由種子種起既D.burmannii ----- 初心

作者: hobart 发表于 2020-6-26 06:58:28
1906 17
第一次接觸同種既食蟲就係D.burmannii, 行山成日都有機會見到一大片,每次都好期待佢地開花出種子。一直以黎都想種好多D.burmannii等佢地一齊爆花柱 同晒到深紅色 。希望今次會成功啦!

呢2張相係一個月前落泥到呢加發芽既成長見證,之後會一直update 直到種出一大片"紅卜卜" D.burmannii
chuyat10 發表於 2020-6-26 07:18:57 來自手機 |顯示全部樓層
期待見一大片,加油。
己己另 發表於 2020-6-26 08:35:37 來自手機 |顯示全部樓層
香港好少見到野生burmannii呢
hobart 發表於 2020-6-26 09:05:32 |顯示全部樓層
己己另 發表於 2020-6-26 08:35

都有唔小阿 我應該係5個唔同地方行山見過 同埋以前有Ching會帶人一齊行山睇食蟲 睇過野生既豬蘢草,D.spatulata, D.burmannii, 小白兔,小黃花狸藻,高海拔既毛氈苔 (鳳凰山),仲有長葉毛氈苔。 可惜太耐冇行又冇寫底 唔係好記得D路線。其實細心睇好多時都會係D有水微微流動既地方搵到
Amber_Ng 發表於 2020-6-26 12:21:47 來自手機 |顯示全部樓層
hobart 發表於 2020-6-26 09:05
都有唔小阿 我應該係5個唔同地方行山見過 同埋以前有Ching會帶人一齊行山睇食蟲 睇過野生既豬蘢草,D.spt ...

不要透露太詳細
保護野生環境
比某國d人知道,連根拔 ...
freddywongdy 發表於 2020-6-26 12:31:55 |顯示全部樓層
己己另 發表於 2020-6-26 08:35

另大,你要行多d山啦!
由其係近水塘/ 有流水地方,
香港有幾種毛架!
freddywongdy 發表於 2020-6-26 12:33:11 |顯示全部樓層
Hobart大 野採種子發嗎?
freddywongdy 發表於 2020-6-26 12:39:12 |顯示全部樓層
Amber_Ng 發表於 2020-6-26 12:21
不要透露太詳細
保護野生環境

絕對唔可以透露啦!
有次响某水塘邊見到一棵好大兜嘅豬,
好希望下次再去可以見到佢... 可惜!
一定係你所講嘅咁!
Amber_Ng 發表於 2020-6-26 12:42:17 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-6-26 12:39
絕對唔可以透露啦!
有次响某水塘邊見到一棵好大兜嘅豬,
好希望下次再去可以見到佢... 可惜!

哈哈 ...
國蘭我都見過,幾日後就冇Q左
freddywongdy 發表於 2020-6-26 12:57:08 |顯示全部樓層
Amber_Ng 發表於 2020-6-26 12:42
哈哈 ...
國蘭我都見過,幾日後就冇Q左

所以自己知道响邊就算!
可惜無能力保護哩d地方!
MasterTT 發表於 2020-6-26 13:40:38 |顯示全部樓層
好可愛嘅苗苗呀 ,已經有黏液了!
hobart 發表於 2020-6-27 00:29:44 |顯示全部樓層
Amber_Ng 發表於 2020-6-26 12:21
不要透露太詳細
保護野生環境

當然唔會講詳細位置 當年D Ching帶路都講好話唔講出去 環境保護好重要 特別係食蟲對環境敏感 又咁靚好易俾人連根拔

不過大嶼山 港島 新界 西貢都見過好多
有冇Ching 係離島見過?
hobart 發表於 2020-6-27 00:33:46 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-6-26 12:33
Hobart大 野採種子發嗎?

有收過一次 用個袋仔套住個花柱咁彈幾下 都收到幾10粒種子 (都生都超好)
之後見到開花柱都係睇下 / 有時多手就輕輕彈下個花柱幫佢散種子
hobart 發表於 2020-6-27 00:42:56 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-6-26 12:57
所以自己知道响邊就算!
可惜無能力保護哩d地方!

真係好有心冇力。有時好想俾更多既花友去睇下原生境,但網上咩人都有講個地方出黎可能就係親手毀左果個地方

Anyway 講左咁耐原生境 唔講得位置都可以貼相阿
D.burmannii既相就搵唔到,D. spatulata 就有
12年係某山澗影既 希望以後翻去仲係到啦
freddywongdy 發表於 2020-6-27 16:16:51 |顯示全部樓層
hobart 發表於 2020-6-27 00:33
有收過一次 用個袋仔套住個花柱咁彈幾下 都收到幾10粒種子 (都生都超好)
之後見到開花柱都係睇下 / 有 ...

我次次都夾唔啱時間,
一係就啱啱開花,一係就無花!
freddywongdy 發表於 2020-6-27 16:17:58 |顯示全部樓層
hobart 發表於 2020-6-27 00:42
真係好有心冇力。有時好想俾更多既花友去睇下原生境,但網上咩人都有講個地方出黎可能就係親手毀左果個地 ...

我見到都一定會同佢地影相存!
hobart 發表於 2020-6-28 00:22:56 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-6-27 16:16
我次次都夾唔啱時間,
一係就啱啱開花,一係就無花!

真係睇好彩 有花仲要等種子成熟先收得 太遲去到 種子又散晒
hobart 發表於 2020-8-3 06:31:11 來自手機 |顯示全部樓層
一個月後既update
有幾粒特別大 可能食得多野d
呢加細細粒 成個青蘋果咁太得意 唔捨得晒到熱佢地