點解銀冠玉脹唔返?!

作者: 憂鬱的牛奶糖 發表于 2020-9-5 00:46:08
1463 8

一年前啱啱買返嚟脹卜卜,不過脫盆發現有根粉介,有朋友叫我浸礦物油,浸完都有啲後悔,
雖然蟲蟲已消失,但本身藍藍綠綠嘅肌膚變得黃黃綠綠,同埋個球好似扁咗!

一年前嘅樣子

一年前嘅樣子

開花又幾靚

開花又幾靚

而家個樣

而家個樣
happychan 發表於 2020-9-5 06:37:07 來自手機 |顯示全部樓層
油塞死氣孔,無法呼吸,浸後没立即清走,可至呼吸艱難停止生長。
回復

freddywongdy 發表於 2020-9-5 07:48:56 |顯示全部樓層
牛奶糖施主!現代人嘛... 世上勁藥千百種!做乜仲用d古老方法呢?
試下咁睇下救唔救得返!
起出,如果有蘿蔔根的話...
1. 超軟毛牙刷,濕水加小小洗潔精同沖涼一樣刷勻,
   沖洗乾淨放乾再上盆,一兩個禮拜說知效果。
2. 超簡單!消毒刀片同消毒植物傷口嘅藥品,
   將95%根切斷切走,消毒傷口,放大約一星期等傷口乾透先再落盆。

有根粉或其他害虫可以用日本出嘅一種小白藥,十分有效呢!
回復

憂鬱的牛奶糖 發表於 2020-9-5 12:08:37 來自手機 |顯示全部樓層
happychan 發表於 2020-9-5 06:37
油塞死氣孔,無法呼吸,浸後没立即清走,可至呼吸艱難停止生長。

係啊,所以都唔敢再攞嚟浸,嗰時見佢係有機嘢好似好好咁
回復

憂鬱的牛奶糖 發表於 2020-9-5 12:22:56 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-9-5 07:48
牛奶糖施主!現代人嘛... 世上勁藥千百種!做乜仲用d古老方法呢?
試下咁睇下救唔救得返!
起出,如果有 ...

多謝freddy哥教路,不過當初年少無知想用藥又驚太毒影響環境,但又驚有蟲蛋隱藏所以就聽人講可以咁做,不過都過咗成年,其實而家都感覺佢健康成長緊,但啲疣座就好似變到凹凹凸凸咁,唔係好似之前咁圓潤飽滿,懷疑係啲油嘅後遺症,定唔知係因為缺水,因為我一個月畀得一至兩次水,屋企又長開冷氣   想睇下有冇靚銀冠養法分享下
回復

憂鬱的牛奶糖 發表於 2020-9-5 12:33:51 |顯示全部樓層

呢個係而家個樣,唔知算唔算健康,可能佢生得慢,種咗成年個樣都冇乜變
回復

freddywongdy 發表於 2020-9-6 09:00:21 |顯示全部樓層
憂鬱的牛奶糖 發表於 2020-9-5 12:22
多謝freddy哥教路,不過當初年少無知想用藥又驚太毒影響環境,但又驚有蟲蛋隱藏所以就聽人講可以咁做,不 ...

蟲蟲唔同你講環保,唔係益蟲就唔可以留手,
清毒植物之餘仲要清毒植料,
小量嘅揾個入得微波爐米線兜裝住d植料噴全濕,
高火丁兩三分鐘乜都清咁滯!
我一個禮拜淋一次,脹卜卜架!
不過你果粒而家好返好多,照自己環境去比水啦!
回復

憂鬱的牛奶糖 發表於 2020-9-6 18:17:28 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-9-6 09:00
蟲蟲唔同你講環保,唔係益蟲就唔可以留手,
清毒植物之餘仲要清毒植料,
小量嘅揾個入得微波爐米線兜裝住 ...

Thxxxx, 感謝fredd 大!
回復

freddywongdy 發表於 2020-9-6 18:19:40 |顯示全部樓層

唔駛客氣!希望佢好快長返又肥又大舊啦!
回復