速遊 丫髻山 (天水圍-> 丫髻山 -> 朗屏)

作者: freddywongdy 发表于 2020-10-19 11:49:01
9572 157
freddywongdy 發表於 2020-10-22 10:44:53 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-10-22 10:20
你成日行山,有冇遇過呢啲經歷?

我多數同屋企人去,行d簡單d一條大直路果d架!
果d要入叢林同埋要無乜明確指示果d好少會行,
除非有人帶啦!
唔想好似你地咁行左入結界嚇餐飽!
Ming36 發表於 2020-10-22 11:10:52 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-10-22 09:08
可能吸左d障氣又驚嚇過度呀!

瘴氣都有可能喎!這是有毒的氣體,九死一生喎
freddywongdy 發表於 2020-10-22 11:15:07 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-10-22 11:10

所以都係行d安全路徑會好d!
小雷子 發表於 2020-10-22 12:44:08 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-10-22 11:10

你地越講越恐怖………………
小雷子 發表於 2020-10-22 12:50:31 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-10-22 11:15
所以都係行d安全路徑會好d!

以前行山都係以西貢為主,依加少左去,反且想行簡單,又舒服嘅路段!
上You Tube睇返以前行山而失縱嘅案件,真係有結介咩?
Chin 發表於 2020-10-22 13:40:03 來自手機 |顯示全部樓層
前幾年我同太極朋友行過,有些位置有碎石,又斜,落山真係有D危險,(成班長姐,碌落山可能都冇英雄救)好彩朋友中有行慣山的,一路提點,有大驚冇乜險。
freddywongdy 發表於 2020-10-22 13:40:16 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-10-22 12:50
以前行山都係以西貢為主,依加少左去,反且想行簡單,又舒服嘅路段!
上You Tube睇返以前行山而失縱嘅案 ...

我覺得有架!
我妹有個朋友發生左咁嘅事:
佢自己一個去西貢行山,佢都成日行麥徑果d有明確指示嘅路線,
果日假日都幾多人行,佢去到一個叢林位,
行左一段時間佢就開始覺得唔妥,
因為佢發覺自己好似層經經過左某個位...
再行一段時間又係行返去果個位,就好似你情況咁!
不過佢話果時感覺好怪,果日陽光普照,
但佢入到去叢林段就變得灰灰暗暗咁,
同埋好靜,靜到聽到自己呼吸聲都聽到...
咁佢諗死勒!唔通真係入左結界?
就係哩個時候佢聽到有人叫佢個名,
佢望左一陣先望到,原來係佢同事企左响上路,
佢同事話頭先行入去見到佢叫左佢佢好似無反應,
以為佢聽唔到!
到佢又行返出黎時又見佢响果附近行緊,
咪再叫佢啦!今次先識應佢!
佢同事話佢都行完返轉頭出去搭車,佢仲响果度行緊?
跟住佢話比佢同事知佢行左好耐都仲係响果度行黎行去,
好彩比佢見到!
經過今次,佢都信有結界哩回事,又或者自己心智比野迷住左!
所以都係唔好自己一個去行山好!

freddywongdy 發表於 2020-10-22 13:43:13 |顯示全部樓層
Chin 發表於 2020-10-22 13:40
前幾年我同太極朋友行過,有些位置有碎石,又斜,落山真係有D危險,(成班長姐,碌落山可能都冇英雄救)好 ...

Chin大 你係咪向天水圍方向落山呢?
响天水圍上易,但落山就變得好難,
要慢慢落先得架!
Chin 發表於 2020-10-22 15:26:46 來自手機 |顯示全部樓層
已是多年前,應是天水圍下山。只記得當時大家互相照應,蹲下落山。真係怕怕呀!還決定不會再行這山。
你行過麥理浩徑第十段去藍地嗎?沿途景色也很不錯。
小雷子 發表於 2020-10-22 16:13:54 來自手機 |顯示全部樓層
Chin 發表於 2020-10-22 15:26
已是多年前,應是天水圍下山。只記得當時大家互相照應,蹲下落山。真係怕怕呀!還決定不會再行這山。
你行 ...

