發財樹求助

作者: lc1201 发表于 2020-7-14 12:20:24
2738 29
大家好。又有問題要請教各位大大了,先謝過大家了

植物: 發財樹
地點: 公司
淋水: 大約一個月淋透一次,俾過一次淡肥水(紫色花寶4號),平時會向葉面噴水
光照: 明亮窗邊

問題:
1. 不論新葉舊葉都睇落唔精神,無撐開,變黃、皺、起斑,葉背面有透明液體滲出 。請問佢係咪有病?但keep住有新葉生出來...
2. 外觀嚟講,枝條向上生得太長,唔知道應該點樣修剪好,怕一野剪走之後唔會再生葉出嚟會禿頭
3. 爬過好多文,對於淋水頻率同光照篇篇講法都唔一樣,想請教一樣係室內種的大大,應該點樣俾水&要唔要曬多D太陽?

freddywongdy 發表於 2020-7-14 19:29:55 |顯示全部樓層
原來仲有其他架?
可能都中左蟲害架!剪晒d黃葉噴下野試下啦!
lc1201 發表於 2020-7-14 22:56:04 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-7-14 19:29
原來仲有其他架?
可能都中左蟲害架!剪晒d黃葉噴下野試下啦!

Freddy大...無啦樹得兩棵
啲黃葉一掂就甩,剪都唔使剪
freddywongdy 發表於 2020-7-15 09:28:01 |顯示全部樓層
lc1201 發表於 2020-7-14 22:56
Freddy大...無啦樹得兩棵
啲黃葉一掂就甩,剪都唔使剪

如果上面無事,就要起出黎睇根架啦!
lc1201 發表於 2020-7-15 10:10:37 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-7-15 09:28
如果上面無事,就要起出黎睇根架啦!

起根咁大工程
我試下噴biokill先...唔得再起根
freddywongdy 發表於 2020-7-15 10:39:34 |顯示全部樓層
lc1201 發表於 2020-7-15 10:10
起根咁大工程
我試下噴biokill先...唔得再起根

IC大,touch wood 講,
如果係根粉蚧就弊!
到時要買吸入式殺蟲先得!
你試下响d泥淋小小biokill 落去再淋水試下先!
lc1201 發表於 2020-7-15 10:49:53 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-7-15 10:39
IC大,touch wood 講,
如果係根粉蚧就弊!
到時要買吸入式殺蟲先得!

阿阿阿根粉蚧十級核特
biokill好的,試試佢,謝謝你阿!
B17 發表於 2020-7-15 18:35:56 來自手機 |顯示全部樓層
有冇人知咁大碌樹種落咁細個盆,可以生存幾耐?
yunge0 發表於 2020-7-19 16:24:54 來自手機 |顯示全部樓層

樓主的樹比我的粗兩倍。我都是用盤種,是上一首住客留下的。置露天日曬雨淋,估計
至少有十年樹齡。
lc1201 發表於 2020-7-20 10:00:25 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2020-7-19 16:24
樓主的樹比我的粗兩倍。我都是用盤種,是上一首住客留下的。置露天日曬雨淋,估計
至少有十年樹齡。 ...

請問大大平時隔幾耐淋水一次? 有無間中施肥阿?
yunge0 發表於 2020-7-20 11:23:16 來自手機 |顯示全部樓層
lc1201 發表於 2020-7-20 10:00
請問大大平時隔幾耐淋水一次? 有無間中施肥阿?

因為置露天,每天不定量澆水,沒有下肥料。
冬天有一段時間落哂葉,春天長新葉。
yunge0 發表於 2020-7-20 11:26:27 來自手機 |顯示全部樓層
見你的樹頂方有不少翠綠的嫩葉,理應是健康。落葉,有可能只是換葉。
B17 發表於 2020-7-20 12:18:29 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2020-7-19 16:24
至少有十年樹齡。 ...

細些好,相對盆空間多咗,已經十多年,或者永遠種落去都得

我附近有人初用盆種,後來打造一個4尺大花槽安置佢,幾年後似乎定下來,或許懂得適應花盆大細,,不再長大
yunge0 發表於 2020-7-20 12:30:27 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-7-20 12:18

我附近有人初用盆種,後來打造一個4尺大花槽 ...

我那棵樹頂端有斬頭,所以高極有限。
記得我們搬來的幾年後,發現大花盤有裂,換過一次盤。如日後發現有迫爆盤會再為它換盤的。
lc1201 發表於 2020-7-20 13:51:38 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2020-7-20 11:26
見你的樹頂方有不少翠綠的嫩葉,理應是健康。落葉,有可能只是換葉。

我都希望佢健健康康
嫩葉有keep住生出嚟,不過係無完全撐開晒
lc1201 發表於 2020-7-20 14:15:06 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-7-20 12:18

我附近有人初用盆種,後來打造一個4尺大花槽 ...

多謝大大意見。
換盆有少許困難,始終係公司嘅野,唔到小薯話事
幾乎日日都對住佢所以都想佢靚仔啲...
nightscrawler 發表於 2020-8-13 18:51:08 |顯示全部樓層
我都有棵發財樹, 小的, 放露台, 應該都有十幾年, 最初係日本城買好似手指甘幼, 而家大概有可樂罐甘粗, 一星期要淋2次水, 簡唔中施肥.

我試過太高, 截枝後, 佢會標返啲新芽出黎.

我覺得你棵好似唔係好夠太陽, 啲葉撐唔起.

hohojohn 發表於 2020-8-13 23:20:14 |顯示全部樓層

會唔會 喺自我調節緊呀
睇全身相 已經種到咁粗又高
個盆尺寸按比例計
夠唔夠儲水同養分比咁多葉
重生到上天花板 齋靠側窗陽光邊夠分
lc1201 發表於 2020-8-14 10:45:49 |顯示全部樓層
多謝樓上兩位大大意見,附上今日影的近照做對比
呢個月感覺佢個樣醒神咗少少,可能真係自己調節緊

我試過太高, 截枝後, 佢會標返啲新芽出黎.
>>>有逐少修剪一下。其實好有衝動剪走晒徒長(?)的枝,但阿姐唔批准,唯有偷雞剪XD剪完都有長新芽的~

我覺得你棵好似唔係好夠太陽, 啲葉撐唔起.
重生到上天花板 齋靠側窗陽光邊夠分

>>>
暫時得呢個位可以擺,所以只能夠間唔中同佢轉轉身
生上天花板呢,我地估計係因為係正佢頭頂有一眼燈,夜晚長開的,所以有一條零舍標得高
hohojohn 發表於 2020-8-14 11:36:07 |顯示全部樓層
lc1201 發表於 2020-8-14 10:45
多謝樓上兩位大大意見,附上今日影的近照做對比
呢個月感覺佢個樣醒神咗少少,可能真係自己調節緊

「有逐少修剪一下。其實好有衝動剪走晒徒長(?)的枝,但阿姐唔批准...」

唯有偷雞剪XD剪完都有長新芽的~

初初啲葉色實在偏黃 有張相做比較就更加易分別
其實佢實有趨光性 不過都頂頂 再高都冇意思

12下一頁