返回列表 發新帖

老細要清場,辦公室植物一堆待領養 (已完結)

作者: Eva926 發表于 2020-10-5 23:13:47
3225 26
Chin 發表於 2020-10-9 19:55:58 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-10-8 21:43
Chin 大,第8棵係咪觀音蓮?第一第二盆是什麼植物呀?

其實除了碧玉外,我全不知名稱。2019年看到菜妹(很久不見她了)介紹她家的觀葉植物,便開始喜歡了。所以一見就排。
第8上網睇.是黑葉觀音蓮。第一,二棵就查不到了,我也想知其名,好能給予適當的照顧。
回復

Ming36 發表於 2020-10-9 20:50:23 來自手機 |顯示全部樓層
Chin 發表於 2020-10-9 19:55
其實除了碧玉外,我全不知名稱。2019年看到菜妹(很久不見她了)介紹她家的觀葉植物,便開始喜歡了。所以 ...

應該係,有名有姓,容易打理啲
真係好耐都冇見菜妹上嚟,佢之前有教我栽種香草植物,有啲掛住這俏皮女神
回復

小雷子 發表於 2020-10-9 21:57:46 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-10-9 20:50
應該係,有名有姓,容易打理啲<span class="emoji emoji1f4aa"></span><span class="emoji emoji1f3fb"></span>
真係好耐都冇見菜妹上嚟,佢之 ...

菜妹掛住做貓奴…………少左種植,咪少左上嚟,而佢嘅菜妹Account開唔返,用左另一個名…………但我都想唔起了!
回復

Eva926 發表於 2020-10-12 01:14:14 來自手機 |顯示全部樓層
Chin 發表於 2020-10-9 19:55
其實除了碧玉外,我全不知名稱。2019年看到菜妹(很久不見她了)介紹她家的觀葉植物,便開始喜歡了。所以 ...

2樓花友說,第1,2棵是咖啡樹。
回復

Chin 發表於 2020-10-13 12:29:31 來自手機 |顯示全部樓層
Eva926 發表於 2020-10-12 01:14
2樓花友說,第1,2棵是咖啡樹。

網上搵google ,咖啡葉尾較尖長。故未肯定。
回復

Eva926 發表於 2020-10-16 09:33:04 來自手機 |顯示全部樓層
Chin 發表於 2020-10-13 12:29
網上搵google ,咖啡葉尾較尖長。故未肯定。

抱歉,我都唔太清楚
回復

nekotoro 發表於 2020-10-17 13:08:15 來自手機 |顯示全部樓層
老闆真係唔識貨,啲植物咁靚對公司風水好呀!
回復