果個落山咁危險,你唔好去啦,一唔小心跌親就煩麻啊!
如果想去行山,最好同家人或朋友一齊去!選擇容易行嘅行山徑,大約2個小時多能完成比較好!

小雷子 發表於 2020-10-22 16:17:20 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-10-22 13:40
我覺得有架!
佢自己一個去西貢行山,佢都成日行麥徑果d有明確指示嘅路線, ...

西貢景色真係好靚,約埋一班朋友去先happy!我唔會一個人行山,最怕遇上山賊,被吊係棵樹度,都唔知點算!
freddywongdy 發表於 2020-10-22 17:25:57 |顯示全部樓層
Chin 發表於 2020-10-22 15:26
你行 ...

屯門行去藍地就試過!都唔錯架!
freddywongdy 發表於 2020-10-22 17:27:29 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-10-22 16:13
果個落山咁危險,你唔好去啦,一唔小心跌親就煩麻啊!
如果想去行山,最好同家人或朋友一齊去!選擇容易 ...

咁有時間慢慢行都ok嘅!
哩d已經算易架啦!
我見朋友行果d又要爬又要拉繩上果d先驚險呀!
freddywongdy 發表於 2020-10-22 17:28:25 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-10-22 16:17
西貢景色真係好靚,約埋一班朋友去先happy!我唔會一個人行山,最怕遇上山賊,被吊係棵樹度,都唔知點算 ...

所以真係最好唔好一個人行囉!
Ming36 發表於 2020-10-22 19:45:08 來自手機 |顯示全部樓層
Chin 發表於 2020-10-22 13:40
前幾年我同太極朋友行過,有些位置有碎石,又斜,落山真係有D危險,(成班長姐,碌落山可能都冇英雄救)好 ...

Chin 大大,妳講得啱呀!真係上山容易,落山難。
我記得有一次唔知由邊度行嶂上走,又係沙沙石石㧥住咁落,係咁落、係咁落,可能我某組肌肉少用,行完之後,我大小腿痛咗成個禮拜,怕怕了
Ming36 發表於 2020-10-22 19:48:37 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-10-22 13:40
我覺得有架!
佢自己一個去西貢行山,佢都成日行麥徑果d有明確指示嘅路線, ...

真係有真人真事 我以為係傳說的結界事件!好彩佢冇事咋!好彩佢同事及時出現叫佢
小雷子 發表於 2020-10-22 20:05:21 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-10-22 19:45
Chin 大大,妳講得啱呀!真係上山容易,落山難。
我記得有一次唔知由邊度行嶂上走,又係沙沙石石㧥住咁落 ...

Ming大!有經驗行人事都有講,上山容易,落山難,但有啲行山初哥,取笑啲前輩,唔係嘛,落山不知幾容易,上山先辛苦!
前輩解釋,爬山可以手腳並用,而落山只用雙腳,全身嘅震動,加埋重壓都付係雙腳上,而手又幫唔到,所以相對而言,落山係難,亦容易失平衡或跌親!

Ming36 發表於 2020-10-22 20:16:42 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-10-22 20:05
Ming大!有經驗行人事都有講,上山容易,落山難,但有啲行山初哥,取笑啲前輩,唔係嘛,落山不知幾容易, ...

必要時,落山pat pat都要用埋呀
freddywongdy 發表於 2020-10-22 20:48:51 |顯示全部樓層

Ming大

其實我覺得都幾怪異,因為聽過好多人都响西貢遇過,
都係果句啦!唔好自己一個人行山會好d!
小雷子 發表於 2020-10-22 20:59:10 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-10-22 20:48
Ming大

其實我覺得都幾怪異,因為聽過好多人都响西貢遇過,

Freddy須要去西貢行返一轉嗎?哈哈!