返回列表 發新帖

肋骨牡丹錦資料

作者: taxitang 发表于 2020-7-6 16:37:15
4583 56
BenLau 發表於 2020-7-9 07:08:47 |顯示全部樓層
放下毒, FB見到的照片
BenLau 發表於 2020-7-9 07:10:51 |顯示全部樓層
另一棵毒物,雖然不是肋骨,但都好靚,亦是FB見到的照片。
taxitang 發表於 2020-7-9 09:42:39 |顯示全部樓層
superbeginner 發表於 2020-7-9 00:31
好靚喎!不過淘佬果啲應該得3cm左右大?
大少少就好

好專業,確是2.9cm,大啲又唔止這個價,玩住先啦!
taxitang 發表於 2020-7-9 09:45:21 |顯示全部樓層
BenLau 發表於 2020-7-9 07:10
另一棵毒物,雖然不是肋骨,但都好靚,亦是FB見到的照片。

錦確是這品靚,但不知為何,個人感覺植株形態,以上一幅肋骨形的吸引,真的各有所愛。
superbeginner 發表於 2020-7-9 20:19:13 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-7-9 09:42
好專業,確是2.9cm,大啲又唔止這個價,玩住先啦!

就係“玩住先”呢個心態,搞到乜都買一餐
taxitang 發表於 2020-7-9 22:24:39 |顯示全部樓層
superbeginner 發表於 2020-7-9 20:19
就係“玩住先”呢個心態,搞到乜都買一餐

要知自己目標,就唔會亂買。
superbeginner 發表於 2020-7-9 23:20:57 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-7-9 22:24
要知自己目標,就唔會亂買。

永遠都係一步到位好,慳返好多錢,行少好似路
taxitang 發表於 2020-7-10 07:15:30 |顯示全部樓層
superbeginner 發表於 2020-7-9 23:20
永遠都係一步到位好,慳返好多錢,行少好似路

但肉坑內永遠都唔會一步到位,皆因會有更出眾的出現,想當年,十二卷發燒友,只要有棵姬玉露就非常開心,但當有錦的出現,就會更想擁有,這是必然的事。
babyjon 發表於 2020-7-10 10:31:05 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-7-10 07:15
但肉坑內永遠都唔會一步到位,皆因會有更出眾的出現,想當年,十二卷發燒友,只要有棵姬玉露就非常開心, ...

這個肉及玉(翡翠)也是冇可能有最靚的,前三四年玩玉,但現在停了,好毐好毒的。
現在就種下多肉,靚的也不便宜。現在追求平淡些........種得健康生長就開心了,這邊也找不到荷蘭口紅花
我至愛。
taxitang 發表於 2020-7-10 12:26:15 |顯示全部樓層
babyjon 發表於 2020-7-10 10:31
這個肉及玉(翡翠)也是冇可能有最靚的,前三四年玩玉,但現在停了,好毐好毒的。
現在就種下多肉,靚的也 ...

翡翠更是高深,又A貨、又B貨,又玩雕工,又玩老坑種,有種無色又唔似翡翠,有色無種又唔夠亮透,有人喜歡玻璃種,但亦有喜歡冰種的人,女仕喜歡紫羅蘭就應該是大多數,黑隨綠走又嫌棄唔夠純!
babyjon 發表於 2020-7-10 13:45:43 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-7-10 12:26
翡翠更是高深,又A貨、又B貨,又玩雕工,又玩老坑種,有種無色又唔似翡翠,有色無種又唔夠亮透,有人喜歡 ...

哈,的士兄懂種水色就是識貨人仕,和肉肉一樣,靚的價格會上升,普通貨就價格下跌。
taxitang 發表於 2020-7-10 14:21:12 |顯示全部樓層
babyjon 發表於 2020-7-10 13:45
哈,的士兄懂種水色就是識貨人仕,和肉肉一樣,靚的價格會上升,普通貨就價格下跌。 ...

也是往日之事,閒時嗜好,乜都去八卦,只是知道、不深入,太難了。
superbeginner 發表於 2020-7-11 01:28:25 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-7-10 07:15
但肉坑內永遠都唔會一步到位,皆因會有更出眾的出現,想當年,十二卷發燒友,只要有棵姬玉露就非常開心, ...

咁就死火啦!我暫時都未玩到有錦嘅
再中埋毒就大鑊
taxitang 發表於 2020-7-11 06:56:26 |顯示全部樓層
superbeginner 發表於 2020-7-11 01:28
咁就死火啦!我暫時都未玩到有錦嘅
再中埋毒就大鑊

玩錦都唔會大鑊,我入十二卷坑就是玩錦,就是被錦色所迷,買了幾盆就會定下來,養好手上的,看得多就無所求,因太貴的買唔起,但現在一路跌價,太便宜的錦色差,最好就是手上的了。
superbeginner 發表於 2020-7-11 12:33:17 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-7-11 06:56
玩錦都唔會大鑊,我入十二卷坑就是玩錦,就是被錦色所迷,買了幾盆就會定下來,養好手上的,看得多就無所 ...

出事啦!頭先行開上x見到有牡丹錦,仲要大隻過淘佬!仲要價錢ok!出咗事!
taxitang 發表於 2020-7-11 12:36:32 |顯示全部樓層
superbeginner 發表於 2020-7-11 12:33
出事啦!頭先行開上x見到有牡丹錦,仲要大隻過淘佬!仲要價錢ok!出咗事! ...

等睇靚相,處理好就要分享。
superbeginner 發表於 2020-7-11 13:46:17 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-7-11 12:36
等睇靚相,處理好就要分享。

宜家即刻搞

排頭位  發表於 2020-7-11 13:56