作者: babytt 發表于 2011-7-10 22:25:50
6871 109
babytt 發表於 2011-7-13 09:43:01 |顯示全部樓層
windflower 發表於 2011-7-13 00:50
有養貓,有養魚,有養水草

水草要打CO2架Wor, 係唔係呀?
回復

babytt 發表於 2011-7-13 09:46:19 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-7-13 08:37
我個缸40寸, 仲有一個淡水草缸16寸...  
全用LED喇,效能已經係全港最好個牌子了~~  
以前用老仔, ...

40寸???????
果然有米~
可惜我D龜的UVA同UVB燈唔可以用LED代替
回復

chan3445 發表於 2011-7-13 09:46:30 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-7-13 08:41
呢個係珊瑚缸,不過都變左好多lu~ 家下多養角和千手~
http://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid= ...

水母你個缸好正呀
用LED養角有冇問題架?你個缸用左幾多W?
回復

jellyfishy 發表於 2011-7-13 09:48:23 |顯示全部樓層
babytt 發表於 2011-7-13 09:46
40寸???????
果然有米~
可惜我D龜的UVA同UVB燈唔可以用LED代替

why?
根據數據, LED 提供到一樣的原素, 否則我都唔會轉LED, LED 比較穏定, 唔會好似老仔咁, 幾個月就跌watt, 少左d 光原素, 攪到我珊瑚唔夠光造營養.

都話我好似你一樣, 乜都玩一餐...
回復

babytt 發表於 2011-7-13 09:49:28 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-7-13 08:41
呢個係珊瑚缸,不過都變左好多lu~ 家下多養角和千手~
http://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid= ...

好令呀~
我知咸水魚缸要花好多心機/時間同金錢搞好D水
而且D珊瑚一D都唔平唔易KEEP, 勁呀你
回復

jellyfishy 發表於 2011-7-13 09:50:29 |顯示全部樓層
chan3445 發表於 2011-7-13 09:46
水母你個缸好正呀
用LED養角有冇問題架?你個缸用左幾多W?

LED wonderful!!!!  效能好好, 慳電, 唔跌watt, 我個組合有32粒LED, 主色為白, blue purple. 仲有2粒重火數的LED. 有水影~ 同一輸出, 俾老仔高效能幾成, 但慳電好多. 用左大半年, check 過無跌watt~~

平時老仔唔夠半年已經暗~~~

details 要去番魚網check. 我唔記得喇~
回復

jellyfishy 發表於 2011-7-13 09:54:37 |顯示全部樓層
babytt 發表於 2011-7-13 09:49
好令呀~
我知咸水魚缸要花好多心機/時間同金錢搞好D水
而且D珊瑚一D都唔平唔易KEEP, 勁呀你  ...

真係唔易keep~~ 佢地要好多micro nutrients... 我和我男友一齊養囉~~~ 即係佢借左我間屋來養, 我幫手upkeep~~~
以前我淨係養淡水, 家下養埋咸水魚和珊瑚, 好鬼唔得閒...
不過海水魚比淡水魚得意好多, 佢地認得人, 壽命長d, 不同種有不同性格, 小丑好得意, 會生蛋, 會保護自己頭家~~ 多利好八和大近視~~~
回復

babytt 發表於 2011-7-13 10:00:31 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-7-13 09:48
why?
根據數據, LED 提供到一樣的原素, 否則我都唔會轉LED, LED 比較穏定, 唔會好似老仔咁, 幾個月就跌wa ...

LED唔夠熱呀
回復

jellyfishy 發表於 2011-7-13 10:01:42 |顯示全部樓層
babytt 發表於 2011-7-13 10:00
LED唔夠熱呀

係喎~~~ 你d 豹仔要熱力~~~
回復

babytt 發表於 2011-7-13 10:02:49 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-7-13 09:54
真係唔易keep~~ 佢地要好多micro nutrients... 我和我男友一齊養囉~~~ 即係佢借左我間屋來養, 我幫手upke ...

我都知養水好煩~
不過你咁多缸, 又成40寸, 諗到要清潔真係想喊
回復

jellyfishy 發表於 2011-7-13 10:04:13 |顯示全部樓層
babytt 發表於 2011-7-13 10:02
我都知養水好煩~
不過你咁多缸, 又成40寸, 諗到要清潔真係想喊

淡水缸唔洗點打理, 主要加水和剪草.
珊瑚缸... 日日要加原素, 2wk 換3成水, 換水唔難, 不過每次要預半小時囉~
回復

babytt 發表於 2011-7-13 10:09:07 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-7-13 10:01
係喎~~~ 你d 豹仔要熱力~~~

嗯~嗯~         
回復

babytt 發表於 2011-7-13 10:09:47 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-7-13 10:04
淡水缸唔洗點打理, 主要加水和剪草.
珊瑚缸... 日日要加原素, 2wk 換3成水, 換水唔難, 不過每次要預半小 ...

嘩,你真係好心機~
回復

jellyfishy 發表於 2011-7-13 10:12:27 |顯示全部樓層
babytt 發表於 2011-7-13 10:09
嘩,你真係好心機~

你都好好心機啦, 諗住整棟豹仔大廈.

我都覺得自己傻傻地, 好鍾意海底世界, 年年都要潛下水止痕. 今年斷腳都要去... 游完回來, 隻腳仲生猛左~~
回復

babytt 發表於 2011-7-13 10:20:10 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-7-13 10:12

我都覺得自己傻傻地, 好鍾意海底世界, 年年都要潛下水止痕. 今年斷 ...

其實水中運動都係物理治療的一種
適當地運用對創傷1好好架
不過潛水好貴呀
我呢D低下階層唔啱玩
回復

babytt 發表於 2011-7-13 10:21:08 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-7-13 10:12

我都覺得自己傻傻地, 好鍾意海底世界, 年年都要潛下水止痕. 今年斷 ...

want to share this with u毒下你先:
http://www.youtube.com/watch?v=Ocd0GiJL_10
回復

babytt 發表於 2011-7-13 10:25:07 |顯示全部樓層

豹仔大廈構思中, 而家只有豹仔大宅一間
我鍾意個隻龜舊年3萬都唔捨得買, X佢個XY, 今年升到7萬!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!%!#$%*&*%^&*()...........

之前我住自己樓, 地方好PLAN D
今年3月出左出租樓住, 將來住屋問題要考慮, 唔係度度都可以放到豹仔大廈
回復

jellyfishy 發表於 2011-7-13 10:25:45 |顯示全部樓層
babytt 發表於 2011-7-13 10:21
want to share this with u毒下你先:
http://www.youtube.com/watch?v=Ocd0GiJL_10

嘩~~~~超可愛,我都想咁玩呀~~~
回復

babytt 發表於 2011-7-13 10:29:03 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-7-13 10:25

http://hkplants.com/thread-79666-1-1.html
呢隻係我第2夢想
不過HK唔比進口同買賣
係一級受保護
不過大陸好多, 舊年RMB 4000一隻手掌咁大, 而家同SIZE要RMB 8000
咩世界!???

SUPER LIKE佢藍球身型, 真係正到無朋友~
回復

babytt 發表於 2011-7-13 10:32:56 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-7-13 10:25

http://petrade.hk/forum.php?mod= ... ighlight=%A6w%AD%F4

此乃本人一生最愛
回復