速遊 丫髻山 (天水圍-> 丫髻山 -> 朗屏)

作者: freddywongdy 發表于 2020-10-19 11:49:01
9625 157
freddywongdy 發表於 2020-10-20 16:53:34 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-10-20 16:10
爆笑呀!
唔知仲以為大奶奶與小丫鬟又有另一種關係呀

雷大一定係睇得多果d奇幻奇情故事系列!
回復

Ming36 發表於 2020-10-20 17:24:00 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-10-20 16:52
又唔會嘅!幾個人一齊去咪得囉!
果度假日都好多人行架!

行山,梗係一班人日光日白去啦!但經過啲祖墓,有啲驚驚啊 其實最驚嗰啲紙扎,真係十級驚嚇
回復

freddywongdy 發表於 2020-10-20 18:15:57 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-10-20 17:24
行山,梗係一班人日光日白去啦!但經過啲祖墓,有啲驚驚啊 其實最驚嗰啲紙扎,真係十級驚嚇 ...

咁又無紙扎果d野响度!
回復

小雷子 發表於 2020-10-20 20:29:16 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-10-20 16:10
爆笑呀!
唔知仲以為大奶奶與小丫鬟又有另一種關係呀

Freddy 都話超有米嘅大家族,故事一定錯綜複雜, 耐人尋味!
回復

小雷子 發表於 2020-10-20 20:30:40 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-10-20 16:53
雷大一定係睇得多果d奇幻奇情故事系列!

幻想力…………過強…………最後嚇親自己!
回復

小雷子 發表於 2020-10-20 20:31:52 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-10-20 18:15
咁又無紙扎果d野响度!

我真係試過行山遇怪事………………巧驚呀!
回復

Ming36 發表於 2020-10-20 22:14:50 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-10-20 20:31
我真係試過行山遇怪事………………巧驚呀!<span class="emoji emoji1f631"></span>

係咪入咗結界?點樣出得返嚟?
好想聽吓你嘅故事
回復

freddywongdy 發表於 2020-10-20 22:35:06 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-10-20 20:31
我真係試過行山遇怪事………………巧驚呀!

講黎聽下!
回復

小雷子 發表於 2020-10-21 08:34:11 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-10-20 22:14
係咪入咗結界?點樣出得返嚟?
好想聽吓你嘅故事

話說有一次,朋友撩我去行山,佢自己同啲朋友成日去,行埋啲古靈精怪地方,好似Freddy 大經常去果啲咁樣,由於好多地方我都未聽過,見佢咁雀躍,一於跟埋去見識一下!
我地一行十幾人,基本上全部人我都唔識架,不過行完山後,相信冇人會……唔記得我!
我記得下午出發,目的地已經忘記了,因為唔係一般常見聽嘅地方名子,只記得係西貢好偏遠嘅地方!
成班人中,有幾個人係之前行過呢個地方,係有經驗的,所以佢地帶頭做領隊!我未行過,所以好安心跟住大家一路行,一路上風景都好迷人,非常亨受一大班人行山嘅樂趣!
行到中段,大家都休息飲下水嘅時候,領隊睇住地圖,話見到有條捷徑,可以快啲落返山, 建議試下行果條路,在大家都無反對下,就選擇試行小路!
沿途樹木非常茂密 ,周圍有好多長草,枯枝嘅植物,越行越入,連路都無埋,相信呢條小路係無人行好耐!
我地繼續向前行, 已經係叢林密佈,一路行,一路發現樹上有好多蜘蛛網,有大有細,而且樹上吊住好多蟲……蟲……非常恐怖,再加上昏暗,基本上連天空都望唔到……見到咁嘅環境……開始有人問,我地有冇行錯路??

如果你地遇到咁嘅環境,你地驚唔驚?你會決定點樣做?
                        <   待續   >

今朝太忙,要大家久等!趁住依加天黑黑,講埋下半塲行山經歷先!

其實係小路行左好耐,如果行返轉頭都未必揾得返條原路,而且天色都開始暗,唯一的選擇係繼續向前行!
我跟住大隊向前行,不知不覺地已經進入黃昏時分,天色開始漸趨灰沉,為左要趕及在太陽下山,入黑前返到去大街,大家都意識到不能再延誤行程,便加快腳步,再沒有像之前那樣,一邊行一邊傾計那麼悠閒寫意。大家的沉默反而令到路途變得幽靜可怕,只聽到風吹樹葉沙沙聲及急促的腳步聲 !
忽然間有人叫住:「停呀!」
那句警告的話…………終於…………打破沉寂嘅氣氛 ,跟住又有人講「呢度好似我地頭先行過嘅地方,你地睇下係咪,呢度啲泥洞……好似……係之前經過的??」
這段話一出,大家都停止了腳步四圍張望,氣氛變得緊張起來,又有人回應話:「真係好似頭先經過的位置……呢!」
大家開始懷疑及討論,係咪頭先行過………的路段??………莫非真的行錯路…………??
另有行山經驗豐富的人建議,不如係樹上綁一條繩做個記號吧,睇下再向前行係咪會行返同一地方!
之後又再繼續起程向前行…………行左無耐…………我地又行回那條繩掛的樹下,果一刻,真係驚到無朋友,我全身啲雞皮都豎起晒,好寒呀!
今次唔叫救命都唔得呀,我地真係在同一地點,不斷地兜圈,原地踏步,沒法前進!我地一行十幾人,就係咁一齊迷路了!
當時叢林裏面已經開始黑,到處都係大大小小的泥洞,有啲泥洞都好大下,人都可以入到去!
又有人話…………呢啲唔似係普通的泥洞………………似係蛇洞呀!大家聽到後,都好驚,全身都震晒…………有如一陣冷風吹過, 不寒而慄的感覺!

