返回列表 發新帖

2020夏的非洲堇

作者: chestnut007 发表于 2020-9-28 14:56:14
4655 51
chuyat10 發表於 2020-11-4 11:43:44 來自手機 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2020-11-4 11:16
這盆又是Blue Mist 嗎?似紫色多D啊!

這盆就是原來的一盆越來越靚啦。
chuyat10 發表於 2020-11-6 09:24:22 來自手機 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2020-11-2 17:36
似唔似這個?blue mist?

又開一盆,又要請教花名。又係重瓣。
chuyat10 發表於 2020-11-6 09:34:11 來自手機 |顯示全部樓層
紫羅蘭陸續開花好開心。
blue mist多左白色出啦。
chestnut007 發表於 2020-11-6 09:39:21 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2020-11-6 09:24

您種得靚過我,我好妒忌啊!唔講俾你聽住。你自己翻下舊聞,自己做下功課先啦.。哈哈!
chuyat10 發表於 2020-11-6 10:04:44 來自手機 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2020-11-6 09:39
您種得靚過我,我好妒忌啊!唔講俾你聽住。你自己翻下舊聞,自己做下功課先啦.。哈哈! ...

哈哈!栗子小姐賣關子。
唔通413?
Ming36 發表於 2020-11-6 12:29:03 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2020-11-6 09:34
紫羅蘭陸續開花好開心。
blue mist多左白色出啦。

上次追post, 十郎兄的非洲紫羅蘭滿是健壯綠葉,一轉眼已繁花盛開
AV高材生,非你莫屬
chuyat10 發表於 2020-11-6 12:53:11 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-11-6 12:29
上次追post, 十郎兄的非洲紫羅蘭滿是健壯綠葉,一轉眼已繁花盛開<span class="emoji emoji1f60d"></span><span class="emoji emoji1f60d[/emoj ...

AV真係冇乜經驗,完全係好彩,才子俾的十字花全軍覆沒,原本應該有六七個品種,宜家得返三,四種。
Ming36 發表於 2020-11-6 15:47:29 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2020-11-6 12:53
AV真係冇乜經驗,完全係好彩,才子俾的十字花全軍覆沒,原本應該有六七個品種,宜家得返三,四種。{:emoj ...

你這收成,非常之好!
上次栗子小姐送我的修葉,育出茁莊苗,分苗後,渡夏失敗;今年Ison 大送的修葉,培加珍惜,俾足冷氣、風扇,做足消毒,小苗換盆換全新植料之後,都有些少陣亡。
現在小苗才恢復生氣,繼續生長。唔知幾時先會有花睇
chuyat10 發表於 2020-11-6 16:36:40 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-11-6 15:47
你這收成,非常之好!
上次栗子小姐送我的修葉,育出茁莊苗,分苗後,渡夏失敗;今年Ison 大送的修葉,培 ...

AV真係苦科中最難服侍,可以冇原因停止生長,之後越來越差直到......,lson大栗子小姐佢地玩得比較有經驗同埋好穩定。有排學。
chuyat10 發表於 2020-11-7 14:11:43 來自手機 |顯示全部樓層
栗子小姐我真係搵唔到盆花名啊!求你開估啦。
chestnut007 發表於 2020-11-9 14:18:20 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2020-11-6 09:24

我認不到啊!是否有綠色花邊?
chuyat10 發表於 2020-11-10 09:45:11 來自手機 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2020-11-9 14:18
我認不到啊!是否有綠色花邊?

可能唔係你俾我的修葉,年紀大成日亂曬龍,裡隻重瓣有兩盆,另一盆D葉生到成個生菜咁也見到有花出了。