百利恆之星…………摘星之旅

作者: 小雷子 發表于 2020-7-31 16:26:16
12061 214
Ming36 發表於 2020-8-2 15:24:42 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-8-2 14:53
我都係羣養架,每晚都有噴水,都係唔知咩問題!<span class="emoji emoji1f614"></span>

妳勤力過我,我不是每晚為它們淋水或噴水,一星期一至兩次咋!我倚靠當中其兩盆棉心上水保濕
回復

小雷子 發表於 2020-8-2 15:54:12 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-8-2 15:24
妳勤力過我,我不是每晚為它們淋水或噴水,一星期一至兩次咋!我倚靠當中其兩盆棉心上水保濕 ...

付出十分努力,至少比返1分回報我啦!
回復

小雷子 發表於 2020-8-10 14:13:25 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-8-2 15:24
妳勤力過我,我不是每晚為它們淋水或噴水,一星期一至兩次咋!我倚靠當中其兩盆棉心上水保濕 ...

多謝你,我好開心呀,已經收到你支雪條,睇見都感到涼爽呀!棵走徑爛左少少脚同葉,狀態OK呀,即刻送左沐浴更衣,等佢精神啲再見人!
20200810_131330.jpg 20200810_131449.jpg
回復

Ming36 發表於 2020-8-10 16:12:21 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-8-10 14:13
多謝你,我好開心呀,已經收到你支雪條,睇見都感到涼爽呀!棵走徑爛左少少脚同葉,狀態OK呀,即刻送左沐 ...

祈禱得到回答了,實在好感動呀!
估佢唔到,狀況還可以。
我包裝得好差㗎,唔好笑我啲手工啊!
希望同日寄出的,各花友也能順利收到
回復

Ming36 發表於 2020-8-10 16:14:33 來自手機 |顯示全部樓層
多謝你,我好開心呀,已經收到你支雪條,睇見都感到涼爽呀!棵走徑爛左少少脚同葉,狀態OK呀,即刻送左沐 ...

剪走少少黑腳,送入保濕箱,希望狀況慢慢轉好!
期望快快有星星,在妳家中閃耀
回復

小雷子 發表於 2020-8-10 17:23:37 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-8-10 16:12
祈禱得到回答了,實在好感動呀!
估佢唔到,狀況還可以。
我包裝得好差㗎,唔好笑我啲手工啊!

感恩!我都估唔到狀態咁好!平時我寄嘢比人多,收到一張雪條招紙巳令我哈哈大笑,仲要有禮物藏係裡面,真有趣!
我打算學你咁,加棉繩引水保濕,睇下會唔會好啲,寄望明年有星星出現!
回復

Ming36 發表於 2020-8-10 17:32:09 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-8-10 17:23
感恩!我都估唔到狀態咁好!平時我寄嘢比人多,收到一張雪條招紙巳令我哈哈大笑,仲要有禮物藏係裡面,真 ...

我家沒有儲備任何咭紙或報紙,怕一沾有水氣,引致有紙蚤。

比較乾淨企理可用的,就只有食物紙盒了。妳的是雪條盒,其他好似有餅乾盒
回復

Ming36 發表於 2020-8-10 17:37:10 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-8-10 17:23
感恩!我都估唔到狀態咁好!平時我寄嘢比人多,收到一張雪條招紙巳令我哈哈大笑,仲要有禮物藏係裡面,真 ...

妳也送我唔少嘢,小黃鳥、Yulia、Stone’s nate、比賽的小苗⋯⋯不能盡錄!
有機會寄嘢比妳,我也要感恩!
定植後,出年三四月左右,就會開花
回復

小雷子 發表於 2020-8-10 17:37:24 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-8-10 17:32
我家沒有儲備任何咭紙或報紙,怕一沾有水氣,引致有紙蚤。

比較乾淨企理可用的,就只有食物紙盒了。妳的 ...

用寄嚟珠寶,售樓,化妝品廣告卡紙,儲埋一疊,就可以慢慢用!

回復

Ming36 發表於 2020-8-10 17:38:59 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-8-10 17:37
用寄嚟珠寶,售樓,化妝品廣告卡紙,儲埋一疊,就可以慢慢用!
<span class="emoji emoji1f604"></span><span class="emoji emoji270c"></span> ...

嗰啲見到,喺樓下信箱已經掉晒。
就算網購的紙箱,都唔會過到玄關
回復

小雷子 發表於 2020-8-10 17:41:49 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-8-10 17:37
我都收妳唔少嘢,小黃鳥、Yulia、Stone’s nate、比賽的小苗⋯⋯不能盡錄!
有機會寄嘢比妳,我也要感恩 ...

試種唔同植物,有新鮮感,有唔同樂趣,有人肯同我一齊玩,不知幾開心!
回復

小雷子 發表於 2020-8-10 17:45:56 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-8-10 17:38
嗰啲見到,喺樓下信箱已經掉晒。
就算網購的紙箱,都唔會過到玄關 ...

今日收到呢張廣告卡,睇見都開心! 20200810_174414.jpg
回復

小雷子 發表於 2020-8-15 17:26:48 來自手機 |顯示全部樓層
Ming大送的枝條出左少少根,今日即刻上盆!
為左面對秋天來臨,做好保濕功夫,決定用棉繩吸水法,落定肥仔丸,幫佢打底,希望佢乖乖長大! 20200815_162541.jpg 20200815_170447.jpg
回復

Ming36 發表於 2020-8-23 23:42:08 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-8-15 17:26
Ming大送的枝條出左少少根,今日即刻上盆!
為左面對秋天來臨,做好保濕功夫,決定用棉繩吸水法,落定肥仔 ...

得妳悉心的栽培,明年春天一定會開出閃耀的星星
摘星之旅一定成功的
回復

小雷子 發表於 2020-9-2 13:08:29 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-8-23 23:42
得妳悉心的栽培,明年春天一定會開出閃耀的星星<span class="emoji emoji1f31f"></span>
摘星之旅一定成功的<span class="emoji emoji1f4aa[/e ...

等我又交下功課先
伯利恆大棵左好多,新葉中又再長新葉!用左棉繩吸水法,佢好適應,我又唔洗怕佢太乾! Screenshot_20200902-130428_Gallery.jpg
回復

Ming36 發表於 2020-9-2 15:06:42 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-9-2 13:08
等我又交下功課先<span class="emoji emoji1f603"></span>
伯利恆大棵左好多,新葉中又再長新葉!用左棉繩吸水法,佢好適應 ...

放心晒!
摘星之路已經進入平坦大道,靜待明年初春,星星向妳眨眼
回復

小雷子 發表於 2020-9-2 15:11:23 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-9-2 15:06
放心晒!
摘星之路已經進入平坦大道,靜待明年初春,星星向妳眨眼 ...

希望今個冬天唔好太殘就好,只要健健康康,肥肥白白,我已經滿足啦!
回復

yunge0 發表於 2020-9-2 21:01:01 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-9-2 13:08
等我又交下功課先<span class="emoji emoji1f603"></span>
伯利恆大棵左好多,新葉中又再長新葉!用左棉繩吸水法,佢好適應 ...

我覺伯利恆之星耐旱,葉唔會因為土乾立即謝曬。幾好。
回復

小雷子 發表於 2020-9-2 21:56:44 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2020-9-2 21:01
我覺伯利恆之星耐旱,葉唔會因為土乾立即謝曬。幾好。

濕度高生長會好得!
回復

freddywongdy 發表於 2020-9-2 22:40:00 |顯示全部樓層

點解用雪條袋咁得意嘅?
回復