五月天
~~~~~~~~~

今年去咗親戚屋企拜年,見到有棵五代同堂係倒,當然唔會錯過咁好嘅機會,我就同親戚講,過了年棵五代同堂不要揼,留返畀我攞返去試下種,但當時親戚好詫異,笑住口咁問咗一句,乜可以種得生?
我就回應,唔咪就咁種嘅,五代同堂入面有好多種子,攞佢出嚟放落泥倒慢慢吽,等佢出芽就得啦,講到好似好鬼容易咁樣,其實我係冇試過!

整理種子洗乾淨風乾放好,5月天先開始播籽,其實都唔知啱唔啱時候,求求奇奇攞咗十零粒,揼係其他花盆倒試下,大概两三禮拜咁上下,居然陸陸續續見有芽出現!

攝20/7/5
大倒咁上下就揀咗两棵比較壯,另外種開照顧之後, 加肥又加水喺咁快速生長!

攝20/10/7
而家去到成2一3呎高,生長速度都幾嚇人!

攝20/9/23
攝20/10/1
第一次見五代同堂開花,當然唔會錯呢一刻嘅機會,影、影、影!

上一篇:求救~辦公室的植物有蟲!
下一篇:鳳凰木種子
啟大 過年前你可以開檔賣五代同堂喎咁!
5代同堂銷售量底,唔好買!
買嘢食呀,買雞蛋仔買魚蛋買噹噹糖,成本底利潤高,freddy 大你諗諗!
原來用種子種起咁快可以開花,
咁又值得我試下
11223300 發表於 2020-10-7 17:43
原來用種子種起咁快可以開花,
咁又值得我試下

難得數字大想試下,種子仲有咁多係倒,決定好就pm地步過我,等我寄給你,等你來年有得試!
lamkaicheung 發表於 2020-10-7 19:32
難得數字大想試下,種子仲有咁多係倒,決定好就pm地步過我,等我寄給你,等你來年有得試! ...

好, 多謝先, 唔客氣了, 過兩日PM你
我都係第一次見它的花,原來係色花。
yunge0 發表於 2020-10-7 22:50
我都係第一次見它的花,原來係色花。

謝謝師姐到來賞花!