請版主刪除

作者: psyche 發表于 2020-9-24 00:52:48
1870 8

9月26日 10:00 – 9月27日 17:00

元朗石崗上村上村村公所旁邊, 大山茶座小路入

公開 · 由 Sanders Ho 和亞洲蘭花薈 Orchids Asia 主辦

日期: 26-27/9/20星期六-日一連兩天

時間: 10:00-17:00

前往方法及介紹: http://www.everspringarden.com/default.htm

蘭花名單及照片更新

萬春園已處於結業狀態,目前蘭苑純屬王太以私人形式轉售蘭花和開放參觀,並將於明年完全搬走。

參加者請先在本頁報名參加,當日直接上門無需另行預約。

--------------

閣下覺得抵先買,我同萬春園冇利益關係,從來我只係推介的角色,有個句講個句。

只係見到園內仲有咁多馴化好的蘭花冇人要,冇人買好浪費,先幫下手,過埋呢半年我就消失架啦。

nekotoro 發表於 2020-9-25 13:08:10 來自手機 |顯示全部樓層
樓主好有心,大熱天時幫花友搵花,真係好人!
回復

11223300 發表於 2020-9-25 17:05:50 |顯示全部樓層
打算明天去見識一下,
看看還沒有剩一些在香港已馴化值得保留的品種
回復

psyche 發表於 2020-9-25 23:16:35 來自手機 |顯示全部樓層
11223300 發表於 2020-9-25 17:05
打算明天去見識一下,
看看還沒有剩一些在香港已馴化值得保留的品種

明天大約幾點?因為只得幾個參加,王太想知
回復

psyche 發表於 2020-9-25 23:18:02 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2020-9-25 13:08
樓主好有心,大熱天時幫花友搵花,真係好人!

太客氣了,最近懶左好多喇
回復

11223300 發表於 2020-9-26 00:11:39 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2020-9-25 23:16
明天大約幾點?因為只得幾個參加,王太想知

我諗大概下午1點左右吧
回復

11223300 發表於 2020-9-29 16:29:27 |顯示全部樓層
星期六走了一趟, 基本上我並沒有接觸開蘭花,
都是被 在香港馴化蘭花 幾個字吸引,
平平地買了4盆中苗, 1盆已開花深紫(最後1盆ES-1628),
Vanilla雲呢拿剪枝, 天宮X美花石斛, 剪了2種毬蘭.
作為首次及最後的支持, 不過我覺得可以再去一次,
再睇睇有沒有其他遺漏有趣的植物, 豆蘭開花時可再去

回復

psyche 發表於 2020-10-1 22:36:23 |顯示全部樓層
11223300 發表於 2020-9-29 16:29
星期六走了一趟, 基本上我並沒有接觸開蘭花,
都是被 在香港馴化蘭花 幾個字吸引,
平平地買了4盆中苗, 1盆 ...

暫時都係交配種加多利最抵買,遲啲等佢地做大平賣清貨個陣再入貨都唔遲,下次直接打俾王太預約ok,多謝支持。
回復

11223300 發表於 2020-10-1 23:00:17 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2020-10-1 22:36
暫時都係交配種加多利最抵買,遲啲等佢地做大平賣清貨個陣再入貨都唔遲,下次直接打俾王太預約ok,多謝支 ...

有大平賣清貨個陣, 請預告一下
回復