火星人……學種<星兜>

作者: 小雷子 發表于 2020-9-2 15:05:57
3753 78
仙人掌的花花真係超級靚,可惜佢地有好多刺,對我來講……真係怕怕了,只可遠觀,而不可觸摸的植物!
<星兜>就係仙人掌類中沒有刺的植物,圓碌碌,有點點的小毛球,非常可愛,而且還會開出超漂亮的黄色花花!
買的時候,睇中那美麗的星星紋,後來才發現黃色星星紋是人工整上去的,大家稱呼為藥錦………………又比奸商呃咗!

返到屋企,風乾啲根後就換左顆粒泥,點知啲花冧全部謝晒,星星紋亦開始退晒! Screenshot_20200902-142914_Gallery.jpg
個球球越種越細,顏色已經暗啞曬, 幸好冇爛球!種左3個月冇C到,開返個帖記錄一下生長情況!我係超級豬仔新手,請各位花友多多指教! Screenshot_20200902-142549_Gallery.jpg

評分

查看全部評分

yunge0 發表於 2020-9-2 15:10:09 來自手機 |顯示全部樓層
圓碌碌,好得意呀!希望它健康成長,繼續保持圓碌碌。
回復

小雷子 發表於 2020-9-2 15:14:01 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2020-9-2 15:10
圓碌碌,好得意呀!希望它健康成長,繼續保持圓碌碌。

星兜好似長得好慢………………慢…………慢!
還是我唔識照顧佢呢?
回復

yunge0 發表於 2020-9-2 15:23:28 來自手機 |顯示全部樓層
我覺得仙人球長得慢,所以不會天天去仔細去細賞它們。
回復

taxitang 發表於 2020-9-2 15:48:14 |顯示全部樓層
師姐,兜一般都大得慢和會不明不白死去,尤其是在夏天,我現在播了一些苗,遲多幾個月再大粒啲,送幾粒給妳玩。
回復

waiting 發表於 2020-9-2 15:49:06 來自手機 |顯示全部樓層
雷大, 你用全顆粒?玻璃盆有冇去水窿?
回復

小雷子 發表於 2020-9-2 15:54:36 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-9-2 15:48
師姐,兜一般都大得慢和會不明不白死去,尤其是在夏天,我現在播了一些苗,遲多幾個月再大粒啲,送幾粒給妳 ...

好呀!多謝你先,湊BB好好玩!
回復

小雷子 發表於 2020-9-2 16:00:30 來自手機 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-9-2 15:49
雷大, 你用全顆粒?玻璃盆有冇去水窿?

係呀全顆粒的,玻璃盆冇隆的,每次淋水等佢吸飽水後,再將多餘水倒去,冇積水!
因為唔知幾時先要淋水,用玻璃盆睇到裏面,通常見泥粒變白見乾,再淋水!
唔知有冇做錯呢?
回復

jun9999 發表於 2020-9-2 16:05:38 |顯示全部樓層
我都係藥錦兜主人, 生長的確有點影響!
3棵, 目前一棵爛左, 一棵要重新種植, 一棵就正常生長中
回復

waiting 發表於 2020-9-2 16:12:14 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-9-2 16:00
係呀全顆粒的,玻璃盆冇隆的,每次淋水等佢吸飽水後,再將多餘水倒去,冇積水!
因為唔知幾時先要淋水, ...

其實我都唔清楚點做先至啱, 到而家仲未掌握到如何種兜. 不過我有加少少泥炭土在中層位置, 我總覺得全顆粒d根接觸面小會影響吸水, 但貼近兜身的位置就唔加泥, 驚泥多會噏爛.
我都有粒藥錦兜,養咗幾個月先至開始變番綠.
回復

小雷子 發表於 2020-9-2 16:19:40 來自手機 |顯示全部樓層
jun9999 發表於 2020-9-2 16:05
我都係藥錦兜主人, 生長的確有點影響!
3棵, 目前一棵爛左, 一棵要重新種植, 一棵就正常生長中 ...

我都好認同你,藥錦…………變……弱錦,如果唔C的話,慢慢調理有機會好返!
慢…………慢…………嚟!唔急得!但最緊要快…………!
回復

jun9999 發表於 2020-9-2 16:23:29 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-9-2 16:19
我都好認同你,藥錦…………變……弱錦,如果唔C的話,慢慢調理有機會好返!
慢…………慢…………嚟!唔 ...

佢D根出得特別慢, 而且性能很差!
得一棵變得旺盛! 不過我都係照樣換左配土...
回復

小雷子 發表於 2020-9-2 16:23:32 來自手機 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-9-2 16:12
其實我都唔清楚點做先至啱, 到而家仲未掌握到如何種兜. 不過我有加少少泥炭土在中層位置, 我總覺得全顆粒 ...

原先見盆花係用全泥炭土的,我怕自己唔識種,濕水浸死佢!下次換盆都可以參考你個方法,加返少少泥,無咁Dry!
回復

小雷子 發表於 2020-9-2 16:27:45 來自手機 |顯示全部樓層
jun9999 發表於 2020-9-2 16:23
佢D根出得特別慢, 而且性能很差!
得一棵變得旺盛! 不過我都係照樣換左配土... ...

種左幾個月,我都唔見有新根長出!輕輕按下佢無軟,冇搖擺的話,我當佢OK啦!
回復

jun9999 發表於 2020-9-2 16:30:48 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-9-2 16:27
種左幾個月,我都唔見有新根長出!輕輕按下佢無軟,冇搖擺的話,我當佢OK啦! ...

我個個根只係生左好小, 仲係好虛弱個種
所以要換一換個環境, 重新出發.
回復

lc1201 發表於 2020-9-2 16:42:33 |顯示全部樓層
網上好多資料都話兜兜鍾意水但又唔可以積水,當初上盆時都疑惑咗一陣 最後我用仙人掌泥溝顆粒就算了,sofar睇落無乜問題就由得佢
回復

小雷子 發表於 2020-9-2 16:48:14 來自手機 |顯示全部樓層
jun9999 發表於 2020-9-2 16:30
我個個根只係生左好小, 仲係好虛弱個種
所以要換一換個環境, 重新出發.
...

好開心有咁人陪我一齊種兜,希望大家嘅兜兜生得肥肥白白,根根又強又壯!
回復

小雷子 發表於 2020-9-2 16:51:07 來自手機 |顯示全部樓層
lc1201 發表於 2020-9-2 16:42
網上好多資料都話兜兜鍾意水但又唔可以積水,當初上盆時都疑惑咗一陣 最後我用仙人掌泥溝顆粒 ...

<泥>我都未識分別…………好似有好多種,我都係買混好的!
回復

jun9999 發表於 2020-9-2 16:51:10 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-9-2 16:48
好開心有咁人陪我一齊種兜,希望大家嘅兜兜生得肥肥白白,根根又強又壯! ...

記我定期更新下!!
回復

小雷子 發表於 2020-9-2 16:53:26 來自手機 |顯示全部樓層
jun9999 發表於 2020-9-2 16:51
記我定期更新下!!

大家咁話啦!
回復

1234下一頁