近期少見的虎尾蘭

作者: BenLau 发表于 2020-8-25 13:57:54
2197 12
呢家曾經系論壇的熱門品種,但近期好似少左蒲頭,甘等我發返兩張相啦
webwxgetmsgimg (82).jpg
webwxgetmsgimg (80).jpg
webwxgetmsgimg (81).jpg
webwxgetmsgimg (79).jpg
webwxgetmsgimg (78).jpg
webwxgetmsgimg (76).jpg
webwxgetmsgimg (77).jpg
freddywongdy 發表於 2020-8-25 17:17:01 |顯示全部樓層
世界好現實,熱潮一過就周圍都搵唔到咁啦!
最尾果種叫咩呀Ben大,哩隻未見過呢!
BenLau 發表於 2020-8-25 20:58:02 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-8-25 17:17
世界好現實,熱潮一過就周圍都搵唔到咁啦!
最尾果種叫咩呀Ben大,哩隻未見過呢!  ...

Sorry,呢棵唔知叫乜名呢?!
freddywongdy 發表於 2020-8-25 21:01:26 |顯示全部樓層
BenLau 發表於 2020-8-25 20:58
Sorry,呢棵唔知叫乜名呢?!

可惜!唔可以一查究竟!
好似隱約見到有線藝咁?唔知有無睇錯呢?
sasock 發表於 2020-8-26 09:27:35 |顯示全部樓層

其實都無是否熱潮,最緊要有冇啱心水。
版主,用你地方放一些相,希望吸引多啲人欣賞虎尾蘭,不過近來真係好多仙人掌。

評分

查看全部評分

BenLau 發表於 2020-8-26 11:03:42 |顯示全部樓層
sasock 發表於 2020-8-26 09:27
版主,用你地方放一些相,希望吸引多啲人欣賞虎尾蘭,不過近來真係 ...

無問題啊!熱潮都係一輪的。好似之前少人放仙人掌/球,呢輪就比較多。所以我就發下呢期冷門野。
BenLau 發表於 2020-8-26 11:05:40 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-8-25 21:01
可惜!唔可以一查究竟!
好似隱約見到有線藝咁?唔知有無睇錯呢?

果棵d錦確實幾特別,我都幾鍾意呢種錦
BenLau 發表於 2020-8-26 11:13:10 |顯示全部樓層
補多幾張相
webwxgetmsgimg (87).jpg
webwxgetmsgimg (86).jpg
webwxgetmsgimg (85).jpg
webwxgetmsgimg (84).jpg
webwxgetmsgimg (83).jpg
BenLau 發表於 2020-8-26 11:14:31 |顯示全部樓層
還有兩張
webwxgetmsgimg (88).jpg
webwxgetmsgimg (89).jpg
freddywongdy 發表於 2020-8-26 11:15:48 |顯示全部樓層
sasock 發表於 2020-8-26 09:27
版主,用你地方放一些相,希望吸引多啲人欣賞虎尾蘭,不過近來真係 ...

嘩!Sasock大你d虎尾蘭撐到盆都爆咁滯呢!
chuyat10 發表於 2020-8-26 11:41:21 來自手機 |顯示全部樓層
BenLau大,我裡盆係唔係虎尾蘭啊?三年了,買小苗好似話係虎尾蘭,大左都幾靚。
BenLau 發表於 2020-8-26 11:48:11 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2020-8-26 11:41
BenLau大,我裡盆係唔係虎尾蘭啊?三年了,買小苗好似話係虎尾蘭,大左都幾靚。 ...

是的,是日常最容易見到的品種,好多舖頭同寫字樓中意用佢黎綠化同淨化環境。
你呢棵種得好靚好乾淨。
chuyat10 發表於 2020-8-26 11:51:21 來自手機 |顯示全部樓層
BenLau 發表於 2020-8-26 11:48
是的,是日常最容易見到的品種,好多舖頭同寫字樓中意用佢黎綠化同淨化環境。
你呢棵種得好靚好乾淨。{:e ...

唔該版大,小苗20蚊,宜家好大泡啦!型態ok,瘦瘦高高。