新手養亞猴 請指教一下

作者: kchu3328 發表于 2020-9-19 17:05:52
2595 4
今日起花墟買左見到180亞猴 同120亞猴苗
我想買人生第一棵亞猴
我搵到棵又健康又神奇ge 決定買左
請問你地 呢棵係咪有兩個 甚至三個苗起一齊?

大家應該見到又長又可愛ge手手生左出黎
第二點係少少偏黑 係咪俾水傷左
第三點要撥開d葉仲見有隻手仔

另外呢棵係咪闊葉亞猴?

謝謝各位師兄解答
11223300 發表於 2020-9-19 18:52:42 |顯示全部樓層
180係正常亞猴, 120我諗多數係細葉亞猴,
但有D 120有普通亞猴名牌, 都唔知搞乜, 亂來的,
前幾日我都買了120細葉亞猴, 我都特別揀了有3個生長點,
係單一棵來的, 照睇不是幾個苗起一齊,
不過我棵3個生長點比單一生長點亞猴瘦長, 都係買來試下
回復

freddywongdy 發表於 2020-9-19 20:22:52 |顯示全部樓層
淋水大乾大濕,換個通氣疏水嘅盆,
同埋成棵噴勻葉蘚靈會安全好多!
苗好易中菌呢!
回復

kchu3328 發表於 2020-9-19 21:18:54 來自手機 |顯示全部樓層
我另外一棵120明明買今日買返黎個時好乾 淋水可能直接淋落個葉面度 而家發現水傷 哭
回復

freddywongdy 發表於 2020-9-20 21:12:22 |顯示全部樓層
kchu3328 發表於 2020-9-19 21:18
我另外一棵120明明買今日買返黎個時好乾 淋水可能直接淋落個葉面度 而家發現水傷 哭 ...

快d放去通風地方同快d換盆啦!
回復