估中有獎之分享花貓yellow cat(完)

作者: 雙魚座 發表于 2020-6-17 09:19:02
3799 68
雙魚座 發表於 2020-6-19 22:03:15 來自手機 |顯示全部樓層
Dollarschan 發表於 2020-6-19 21:38
多謝資料,呢兩㨾我都好喜愛食,尤其係豬頸肉,我自己鐘意食到係屋企學整,真係要去試下先~ ...

行仔有3間泰國雞飯。頭尾兩間啲汁薑味重啲。中間那間酸啲(我比較喜歡酸)。在巴士總站附近是我的首選。
回復

Dollarschan 發表於 2020-6-19 22:04:37 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2020-6-19 21:56
車仔麵嗰間是否味精太重?它是我早餐(是可以接受的)的第二選擇。巴士總站附近那條街可以選食雞飯(通常 ...

西貢我唔多熟㗎,係搭巴士站嗰頭今星期一行過,下星期又要去,所以想知道邊間好D~
好呀,如果有咩好食都話我知,多D選擇,唔該晒雙魚大~
回復

Dollarschan 發表於 2020-6-19 22:10:17 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-6-19 21:49
豬頸肉點整整煮都好味!

哎,雷大你好幸運,冇食過,我真係點都諗唔到嗰廚點整到咁難食嘅豬頸肉,佢用D調味係相當奇怪同勁咸,而且係重有雪味,食咗都吐番出黎,最後間食店執咗~
回復

andyman 發表於 2020-6-19 22:10:46 來自手機 |顯示全部樓層
Dollarschan 發表於 2020-6-19 21:38
多謝資料,呢兩㨾我都好喜愛食,尤其係豬頸肉,我自己鐘意食到係屋企學整,真係要去試下先~ ...

係個醬汁最難整啫, 係屋企燒烤我都試過用電燒烤爐, 係好食過用焗爐.
回復

小雷子 發表於 2020-6-19 22:13:08 來自手機 |顯示全部樓層
Dollarschan 發表於 2020-6-19 22:10
哎,雷大你好幸運,冇食過,我真係點都諗唔到嗰廚點整到咁難食嘅豬頸肉,佢用D調味係相當奇怪同勁咸,而 ...

會唔會係千年雪藏肉??
用咩香料都蓋唔住啲怪味!
回復

andyman 發表於 2020-6-19 22:15:02 來自手機 |顯示全部樓層
Dollarschan 發表於 2020-6-19 22:04
西貢我唔多熟㗎,係搭巴士站嗰頭今星期一行過,下星期又要去,所以想知道邊間好D~
好呀,如果有咩好食都 ...

千其唔好去食果個出名菠蘿包, 好一般仲貴到呢,  把鬼, 我做好食過佢.
回復

andyman 發表於 2020-6-19 22:18:36 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2020-6-19 22:03
行仔有3間泰國雞飯。頭尾兩間啲汁薑味重啲。中間那間酸啲(我比較喜歡酸)。在巴士總站附近是我的首選。 ...

我食最近松記果間, 雞飯我覺得麻麻, 比較鐘意食個炸腩肉飯.
回復

雙魚座 發表於 2020-6-19 22:39:29 來自手機 |顯示全部樓層
Dollarschan 發表於 2020-6-19 22:04
好呀,如果有咩好食都 ...

在到市中心幼兒園對面有間“海X”,相信無西貢人未去過的。平靚正~焗飯最好食。奶茶好得。它是我的首選。泰國飯奶茶無咁好飲。雖然有時候會食完泰國,然後過“爽X爽”買真珠奶茶。
老街有間“金X粥舖”,有新鮮腸粉和油炸鬼。另外“聚XX”比較清淡健康。
另外有兩間:
近海旁“龍X”得豬排飯好食,其他麻麻
医局對面“西X茶XX”'時一時,有時好食有時唔好食,看運氣吧!
酒樓會選“永X”由細食到大。開業幾十年,細個和爺爺一起飲荼,一些已絕跡的點心有時都能吃到(好久未去了,不知現在怎麼呢?)。
回復

andyman 發表於 2020-6-19 22:48:15 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2020-6-19 22:39
在到市中心幼兒園對面有間“海X”,相信無西貢人未去過的。平靚正~焗飯最好食。奶茶好得。它是我的首選。 ...

呢間永x 酒樓好經典, 當年家姐結婚擺酒, 真係二三四樓齊開.
回復

雙魚座 發表於 2020-6-19 22:51:15 來自手機 |顯示全部樓層
andyman 發表於 2020-6-19 22:15
千其唔好去食果個出名菠蘿包, 好一般仲貴到呢,  把鬼, 我做好食過佢.

原本andy大大整包高手。那間真是好貴。以前都會食下。現在價格倍增,一年加幾次價。無再去了。
回復

andyman 發表於 2020-6-19 22:52:34 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2020-6-19 22:51
原本andy大大整包高手。那間真是好貴。以前都會食下。現在價格倍增,一年加幾次價。無再去了。 ...

才不是呢!! 就係低手都好食過佢, 哈哈.
回復

雙魚座 發表於 2020-6-19 22:53:48 來自手機 |顯示全部樓層
andyman 發表於 2020-6-19 22:48
呢間永x 酒樓好經典, 當年家姐結婚擺酒, 真係二三四樓齊開.

今年父親節都訂了枱,將會去食。去年都有食,ok的。
回復

Dollarschan 發表於 2020-6-19 22:56:29 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-6-19 22:13
會唔會係千年雪藏肉??
用咩香料都蓋唔住啲怪味!<span class="emoji emoji1f605"></span>

實係啦,都知道一定用雪藏肉,但連最基本嘅去雪味都攪唔掂,簡直係倒米,所以咪冇生意執咗~
回復

Dollarschan 發表於 2020-6-19 23:01:24 來自手機 |顯示全部樓層
andyman 發表於 2020-6-19 22:10
係個醬汁最難整啫, 係屋企燒烤我都試過用電燒烤爐, 係好食過用焗爐.

個汁簡直係靈魂所在,即係串燒咁,醬汁好味就乜肉都好好食~
回復

Dollarschan 發表於 2020-6-19 23:04:24 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2020-6-19 22:39
在到市中心幼兒園對面有間“海X”,相信無西貢人未去過的。平靚正~焗飯最好食。奶茶好得。它是我的首選。 ...

多謝雙魚大詳細嘅資料,睇到有好多唔同口味,開始有D選擇障礙症發作tim~
回復

Dollarschan 發表於 2020-6-19 23:10:09 來自手機 |顯示全部樓層
andyman 發表於 2020-6-19 22:15

收到,幾時有機會試吓你D包呀?
回復

Calico 發表於 2020-6-19 23:12:40 來自手機 |顯示全部樓層
我糸西貢食過泰国菜,見過彩色狗狗。但我最鐘意都糸長洲
回復

Dollarschan 發表於 2020-6-19 23:20:07 來自手機 |顯示全部樓層
Calico 發表於 2020-6-19 23:12
我糸西貢食過泰国菜,見過彩色狗狗。但我最鐘意都糸長洲

哎,D主人咁嘅,D狗仔好慘慘~
回復

andyman 發表於 2020-6-19 23:49:16 來自手機 |顯示全部樓層
Dollarschan 發表於 2020-6-19 23:10

地獄式菠蘿包啱唔啱口味
回復

andyman 發表於 2020-6-19 23:51:42 來自手機 |顯示全部樓層
Dollarschan 發表於 2020-6-19 23:10

視食薯仔包.
回復