自育種 Leo’s Galaxy

作者: MUE-Train 發表于 2020-6-15 09:20:05
2878 16
種左咁耐AV,最有成功感就係佢。
由過百小苗死剩十棵之一,到佢開花見到獨特顏色,真係好開心。
佢係自育種:Leo’s Galaxy
由播種到今日一年半時間,今次係第二次開花
之前初花都有響度亮過相
今次花蕾多左好多(有1x個等開),但有一半等唔切一齊就先行開花。
花色、外觀同上次完全一樣,可確定已經定色。
rwgplant 發表於 2020-6-15 10:49:26 來自手機 |顯示全部樓層
非洲紫羅蘭玩培育真唔容易,由授粉到結果要百幾日,由收種子然後播種到出苗,再分苗到種到成株開花,又二百幾日,足足一年多,佩服大大嘅堅持和熱愛,要繼續努力,你的leo's.galaxy雖然美,但要有別于他人的花,仍要多番嘗試,給你
回復

freddywongdy 發表於 2020-6-15 16:32:04 |顯示全部樓層
種av已經難!仲要自育一手一腳揍大佢!
佩服佩服!
想問下d葉深色部分係紅色?
回復

MUE-Train 發表於 2020-6-20 18:10:39 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-6-15 16:32
種av已經難!仲要自育一手一腳揍大佢!
佩服佩服!
想問下d葉深色部分係紅色?  ...

深色部分,係之前擺窗邊俾太陽曬紅左。
嗰陣未玩過種子苗、混種咪玩吓囉
玩過一次疏苗就怕怕喇
回復

MUE-Train 發表於 2020-6-20 18:13:36 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2020-6-15 10:49
非洲紫羅蘭玩培育真唔容易,由授粉到結果要百幾日,由收種子然後播種到出苗,再分苗到種到成株開花,又二百 ...

我記得好似大約2018年9月結果,2019年1月2日播種,一直到依家。
時間好漫長,仲要過百種子先得幾棵有花.
當中又只得一棵顏色比較特別,其餘都一般般⋯⋯
回復

MasterTT 發表於 2020-6-20 18:16:01 |顯示全部樓層
有修葉記住俾我!
回復

rwgplant 發表於 2020-6-20 20:45:25 來自手機 |顯示全部樓層
MUE-Train 發表於 2020-6-20 18:13
我記得好似大約2018年9月結果,2019年1月2日播種,一直到依家。
時間好漫長,仲要過百種子先得幾棵有花.
...

我有跟開睇㗎,之前post嘅都係純紫色花,今次這盆靚好多,如果你仲想玩多舖,建議你試用單瓣公x重瓣母,可能會出到更多新花樣
回復

freddywongdy 發表於 2020-6-20 23:15:13 |顯示全部樓層
MUE-Train 發表於 2020-6-20 18:10
深色部分,係之前擺窗邊俾太陽曬紅左。
嗰陣未玩過種子苗、混種咪玩吓囉
玩過一次疏苗就怕怕喇  ...

太有毅力啦!佩服!
回復

MUE-Train 發表於 2020-6-22 09:03:42 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2020-6-20 20:45
我有跟開睇㗎,之前post嘅都係純紫色花,今次這盆靚好多,如果你仲想玩多舖,建議你試用單瓣公x重瓣母, ...

多謝!
今次呢棵係半重瓣 x 單瓣鐘形花
佢開出黎有6-8片花瓣、但唔出重瓣/半重瓣

其他姐妹就遺傳哂阿媽嘅鐘形花,好易掉花
回復

MUE-Train 發表於 2020-6-22 09:07:07 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-6-20 18:16
有修葉記住俾我!

我之前都有試過插葉、另有一棵側芽。
但側芽種極都唔長大、而插葉又唔出苗仲死哂
我都想知佢下一代係點樣。
回復

MUE-Train 發表於 2020-6-22 09:12:58 來自手機 |顯示全部樓層
最新花照:
呢棵花維持嘅時間真係好長,第一朵花都仲未謝,有機會等齊剩低未開嘅花霖。
回復

rwgplant 發表於 2020-6-22 10:42:41 來自手機 |顯示全部樓層
MUE-Train 發表於 2020-6-22 09:03
多謝!
今次呢棵係半重瓣 x 單瓣鐘形花
佢開出黎有6-8片花瓣、但唔出重瓣/半重瓣

其實網上有大把關於非洲紫羅蘭有性繁殖遺傳特性與配搭,你可以按自己想要配出什麼樣的花,參考如何選配,有時是需要隔代甚至數代繁殖,然後才有可能得到你期望的花,毌須盲摸摸去自己混種,AV係一早被前人玩都透哂,所以後來出現咗chimera,先帶來刺激,因其不可預測性
回復

MUE-Train 發表於 2020-6-23 11:10:06 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2020-6-22 10:42
其實網上有大把關於非洲紫羅蘭有性繁殖遺傳特性與配搭,你可以按自己想要配出什麼樣的花,參考如何選配, ...

貪得意,手痕玩一次就夠,應該就唔會有下一次

我只係純粹種吓花當樂趣,隨意左溝右溝

有時唔係為左做生意、為左指定目標顏色,
random出一啲未知結果,比配種前預知結果更有驚喜。
回復

rwgplant 發表於 2020-6-23 12:16:38 來自手機 |顯示全部樓層
MUE-Train 發表於 2020-6-23 11:10
貪得意,手痕玩一次就夠,應該就唔會有下一次<span class="emoji emoji1f60e"></span>

我只係純粹種吓花當樂趣,隨意左溝右 ...

咁就好可惜,難得你有了經驗,但又放棄繼續培殖,雖說繁殖AV可以有跡可尋,咁唔代表你想點就點,想要咩就變出咩,比如說你用純紫色花配其他,基本子代都會係紫色,因為紫色係AV最強基因,所以連名都改叫violet(亂估),另外,知多啲唔代表你唔可以率性去玩,一樣可以種出樂趣㗎
回復

MUE-Train 發表於 2020-6-24 15:30:20 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2020-6-23 12:16
咁就好可惜,難得你有了經驗,但又放棄繼續培殖,雖說繁殖AV可以有跡可尋,咁唔代表你想點就點,想要咩就 ...

因為我啲花係放響公司種,數量已經好多,唔可以再加喇。
而且我唔係永久響呢個office做,遲啲調去新地方又可能帶唔走。
屋企又無地方種AV(放得幾盆),所以都要開始控制數量。
回復

MUE-Train 發表於 2020-9-4 18:01:27 來自手機 |顯示全部樓層
近排無咩靚花開。不過呢盆真係每次都好期待。
今次特別之處:
第三次開花,竟然出到十字色喇
回復

MUE-Train 發表於 2020-10-19 13:42:14 來自手機 |顯示全部樓層
之前多次葉插繁殖都失敗嘅Leo’s Galaxy.
等左約一年時間,第一棵成功長大嘅側芽BB開花喇
顏色暫時同母棵之前一樣,頭幾朵暫時未出十字色。

同剛開左兩個月花,要準備休養嘅母棵合照。
母棵愈長愈巨型,暫時已長至「大型半迷」size
回復