估中有獎遊戲………… 斷估冇辛苦<完>

作者: 小雷子 发表于 2020-6-28 18:33:44
3122 75
Ming36 發表於 2020-6-28 22:32:44 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-6-28 22:28
我見唔到喎??<span class="emoji emoji1f914"></span>

睇多次啦
用好粗嘅筆畫嫁,老眼昏花,差啲就畫出界
小雷子 發表於 2020-6-28 22:35:58 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-6-28 22:32
睇多次啦
用好粗嘅筆畫嫁,老眼昏花,差啲就畫出界

見到啦!
yunge0 發表於 2020-6-28 22:55:45 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-6-28 22:30
你淨放相,冇畫到,唔合資挌!加返幾筆啦!<span class="emoji emoji1f605"></span>

花是白邊,中間夾些粉紅。後悔最初用黃色水筆起稿,只好用鉛筆補救。

原圖
小雷子 發表於 2020-6-28 22:57:20 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2020-6-28 22:55
花是白邊,後悔用黃色起稿。

畫得巧靚!最佳畫作!
小雷子 發表於 2020-6-28 22:59:08 |顯示全部樓層

百利恆之星…………花式變化多……
揾左花友既相一用!14楼有相可參考!
https://hkplants.com/forum.php?m ... page=2&mobile=2
yunge0 發表於 2020-6-28 23:02:56 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-6-28 22:57
畫得巧靚!最佳畫作!<span class="emoji emoji1f60d"></span>

隨手畫,多謝欣賞。
yunge0 發表於 2020-6-28 23:04:41 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-6-28 22:59
百利恆之星…………花式變化多……
揾左花友既相一用!14楼有相可參考!
https://hkplants.com/forum.php?m ...

我手上那棵前天開的是黃心白色花,仿雞蛋花。
小雷子 發表於 2020-6-28 23:06:21 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2020-6-28 23:04
我手上那棵前天是黃心白色花,仿雞蛋花。<span class="emoji emoji1f606"></span>

A貨雞蛋花!
Dollarschan 發表於 2020-6-28 23:09:53 來自手機 |顯示全部樓層
Calico 發表於 2020-6-28 21:46
<span class="emoji emoji1f624"></span><span class="emoji emoji1f624"></span>張花相是我的啊!<span class="emoji emoji1f624"></span>

哎喲呀,張靚相係Cal大㗎,巧對唔住呀Cal大,眼太細睇錯咗~
我更正番先~
yunge0 發表於 2020-6-28 23:10:41 來自手機 |顯示全部樓層
葉由奇異果皮色變為五顏綠色,花和葉都善變。
小雷子 發表於 2020-6-28 23:27:51 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2020-6-28 23:10
葉由奇異果皮色變為五顏綠色,花和葉都善變。

都好靚呀,下次可能開全白花!
yunge0 發表於 2020-6-28 23:32:25 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-6-28 23:27
都好靚呀,下次可能開全白花!<span class="emoji emoji1f601"></span>

據我觀察,無論開什麼款色的花瓣,都是有個黃心。
小雷子 發表於 2020-6-29 07:31:04 來自手機 |顯示全部樓層

已有答案啦!
今次真係好得人驚,開圍骰!
比多最後一次機會你地改答案,1點正公怖結果!
(貼士:醜樣到掉落垃圾筒都唔可惜,藉此機會又睇下邊個最了解我!)

andyman 發表於 2020-6-29 07:42:10 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-6-29 07:31
已有答案啦!

為左火星公主, 我獻出左醜醜的第一次, 我估白色底, 有兩瓣粉紅間,其他三瓣有粉紅噴點,, 花心黃色.
Calico 發表於 2020-6-29 08:38:22 來自手機 |顯示全部樓層

再估!花中心黃,白底,淺粉红一達達, (圖中直缐部份)不平均分怖,色喑啞,沒點。花瓣k花,有一塊花瓣特別細,或全朵委縮,只能半開,不能全開。
yunge0 發表於 2020-6-29 12:46:56 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-6-29 07:31
已有答案啦!

即是花兒不單無摘星,仲要醜樣到掉落垃圾筒都唔可惜…
我重新估計今次開的是K花,花瓣白底佔多數,帶少量零散粉紅點,只有一片花瓣比較多粉紅色(見左下花瓣)。花瓣K型, 有花瓣裂開(見右下花瓣)、摺埋(見左上花瓣),花瓣下塌,黃心依舊。
Dollarschan 發表於 2020-6-29 12:56:44 來自手機 |顯示全部樓層
又再估下,睇下掉得未~
冇星,2片全粉紅,1片鐘無艷,其他點點深/淺粉紅~
小雷子 發表於 2020-6-29 13:05:36 來自手機 |顯示全部樓層

登!登!登!登!勝出者係Cal姐!
醜婦終須…………見家翁!

開嚟見我!

嘩!見到都唔開胃…………
如果大家食緊飯…………千奇唔好噴……飯喎!

小雷子 發表於 2020-6-29 13:11:55 來自手機 |顯示全部樓層
andyman 發表於 2020-6-29 07:42
為左火星公主, 我獻出左醜醜的第一次, 我估白色底, 有兩瓣粉紅間,其他三瓣有粉紅噴點,, 花心黃色. ...

花型畫得真完美…………可惜現實…………兩回事!
Dollarschan 發表於 2020-6-29 13:14:29 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-6-29 13:05
登!登!登!登!
醜婦終須…………見家翁!<span class="emoji emoji1f60f"></span>

呵呵,真係醜樣豬囉,再睇下其他花開出黎都係咁樣至掉啦~