天鵝初花

作者: Ison 发表于 2020-8-25 15:46:28
708 22

素心第一次開花,以前同埋幾個朋友學種國蘭,個個喜歡一係荷瓣一係紅花,忽略了其他,今次自己選擇的素心有另一種美態

上一篇:等咗兩年
下一篇:求救!
B17 發表於 2020-8-25 17:38:51 來自手機 |顯示全部樓層

唔夠光,影得唔夠sharp,快d好似gun大咁買部相機,再影
Ison 發表於 2020-8-25 17:47:55 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-8-25 17:38
唔夠光,影得唔夠sharp,快d好似gun大咁買部相機,再影

哈哈我點可以同根哥啲技術相比,佢好專業架
freddywongdy 發表於 2020-8-25 18:11:45 |顯示全部樓層
簡單清雅,估唔到Ison大會鍾意素心蘭呢!
walkeriana 發表於 2020-8-25 18:23:37 |顯示全部樓層
我的第一件國蘭都係天鵝,清雅又香
Ming36 發表於 2020-8-25 18:44:50 來自手機 |顯示全部樓層
初花,恬靜素雅,深得Ison大大歡心
伯爺婆 發表於 2020-8-25 19:51:27 |顯示全部樓層
開得好靚!
有全株照賞嗎?
Martina 發表於 2020-8-25 20:40:50 |顯示全部樓層
素心國蘭都係我嘅至愛之一! 無論香味、花色、葉姿都令人難以忘懷!

師兄種得好壯!
Ison 發表於 2020-8-25 20:54:31 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-8-25 18:11
簡單清雅,估唔到Ison大會鍾意素心蘭呢!

謝謝賞花, 我家有櫻姬, 桃姬, 市長紅, 紅貓芯蝶, 都係紅花, 現在可以點綴一下 ^_^
Ison 發表於 2020-8-25 20:57:04 |顯示全部樓層
walkeriana 發表於 2020-8-25 18:23
我的第一件國蘭都係天鵝,清雅又香

又清雅又香 絕對同意, 有空出下相大家欣賞一下啊~
freddywongdy 發表於 2020-8-25 20:58:23 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2020-8-25 20:54
謝謝賞花, 我家有櫻姬, 桃姬, 市長紅, 紅貓芯蝶, 都係紅花, 現在可以點綴一下 ^_^ ...

原來都有有色國蘭,開花記得post出黎比大家欣賞一下!

櫻姬, 桃姬要等新年了, 都是報歲蘭 ^^  發表於 2020-8-25 21:54
Ison 發表於 2020-8-25 21:47:45 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-8-25 18:44
初花,恬靜素雅,深得Ison大大歡心

謝謝賞花啊, 今早一起身行出廳, 真係零舍精神^_^
Ison 發表於 2020-8-25 21:49:53 |顯示全部樓層
伯爺婆 發表於 2020-8-25 19:51
開得好靚!
有全株照賞嗎?

謝謝欣賞啊, 全株照有架不過一post 上來就打橫左, 費事掃興 XDD
Ison 發表於 2020-8-25 21:52:51 |顯示全部樓層
Martina 發表於 2020-8-25 20:40
素心國蘭都係我嘅至愛之一!  無論香味、花色、葉姿都令人難以忘懷!

師兄種得好壯! ...

花友所見略同, 師姐好少見你出相, 有空post你的出來大家欣賞下啊~
Martina 發表於 2020-8-26 11:47:59 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2020-8-25 21:52
花友所見略同, 師姐好少見你出相, 有空post你的出來大家欣賞下啊~

原本我家種植環境好適合的,而素心亦係我嘅至愛; 可惜自從我女兒養咗兩隻小鸚鵡後,佢地成日咬我啲花,所以種唔到啦! 希望遲些再有機會啦!
Ison 發表於 2020-8-26 15:06:10 來自手機 |顯示全部樓層
Martina 發表於 2020-8-26 11:47
原本我家種植環境好適合的,而素心亦係我嘅至愛; 可惜自從我女兒養咗兩隻小鸚鵡後,佢地成日咬我啲花,所 ...

心同感受,家中的貓貓不停食我的蘭花,不得不全部種在我朋友後山上,他又不會打理,等於天生天養,幸好兩年後搬了屋,再探回我的蘭花時發覺只死剩一株,接回家後話過不會再放氣他
Martina 發表於 2020-8-26 15:20:04 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2020-8-26 15:06
心同感受,家中的貓貓不停食我的蘭花,不得不全部種在我朋友後山上,他又不會打理,等於天生天養,幸好兩 ...

哈哈, "死剩一株" 都好彩! 係咪而今開花這棵呀?
Ison 發表於 2020-8-26 23:09:50 來自手機 |顯示全部樓層
Martina 發表於 2020-8-26 15:20
哈哈, "死剩一株" 都好彩! 係咪而今開花這棵呀?

不是那盆,上過山依盆回家已經成廿年了,每年都開幾菖花我看,很乖
Ison 發表於 2020-8-26 23:11:56 來自手機 |顯示全部樓層
無計直相點整都是打橫⋯⋯⋯
Martina 發表於 2020-8-27 00:02:15 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2020-8-26 23:09
不是那盆,上過山依盆回家已經成廿年了,每年都開幾菖花我看,很乖 ...

嘩,師兄呢盆墨蘭靚爆鏡呀!流哂口水啦!
而家好似少咗見有國蘭賣! 您呢盆係寶來架!
12下一頁