玉露服盆問題

作者: Ankara 發表于 2020-8-16 15:40:49
1289 6
盆玉露上左盆啱啱1個月,發現有幾塊葉枯萎左,想問下係根出左問題?定其實係正常新陳代謝?因爲係潮土上盆,老闆話兩個禮拜淋一次水就得,所以一開始上盆時枯左兩塊就以為係水份唔夠,但之後開結淋左兩次水但都有最外圍嘅葉枯萎,諗緊係咪仲未服盆?
各位專家可以幫忙睇睇佢嘅狀態係咪正常嗎?唔該晒‍♀️我見你地啲玉露都種得好靚好晶瑩剔透,我都好想咁呀!
taxitang 發表於 2020-8-16 18:23:07 |顯示全部樓層
已經一個月,如果是中菌影響啲葉,唔會成立,未長根,消耗外圍葉片非常正常,夏天復原較慢,不需心急,留意葉片有沒有水漬狀和軟弱,看植株亦無大問題,但栽種的盆不透氣,要小心處理淋水方面,放在散光唔強和通風的位置有幫助,有時間,每日看看,如有異樣及早處理就無問題。
回復

Ankara 發表於 2020-8-24 15:07:03 來自手機 |顯示全部樓層
琴日發現有兩粒呢啲蟲同一粒啡色嘅蟲,都係好細粒,唔仔細睇都睇唔到。想問下大家知唔知係蟲呀?有啲擔心
回復

waiting 發表於 2020-8-24 15:51:06 來自手機 |顯示全部樓層
Ankara 發表於 2020-8-24 15:07
琴日發現有兩粒呢啲蟲同一粒啡色嘅蟲,都係好細粒,唔仔細睇都睇唔到。想問下大家知唔知係蟲呀?有啲擔心 ...

咁似棉花蟲嘅…
脫盆檢查吓好d…
回復

Ankara 發表於 2020-8-24 22:44:44 |顯示全部樓層

依加暫時見到一粒,同埋都有用藥水噴下,唔知有冇用呢?請問咩情況先會咁?平時係擺佢喺窗邊同有開少少窗通風
回復

waiting 發表於 2020-8-24 22:59:25 來自手機 |顯示全部樓層
Ankara 發表於 2020-8-24 22:44
依加暫時見到一粒,同埋都有用藥水噴下,唔知有冇用呢?請問咩情況先會咁?平時係擺佢喺窗邊同有開少少窗通 ...

有機會隨風吹嚟㗎.
我每次淋水都會驗屍咁驗佢地, 睇吓有冇蟲蟲﹑中菌之類…
回復

Ankara 發表於 2020-8-24 23:06:05 |顯示全部樓層
依加每日都睇佢幾次,開埋電筒照,好擔心明明玉露好似少蟲害架嘛
回復