百利恆之星…………摘星之旅

作者: 小雷子 发表于 2020-7-31 16:26:16
11999 214
小雷子 發表於 2020-11-24 16:48:20 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-11-5 09:06
一定等妳<span class="emoji emoji1f4aa"></span><span class="emoji emoji1f3fb"></span>
看看妳的#1 ,妳摘到了<span class="emoji emoji1f31f"></span><span class="emoji emoji1f ...

Ming大!減光後狀態差左,葉色變淺,同埋爛葉,花冧停止生長,呢朵花開出嚟嘅顏色淡左好多!睇嚟廁所唔太適合佢生長!要轉位了! 20201123_133458.jpg 20201124_164128.jpg
Ming36 發表於 2020-11-24 16:57:56 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-11-24 16:48
Ming大!減光後狀態差左,葉色變淺,同埋爛葉,花冧停止生長,呢朵花開出嚟嘅顏色淡左好多!睇嚟廁所唔太 ...

減強光,唔係減散光喎!
點解放星星入廁所嘅?
洗手間唔係要保持乾爽咩?
小雷子 發表於 2020-11-24 17:09:52 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-11-24 16:57
減強光,唔係減散光喎!
點解放星星入廁所嘅?
洗手間唔係要保持乾爽咩? ...

入廁所想加濕度,又想再減少少散光!
但唔成功呢!
Ming36 發表於 2020-11-24 17:42:28 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-11-24 17:09
入廁所想加濕度,又想再減少少散光!
但唔成功呢!<span class="emoji emoji1f605"></span>

我之前減光,是把比較大葉的植物,放近窗邊遮掩一些星星的陽光,有足夠的散光給予啊!
妳非常之犀利,一條走莖仔,咁短時間,就可以定植,仲開咁多朵花添!不愧為火星女皇
小雷子 發表於 2020-11-24 17:48:32 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-11-24 17:42
我之前減光,是把比較大葉的植物,放近窗邊遮掩一些星星的陽光,有足夠的散光給予啊!
妳非常之犀利,一 ...

可惜仲未到完美星星大道,不過咁都幾好,不易得到先係寶!
我的另一棵百脷痕之星有花冧,睇嚟會係全粉紅的!
Ming36 發表於 2020-11-24 18:01:08 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-11-24 17:48
可惜仲未到完美星星大道,不過咁都幾好,不易得到先係寶咩!
我的另一棵百脷痕之星有花冧,睇嚟會係全粉 ...

其實都好幸福,擁有兩款百變星星,嚟緊會有千種變化
小雷子 發表於 2020-11-24 18:21:28 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-11-24 18:01
其實都好幸福,擁有兩款百變星星,嚟緊會有千種變化

咪笑我啦!養功唔掂……先攪到美花變成草!←_←
小雷子 發表於 2020-11-30 10:52:51 來自手機 |顯示全部樓層
呢隻自家出的百脷痕真係冇變,從一而中,開全粉紅花!
chuyat10 發表於 2020-11-30 11:00:33 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-11-30 10:52
呢隻自家出的百脷痕真係冇變,從一而中,開全粉紅花!<span class="emoji emoji1f605"></span>

好欣賞女皇種喜蔭走莖特別長,黃雀又係可以拖到似長髮女郎,我裡度可能太光猛,走莖唔肯長。
小雷子 發表於 2020-11-30 11:16:07 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2020-11-30 11:00
好欣賞女皇種喜蔭走莖特別長,黃雀又係可以拖到似長髮女郎,我裡度可能太光猛,走莖唔肯長。 ...

移入屋內窗邊!
你鐘意長頭髮,冇問題!睇住先不過未有花開! 20201130_111405.jpg
chuyat10 發表於 2020-11-30 12:58:28 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-11-30 11:16
移入屋內窗邊!
你鐘意長頭髮,冇問題!睇住先不過未有花開!

裡個造型真係超靚。
Ming36 發表於 2020-11-30 15:01:36 來自手機 |顯示全部樓層
呢隻自家出的百脷痕真係冇變,從一而中,開全粉紅花!<span class="emoji emoji1f605"></span>

呢隻可能係傻咗嘅星星,妳就當佢傻豹啦!
感覺會好好多
Ming36 發表於 2020-11-30 15:03:39 來自手機 |顯示全部樓層

妳看看一六一樓住在廁所的星星葉片,這隻傻豹(全粉紅花)明顯夠光、或者多咗少少添
小雷子 發表於 2020-12-1 18:15:20 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-11-30 15:03
妳看看一六一樓住在廁所的星星葉片,這隻傻豹明顯夠光、或者多咗少少添 ...

我get唔到你講邊隻要加光!
Ming36 發表於 2020-12-1 18:56:37 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-12-1 18:15
我get唔到你講邊隻要加光!

妳放廁所嗰隻呀!全粉紅嗰隻傻豹就太光。以同一隻品種比較,葉片顏色明顯不同
小雷子 發表於 2021-1-23 11:50:04 來自手機 |顯示全部樓層

今次比上次更明顯的星星,如果花瓣再圓啲就更好啦!今次我比90分,下次繼續努力!
(睇嚟陽光要多,先出到實色) 20210123_114348.jpg
另外我自己那盆,點攪都唔得,只可做到咁,顏色冇之前咁紅,睇嚟可以放出公海了! 20210123_123318.jpg
Ison 發表於 2021-1-24 11:38:31 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-7-31 17:39
今次我有再減光,又增加濕度,再無改變,又要再諗諗計啦!

雷大你冬天喜蔭都開到花,你屋企一定好溫暖啊!
Ming36 發表於 2021-1-24 13:15:19 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2021-1-23 11:50
今次比上次更明顯的星星,如果花瓣再圓啲就更好啦!今次我比90分,下次繼續努力!
(睇嚟陽光要多,先出到實 ...

開得咁靚,點睇都係一粒星星啦!冇理由唔滿意喎!
靠妳幫手把它發揚光大,繼續閃耀園藝館
小雷子 發表於 2021-1-24 14:05:42 來自手機 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2021-1-24 11:38
雷大你冬天喜蔭都開到花,你屋企一定好溫暖啊!

係呀!有陽光入屋!
小雷子 發表於 2021-1-24 14:07:21 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2021-1-24 13:15
開得咁靚,點睇都係一粒星星啦!冇理由唔滿意喎!
靠妳幫手打它發揚光大,繼續閃耀園藝館 ...

靠我一個唔夠架,大家都要加油!