那一刻,我已經好驚,個心都離埋,唔知點算好,今次真大鑊啦,我地竟然無意之中已闖入迷失樂園!
天都將近黑了,又揾唔到出路,而我帶嘅水只飲剩少少,又冇帶定後備乾量!點算好?
真係非常擔心!
係呢個時候,大家停下來,商議點樣先可以走出迷暈陣。有人提議打電話報警,有人繼續努力研究地圖,確定我地嘅位置,又有人建議再試揾下有冇其他出口,而我真係驚到呆左,個腦一片空白,只諗到唔想與蛇蛇共進晚餐,正確嚟講應該係……我唔想做佢地嘅<豐富晚餐>,大家七嘴八舌地商議中,非常混亂!
最後有人出聲講:
「依加我地真係迷路,暫時都諗唔到方法,不如我地一齊同心祈禱,求神幫助我地揾到出口!」
大家聽後,非常同意,就一齊同心祈禱…………交托!
祈禱後……… 混亂的情緒都安靜下來,奇怪嘅事情就發生……了…………!我地當中有一個人就講,我地應該向有太陽嘅方向行才有機會揾到出路!唔知點解,大家都有同一的感覺,向着太陽嘅方向前進!幸好那時太陽還未完全消失,我跟着大隊一直向前行,行左好短嘅路,我印象中好似行左大約5-10分鐘嘅路程,就行返出有光嘅大路!果一刻,我開心到差啲喊出嚟,非常……非常之感恩…………
我唔洗同蛇蛇在漆黑的森林中共舞……如果我地真係出唔到迷宮,後果真不敢想像……

落左山之後,天已經黑齊,我地一行十幾人去左一間洒家食晚飯………………唔知咩原因…………一坐低,就覺得唔太舒服………………坐係張櫈上,我覺自己好似搖來搖去,好似坐係船上,被海浪被拋上拋落,當時越來越辛苦,事後有人話知,我當時成塊面又灰又白,而我只知自己全身不斷出冷汗, 暈到我頂唔住,就我趴在係枱上…………跟着就…………嘔到七彩!我突然的唔舒服,真係嚇壞所有人,嘔完之後,成個人舒服晒!
果次嘅行山經歷,令我非常難忘…………!

回復

小雷子 發表於 2020-10-21 09:49:06 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-10-20 22:35
講黎聽下!

講住一半先
回復

freddywongdy 發表於 2020-10-21 09:54:31 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-10-21 08:34
話說有一次,朋友撩我去行山,佢自己同啲朋友成日去,行埋啲古靈精怪地方,好似Freddy 大經常去果啲咁樣 ...

咁吊癮架!
我會行返出大路睇下有無行錯啦!
回復

Ming36 發表於 2020-10-21 12:07:28 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-10-21 09:49
講住一半先

我哋都有呢啲行捷徑嘅類似經驗,當時全部人靜晒,硬着頭皮向着有光嘅方向行,出到去大路,大家都開心到想喊
行山都係唔好行捷徑好啲
回復

小雷子 發表於 2020-10-21 20:36:36 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-10-21 12:07
我哋都有呢啲行捷徑嘅類似經驗,當時全部人靜晒,硬着頭皮向着有光嘅方向行,出到去大路,大家都開心到想 ...

巳更新下半塲故事啦!
我地係咪一齊行過山的?
回復

小雷子 發表於 2020-10-21 20:37:52 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-10-21 09:54
咁吊癮架!
我會行返出大路睇下有無行錯啦!

Freddy!我已完成下半part,你去睇返!
回復

freddywongdy 發表於 2020-10-21 21:24:27 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-10-21 20:37
Freddy!我已完成下半part,你去睇返!

你唔C服果陣有無感覺到d乜野呀?
回復

小雷子 發表於 2020-10-21 21:33:55 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-10-21 21:24
你唔C服果陣有無感覺到d乜野呀?

冇咩特別呀!只係突然間好暈,我未試過咁嚴重架!
回復

Ming36 發表於 2020-10-21 23:45:25 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-10-21 20:36
巳更新下半塲故事啦!
我地係咪一齊行過山的?

我哋行山嘅歷險好相似呀!
除咗水,我哋會帶些少乾糧或能量棒。
向着有光的方向,多數是光明大道;就算唔係路,萬一要求救,飛行服務隊都好大機會見到。
妳果次會唔會掂到啲污糟野?或是去咗結界一遊?
回復

小雷子 發表於 2020-10-22 00:08:47 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-10-21 23:45
我哋行山嘅歷險好相似呀!
除咗水,我哋會帶些少乾糧或能量棒。
向着有光的方向,多數是光明大道;就算唔 ...

我都冇諗其他嘢,只係知道可以離開山林,大家平平安安回到家中已經係萬幸,非常感恩,亦慶幸唔舒服的時候,不是發生在山林中,如果係的話,塲面應該更處理!
經過那次行山經驗後…………不敢再行小路捷徑,行山還要帶足裝備,以便不時之需!
回復

freddywongdy 發表於 2020-10-22 09:08:59 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-10-21 21:33
冇咩特別呀!只係突然間好暈,我未試過咁嚴重架!

可能吸左d障氣又驚嚇過度呀!
回復

小雷子 發表於 2020-10-22 10:20:48 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-10-22 09:08
可能吸左d障氣又驚嚇過度呀!

你成日行山,有冇遇過呢啲經歷?
回復