女皇鹿角蕨月記 #5樓巳更新

作者: kchu3328 發表于 2020-10-2 18:49:58
2766 11

買完返黎佢右面keep住生長 今日我幫女皇鹿角蕨補左水苔 希望新臉可以生得圓d
我學台灣YouTuber 用尼龍繩綁起個冠希望唔好向前傾 改向上生 雖然條繩好醜樣但希望佢第時個形態會靚
佢仲未生新臉所以唔知係咪真女皇 大家都話女皇生長得極快 我好期待佢生新葉
另外我想問d葉生毛毛係葉蟎 定真係咁密麻麻
大家覺得咁樣塑形好唔好 我膽心太多水苔反而唔透氣 會黑面
freddywongdy 發表於 2020-10-2 19:03:40 |顯示全部樓層
好野有長勢!加油種大佢種靚佢啦!
回復

lamkaicheung 發表於 2020-10-2 23:20:45 來自手機 |顯示全部樓層
頂冠帽撐高咗多好,真係又大得幾快喎!
係咪仲有一隻鹿仔呢,幾時post 出嚟亮下相?
回復

11223300 發表於 2020-10-3 01:35:27 |顯示全部樓層
犀利wo, 揀隻最大型品種,
我有隻何其美, 不過都係要等出手才確定是否堅何其美,
買時說有機會是皇冠定女皇, 忘記了....
我隻比你細DD, 葉面都有好多白毛, 睇相好像比你隻還要多毛
回復

kchu3328 發表於 2020-10-12 22:13:11 來自手機 |顯示全部樓層

今日俾女皇淋水 生新葉 但冇出現女皇新臉特徵-鋸齒邊 (所以有機會係何其美 superbum 或者巨獸grande?)
我覺得佢仲年輕 慣例巨型鹿角蕨都好遲出手 應該冇咁快出手仔(?)

多謝各位大大回覆

回復

kchu3328 發表於 2020-10-13 08:51:08 來自手機 |顯示全部樓層
11223300 發表於 2020-10-3 01:35
犀利wo, 揀隻最大型品種,
我有隻何其美, 不過都係要等出手才確定是否堅何其美,
買時說有機會是皇冠定女皇,  ...

數字大快d post相黎睇下 我覺得何其美係大型鹿之中手仔最靚 出手未呀?
回復

11223300 發表於 2020-10-15 17:15:15 |顯示全部樓層
kchu3328 發表於 2020-10-13 08:51
數字大快d post相黎睇下 我覺得何其美係大型鹿之中手仔最靚 出手未呀?

我隻何其美現在虧虧地, 可能擺錯位曬親,
塊新生葉冇耐就停止生長, 中間變黃,
現在冇惡化, 沒有生長跡象, 手更加未有.
其他鹿都不錯, 暫時有13隻個體, 側芽冇分開就不計了

我種野多, 但相影得慢, 這張已經成1個月前, 其中4隻
P1030418 - 複製.JPG
回復

freddywongdy 發表於 2020-10-15 20:41:09 |顯示全部樓層
11223300 發表於 2020-10-15 17:15
我隻何其美現在虧虧地, 可能擺錯位曬親,
塊新生葉冇耐就停止生長, 中間變黃,
現在冇惡化, 沒有生長跡象 ...

仲有一隻未上板喎!
回復

11223300 發表於 2020-10-15 22:14:28 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-10-15 20:41
仲有一隻未上板喎!

未上板何止一隻, 兩隻細葉亞猴都未轉盆, OMO都未轉板
左1到今日都未上板
2到今日已經生左隻新手, 另一隻新手已經出世,
3到今日手就冇多到, 但有長瞼跡象,
4到今日唔生唔死, 有2個位置成日有白霉, 買回來時已經係咁, 以為過一排會消失....
回復

freddywongdy 發表於 2020-10-16 08:12:02 |顯示全部樓層
11223300 發表於 2020-10-15 22:14
未上板何止一隻, 兩隻細葉亞猴都未轉盆, OMO都未轉板
左1到今日都未上板
2到今日已經生左隻新手,  ...

d鹿苗好易發毛架!
我會用葉蘚靈+百菌清定期厚噴,
等佢地大到咁上下先減輕劑量!
回復

dicehoo 發表於 2020-10-28 15:16:17 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-10-16 08:12
d鹿苗好易發毛架!
我會用葉蘚靈+百菌清定期厚噴,
等佢地大到咁上下先減輕劑量!  ...

請問下啲毛會生係邊個位??
我係新手,啱啱入坑

多多指教
回復

freddywongdy 發表於 2020-10-28 16:11:23 |顯示全部樓層
dicehoo 發表於 2020-10-28 15:16
請問下啲毛會生係邊個位??
我係新手,啱啱入坑

Dicehoo大 如果係種苗嘅話,
全棵都好易中菌發毛死,
要用d通氣疏水快嘅盆,
用全水苔種會比較易控制d,
乾到九成先好再淋透,
我會每月噴一之葉蘚靈+百菌清
全棵噴勻放通風地方就可以。
回復