多嘢?

比得大帝 發表於 2011-7-15 09:20:03 |顯示全部樓層
tsoiyiu1009 發表於 2011-7-15 03:43
因為頂樓無人住...跟住到個衰人果層...跟住到我媽咪果層...
再加上看更用埋大光燈睇...其實唔洗講都知邊 ...

明白

冷氣機滴水是違法的, 應俾多點壓力管理處
比得大帝 發表於 2011-7-15 16:29:03 |顯示全部樓層
我十幾年前買過個窗口戶冷氣機, 個sales介紹哩隻唔駛駁喉, 唔會滴水, 佢原理係有個盆托住產生的水, 靠冷氣機的熱量蒸發走.  用咗好多年, 記得好似真係掂.  唔知點解依家出嘅冷氣機冇咗哩個設計.
jellyfishy 發表於 2011-7-15 16:32:06 |顯示全部樓層
我好憎冷氣機滴水.
因為個機patpat响屋外, 未必家家知自己部機有問題~
有投訴係應該,等住客留意下, 住客唔理, 理應管理處要做野. 管理處唔理, 咁就只好搵區議員喇~
ht333147 發表於 2011-7-15 15:21:46 |顯示全部樓層
tsoiyiu1009 發表於 2011-7-15 03:43
因為頂樓無人住...跟住到個衰人果層...跟住到我媽咪果層...
再加上看更用埋大光燈睇...其實唔洗講都知邊 ...

有無可能是老人家, 除了驚之外乜都唔識?
可以同佢傾下, 只要將水接走, 甚至只引到牆身滲走已得.
加塾消聲止住咳, 等老人家有覺好訓先啦, 否則有可能引發更多問題.
tsoiyiu1009 發表於 2011-7-15 03:43:15 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-7-14 16:46
還討論甚麼轉車?  還做乜實驗?  人地都話 :

看更上門拍門樓上從不應門...

再加上看更用埋大光燈睇...其實唔洗講都知邊個冷氣機滴水喇~