初種者求急救 !

作者: funnymandy 发表于 2020-10-30 10:55:20
1324 12

係李老太種室外花槽種了成串,分了一盆我試種。聽說這是懶人肉,不可多淋水。她喜歡用這泥,但我又唔敢換甚麼泥好,昨晚說唔識種想歸還給她,但佢話施下肥,噴水,叫我繼續種,佢話大棵左喎。現在唔知點搞
chuyat10 發表於 2020-10-30 11:09:18 來自手機 |顯示全部樓層
繼續自生自滅,太乾淋下水,有陽光曬曬就最好,睇佢徒長左係光線唔夠,土太硬就幫佢鬆一鬆。
funnymandy 發表於 2020-10-30 11:27:21 來自手機 |顯示全部樓層
可轉換下面用蘭花石,仙人掌泥和赤玉土嗎?
如改換了赤玉土,用植物燈可補救
funnymandy 發表於 2020-10-30 11:44:53 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2020-10-30 11:09
繼續自生自滅,太乾淋下水,有陽光曬曬就最好,睇佢徒長左係光線唔夠,土太硬就幫佢鬆一鬆。 ...

謝回覆
如改換了赤玉土,用植物燈可補救 ?
chuyat10 發表於 2020-10-30 12:50:39 來自手機 |顯示全部樓層
funnymandy 發表於 2020-10-30 11:44
謝回覆 <span class="emoji emoji1f64f"></span>
如改換了赤玉土,用植物燈可補 ...

本身泥炭份量太多唔係好透氣透水,你改俾多D顆粒土幾好啊!淋多左水都唔怕。
funnymandy 發表於 2020-10-30 15:26:47 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2020-10-30 21:29:47 來自手機 |顯示全部樓層

唔夠光所以「大棵咗」
夠光時葉會生得密啲
呢隻嘢粗生,用呢種泥都冇所謂,就好似十郎咁講,多光、少水、鬆下泥
我個人認為換多顆粒幫助唔大,因為冇光/唔夠光嘅時候,佢冇咩水都會照徒長 植物燈當然會有啲幫助,但都係太陽嘅紫外線比較有用
不過其實徒長又有咩好怕喎
funnymandy 發表於 2020-10-30 22:42:36 來自手機 |顯示全部樓層
因老人家朋友,種窗外花槽,種到成串,分了幾盆,盛情難卻 。但我是室內窗邊,又唔敢比水,多謝各位指導。
funnymandy 發表於 2020-10-30 22:44:19 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2020-10-30 21:29
唔夠光所以「大棵咗」
夠光時葉會生得密啲
呢隻嘢粗生,用呢種泥都冇所謂,就好似十郎咁講,多光、少水、鬆 ...

因老人家朋友,種窗外花槽,種到成串,分了幾盆,盛情難卻 。但我是室內窗邊,又唔敢比水,多謝各位指導。
funnymandy 發表於 2020-10-30 22:45:56 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2020-10-30 23:24:39 來自手機 |顯示全部樓層
funnymandy 發表於 2020-10-30 22:44
因老人家朋友,種窗外花槽,種到成串,分了幾盆,盛情難卻 。但我是室內窗邊,又唔敢比水,多謝各位指導 ...

都好好呀!唔算徒得太勁,加燈生長會更好
加油!
Silhouette 發表於 2020-11-4 02:01:54 |顯示全部樓層
品種好似系紫樂(?),缺光易徒,已經徒長的部份可以等佢自然木質化變成老樁
funnymandy 發表於 2020-12-6 17:31:21 來自手機 |顯示全部樓層
換左多肉泥,現在可以呀!