老細要清場,辦公室植物一堆待領養 (已完結)

作者: Eva926 发表于 2020-10-5 23:13:47
3207 26

由於老細突然唔鍾意茶水間有植物,一堆以前離職同事遺留的植物被清走。不知道什麼品種,現暫寄存本人家,但家人反對不能長放,求好心人帶走,否則只能去堆填區。
數量根據圖片只有一盆,總共13盆植物。
完全免費
只接受面交,優先接受地鐵沿線或地點另議。
有意請PM, 謝謝。請大家盡量幫忙問身邊有無人要~唔係就要去堆填區啦~無限感激~
備註:照片中第9盆 ~ 第13 盆 因運送途中有d 折斷,暫時用育苗盆加左新泥土安置。
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
更新狀況:所有植物已有好心人認領。謝謝大家的善心。感激不盡!

評分

查看全部評分

11223300 發表於 2020-10-5 23:35:12 |顯示全部樓層
圖WA0029, 31, 睇葉及莖, 應該是咖啡樹
我有種咖啡樹, 照睇應該冇錯
Eva926 發表於 2020-10-6 00:00:24 來自手機 |顯示全部樓層

你要嗎? 求收留。
Ming36 發表於 2020-10-6 00:15:26 來自手機 |顯示全部樓層

非排。
大大好有心 植物也有生命!
這些都是寫字樓常見種植的常綠植物,例如:富貴竹、黃金葛、竹芋、碧玉、銀皇后⋯⋯常綠、大葉植物為主,容易打理。種得好,順風順水,生意興隆,健康快樂,家庭和睦⋯⋯
Eva926 發表於 2020-10-6 02:16:02 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-10-6 00:15
非排。
大大好有心<span class="emoji emoji1f44d"></span> 植物也有生命!
這些都是寫字樓常見種植的常綠植物,例如:富貴竹 ...

謝謝你,而家認識到咁多品種
我本身種月季花,已經要搵地方放,唔係都會收養佢地。因為種開花,覺得植物只係唔識講唔識郁,但都係一條生命。況且仲要綠油油咁靚,就咁死係堆填區,我覺得好心痛。我今晚拎住佢地好重都要拎,搞返靚佢地都搞到而家凌晨2點,只希望有人可以收留佢地,善待佢地。希望大家幫下手,睇下有無人可以收留佢地。代佢地謝謝大家,謝謝~
Chin 發表於 2020-10-6 08:23:31 來自手機 |顯示全部樓層
想要第8棵,謝謝。
其他的,一陣問下朋友可否收留。
Eva926 發表於 2020-10-6 09:31:58 來自手機 |顯示全部樓層
Chin 發表於 2020-10-6 08:23
想要第8棵,謝謝。
其他的,一陣問下朋友可否收留。

謝謝你,中午 PM 你約時間交收。十分感謝!
Eva926 發表於 2020-10-6 11:23:06 來自手機 |顯示全部樓層
11223300 發表於 2020-10-5 23:35
圖WA0029, 31, 睇葉及莖, 應該是咖啡樹
我有種咖啡樹, 照睇應該冇錯

你再種多2棵吧~收留埋佢地
wendy_choy_hk 發表於 2020-10-6 13:56:17 |顯示全部樓層
我可以要第四盆
Eva926 發表於 2020-10-6 14:12:18 來自手機 |顯示全部樓層
wendy_choy_hk 發表於 2020-10-6 13:56
我可以要第四盆

謝謝你的愛心和善心,我PM 你約時間交收。
Ming36 發表於 2020-10-6 15:08:38 來自手機 |顯示全部樓層
Eva926 發表於 2020-10-6 02:16
謝謝你,而家認識到咁多品種<span class="emoji emoji1f606"></span>
我本身種月季花,已經要搵地方放,唔係都會收養佢地。 ...

原來你有種開月季花,得閒開post同大家分享吓你家中開出的美麗花朵吖
# 銀皇后,每年定時定候會開花的,幾可愛㗎!
# 碧玉葉片有光澤,令立立,容易打理,出名的風水植物
Eva926 發表於 2020-10-6 15:26:24 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-10-6 15:08
原來你有種開月季花,得閒開post同大家分享吓你家中開出的美麗花朵吖
# 銀皇后,每年定時定 ...

我都係今年夏天先開始種月季,9月份先入手。而家得d葉仔,之後出post share
11223300 發表於 2020-10-6 23:46:08 |顯示全部樓層
Eva926 發表於 2020-10-6 11:23
你再種多2棵吧~收留埋佢地

我有大量啦, 已經種出咖啡豆多年了,
你標題或許加咖啡樹, 有機會吸引其他人睇
Chin 發表於 2020-10-7 21:52:49 |顯示全部樓層
謝謝分享。
樓主勞心勞力,善心為愛護植物。今晚港,九,新界走勻,辛苦晒。
Ming36 發表於 2020-10-7 23:34:17 來自手機 |顯示全部樓層
Chin 發表於 2020-10-7 21:52
謝謝分享。
樓主勞心勞力,善心為愛護植物。今晚港,九,新界走勻,辛苦晒。 ...

也感謝Chin 大的助力,見到這些植物有一個家,安定下來,大家也安心
慢慢種靚佢哋,大葉常綠植物放在家中帶來正能量祝願家肥屋潤,事事順心
Eva926 發表於 2020-10-8 13:58:52 |顯示全部樓層
Chin 發表於 2020-10-7 21:52
謝謝分享。
樓主勞心勞力,善心為愛護植物。今晚港,九,新界走勻,辛苦晒。 ...

唔辛苦,我都係遊地鐵河姐 像樓上 MING 說的,要感謝你地好心人,因為你地既善心,佢地先可以有第2次機會係新的家庭裡成長,變得更靚。
見到佢地有更好歸宿,我已經覺得好開心。好似嫁女咁添
Eva926 發表於 2020-10-8 14:02:52 |顯示全部樓層

多謝CHIN 大,亦多謝MING大。教我認識左好多常綠品種,幫我講好多好說話同宣傳,多謝你!!!
我終於可以有覺好訓
Ming36 發表於 2020-10-8 17:06:44 來自手機 |顯示全部樓層
Eva926 發表於 2020-10-8 14:02
多謝CHIN 大,亦多謝MING大。教我認識左好多常綠品種,幫我講好多好說話同宣傳,多謝你!!!
我終於可 ...

好好休息,辛苦哂了!
下次上載些月季/玫瑰/薔薇照片吖,其實呢三種,應該係三種植物,但我唔係好識分
Chin 發表於 2020-10-8 20:39:22 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-10-7 23:34
也感謝Chin 大的助力,見到這些植物有一個家,安定下來,大家也安心<span class="emoji emoji1f64f"></span><span class="emoji emoji1f44d[/e ...

1,2號兩棵植物好靚,綠油油,很可惜我無地方放了,幸好哥哥肯照顧,明天會搬去他家。
Ming36 發表於 2020-10-8 21:43:38 來自手機 |顯示全部樓層
Chin 發表於 2020-10-8 20:39
1,2號兩棵植物好靚,綠油油,很可惜我無地方放了,幸好哥哥肯照顧,明天會搬去他家。 ...

Chin 大,第8棵係咪觀音蓮?第一第二盆是什麼植物呀?
12下一頁