返回列表 發新帖

船湖‧朝暮

作者: 擔泥 發表于 2011-7-12 12:55:15
3841 28
avery 發表於 2011-7-15 17:05:53 |顯示全部樓層
Thanks again 擔泥 Ching ~

Do you think it is safer to get back from the same track after dawn or just go ahead to Tai Mei Tuk ??
回復

avery 發表於 2011-7-15 11:30:13 |顯示全部樓層
擔泥 發表於 2011-7-14 09:46
如果你揸車的話真係方便得多啊!你可以沿新娘潭路往鹿頸方向,過了新娘潭不久右邊有個路口轉入烏蛟田路。 ...

Thank you very much ching ~

How long will it take to walk from the parking place to the place you took photos ??

真係要帶夠水, 間中新聞就見那裡有行山的中暑失救.小心小心  發表於 2011-8-16 19:49
不用客氣啦!大約要2-3小時左右。順便提提:如夏天去,千萬要記住帶足夠水,因為部分路段無遮蔭同無補給。  發表於 2011-7-15 15:59
回復

擔泥 發表於 2011-7-15 17:58:41 |顯示全部樓層
avery 發表於 2011-7-15 17:05
Thanks again 擔泥 Ching ~

Do you think it is safer to get back from the same track after dawn or j ...

如果由鹿湖峒:
1) 經大峒落下苗田回烏蛟騰大約要2小時。路段最好行。
2) 經大峒後直去馬頭峰落烏蛟騰大約要3小時。路段起伏較多、上落差較大。
3) 經長牌墩往大尾篤大約要4小時。路段起伏較多、上落差不算大但落斜浮沙碎石多。

日落後黑媽媽,以安全計我會建議以路線(1)回程。
如果想看多點東西,日頭泊車後可以路線(2)前往,會有趣些。

回復

avery 發表於 2011-7-15 23:46:48 |顯示全部樓層
謝謝師兄~ 搵次試試先~

不過可能要入支wide angle 先... 而家最wide都只係得24mm

不用客氣!24mm可能真係唔夠闊。  發表於 2011-7-16 09:11
回復

hipo 發表於 2011-8-16 17:06:53 |顯示全部樓層
你 輯 相, 真係好靚!
請問你幾點到達, 幾點離開?
等日出?  即係嚮果度過夜??
回復

hipo 發表於 2011-8-17 14:36:29 |顯示全部樓層

吓 ! 即是無 plan 定, 即興 留過夜...?

自己一人行動嗎..? 好似幾危險喔...!

就咁躺下即睡到天亮...? 咪會沾好多霧水囉!

但係我覺得好正... ! 好想試試啊!
回復

擔泥 發表於 2011-8-17 14:52:15 |顯示全部樓層
hipo 發表於 2011-8-17 14:36
吓 ! 即是無 plan 定, 即興 留過夜...?

自己一人行動嗎..? 好似幾危險喔...!

哈哈!唔係即興架。而且我還有位朋友相伴嘅。
霧水呢個問題我諗一晚半晚無影響嘅。後生時喺街邊都試過啦!

有興趣可以試吓,其實同露營差不多呢。

回復

SimonHung 發表於 2011-8-17 16:31:42 |顯示全部樓層
嘩!好靚呀!D顏色好好!

Thanks!  發表於 2011-8-17 17:06
回復

擔泥 發表於 2011-8-17 09:32:28 |顯示全部樓層
hipo 發表於 2011-8-16 17:06
你 輯 相, 真係好靚!
請問你幾點到達, 幾點離開?
等日出?  即係嚮果度過夜?? ...

多謝欣賞啊!

我記得大概下午五點半行到鹿湖峒,晚上七點半落山。落到下苗田經苗三古道去到三椏灣坐了好一會,然後回走至烏蛟騰再行到大尾篤。在大壩躺下來看星星,半夢半醒間天就開始亮了。
回復