神農氏嘗百草#紫葉酢醬草#可吃嗎?#好吃嗎?#

作者: fanchu 發表于 2020-8-22 15:02:07
4184 17

呢位小朋友,貓草唔食,偏偏中意食佢
小雷子 發表於 2020-8-22 16:35:54 來自手機 |顯示全部樓層
哈哈!好味到連手指都舐埋!
貓星人: 咁好味嘅嘢,早啲拎出嚟嘛!
回復

fanchu 發表於 2020-8-22 16:50:15 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-8-22 16:35
哈哈!好味到連手指都舐埋!
貓星人: 咁好味嘅嘢,早啲拎出嚟嘛!

佢每日偷食d, 終於食到光脫脫
回復

小雷子 發表於 2020-8-22 16:53:15 來自手機 |顯示全部樓層
fanchu 發表於 2020-8-22 16:50
佢每日偷食d, 終於食到光脫脫

遲啲會唔會食埋迷岩,大岩桐呢?
回復

fanchu 發表於 2020-8-22 17:30:05 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-8-22 16:53
遲啲會唔會食埋迷岩,大岩桐呢?<span class="emoji emoji1f602"></span>

吓~唔會掛!百里香佢都冇食,隻衰野有簡過架!
回復

fanchu 發表於 2020-8-29 13:56:32 來自手機 |顯示全部樓層
上回講到兇徒食哂d️, 毫無悔意!消遙法外!最後唯有換盆搬新家,等佢再休養生息,生番多d️啦!
天真以為兇徒無得再食啦!安樂哂啦!點知....連條莖都唔放過!食埋!乜真係咁好食咩
回復

己己另 發表於 2020-8-29 15:05:50 |顯示全部樓層
酢醬草有草酸鈣晶體,多食可令人畜中毒。以下網上找到的資料。

https://www.petpoisonhelpline.com/poison/shamrock/
回復

freddywongdy 發表於 2020-8-31 11:59:20 |顯示全部樓層
笑死我啦!
好似我朋友屋企種d花咁,
無一棵係整齊,
因為佢有兩隻凶徒!
回復

Dollarschan 發表於 2020-8-31 13:45:59 來自手機 |顯示全部樓層
fanchu 發表於 2020-8-29 13:56
上回講到兇徒食哂d<span class="emoji emoji2618"></span>️<span class="emoji emoji2618"></span>️, 毫無悔意!消遙法外!最後唯有換盆搬新家 ...

睇黎要種番D貓草比主子食至得,有貓草食,咁可能唔食其他呢~
回復

小雷子 發表於 2020-8-31 14:19:25 來自手機 |顯示全部樓層
fanchu 發表於 2020-8-29 13:56
上回講到兇徒食哂d<span class="emoji emoji2618"></span>️<span class="emoji emoji2618"></span>️, 毫無悔意!消遙法外!最後唯有換盆搬新家 ...

將啲盆栽鎖入貓籠裡面,睇佢點食?
回復

Dollarschan 發表於 2020-8-31 14:19:47 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-8-31 11:59
笑死我啦!
無一棵係整齊,

係咩,我諗唔係隻隻貓都咁鐘意食D花花草草,我以前個主子好有性格,唔係貓糧同我媽咪煑理嘅專屬貓飯,佢係一概唔食㗎,連去毛球膏都唔多願意食~
回復

freddywongdy 發表於 2020-8-31 15:03:03 |顯示全部樓層
Dollarschan 發表於 2020-8-31 14:19
係咩,我諗唔係隻隻貓都咁鐘意食D花花草草,我以前個主子好有性格,唔係貓糧同我媽咪煑理嘅專屬貓飯,佢 ...

隻隻貓唔同架!
朋友果d有d好乖好黐人,
有d惡過老虎架!
不過最慘就係兩隻都會咬花果d!
回復

fanchu 發表於 2020-8-31 18:40:06 來自手機 |顯示全部樓層
己己另 發表於 2020-8-29 15:05
酢醬草有草酸鈣晶體,多食可令人畜中毒。以下網上找到的資料。

https://www.petpoisonhelpline.com/poison ...

唔該你呀~大大!其實我揾唔倒資料,都擔心佢唔食得,但又見佢真係好中意食喎,以後唔可以比佢食啦!
回復

fanchu 發表於 2020-8-31 18:43:35 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-8-31 11:59
笑死我啦!
無一棵係整齊,

佢地咩都咬架??我其實有4隻,但只有佢情傾️ 食到渣都冇剩
回復

freddywongdy 發表於 2020-8-31 19:44:01 |顯示全部樓層
fanchu 發表於 2020-8-31 18:43
佢地咩都咬架??我其實有4隻,但只有佢情傾
回復

fanchu 發表於 2020-8-31 20:05:29 來自手機 |顯示全部樓層
Dollarschan 發表於 2020-8-31 13:45
睇黎要種番D貓草比主子食至得,有貓草食,咁可能唔食其他呢~

貓地反而唔中意食貓草~好奇怪
回復

fanchu 發表於 2020-8-31 20:07:16 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-8-31 14:19
將啲盆栽鎖入貓籠裡面,睇佢點食?<span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602"></span> ...

放高左啦!日防夜防,家賊難防
回復

Polly888 發表於 2020-9-3 12:16:12 來自手機 |顯示全部樓層
你隻貓咪很可愛呀,帶给你很多歡樂啊
回復