(完) 寬苞茅膏菜種子分享

作者: 己己另 发表于 2020-6-13 15:18:43
7024 102

想由種子開始種食蟲植物?我有八份寬苞茅膏菜(Drosera spathulata)種子可以分享,俾有興趣嘅版友體驗下由種子開始種食蟲植物嘅樂趣。

物種介紹:
種子的母棵由種子種起,賣家話係洛弗麗茅膏菜(Drosera spathulata var. lovellae)。洛弗麗茅膏菜係澳洲昆士蘭Fraser Island的原生植物。以前有人將佢當成一個獨立種(Drosera lovellae)看待,但現時較多人當佢係寬苞茅膏菜的一個變種,亦有人叫佢做Drosera spathulata, Fraser Island,唔當佢係一個變種,單用原生地將佢同其他寬苞茅膏菜分開。

洛弗麗係其中一種容易打理的食蟲植物。佢比一般種植的寬苞大棵,我的最大開到直徑5 cm以上,同夠光照容易變紅。ICPS對寬苞同佢嘅相關種有更詳細的介紹:
https://www.carnivorousplants.org/cp/taxonomy/Droseraspatulata

咁點解唔叫佢洛弗麗茅膏菜?因為洛弗麗茅膏菜嘅模式標本(用黎命名個份標本)係開白花嘅(但無話過只開白花……),而我嘅係開粉紅花。當我再比較網上洛弗麗茅膏菜同我個棵嘅雌蕊結構時,發覺情況更為複雜。雖然形態上我的和洛弗麗相符,但未分清楚前都係帶定頭盔,叫番寬苞茅膏菜。

交收方法: 郵寄(就到時間亦可面交)

登記者(郵寄或面交)請於48小時內將 HKD5.00 捐款存入香港公益金其中一個銀行戶口:

中國銀行(香港): 012-874-0-008588-4
東亞銀行:015-514-40-14184-4
恒生銀行:367-6-004678

栽種注意事項:
分兩部分,種子萌發和幼苗及成株的注意事項,先講後者。

寬苞幼苗及成株都係要一般食蟲植物的栽種條件,包括
–        長時間光照。我一般用LED燈照16小時。照短D時間或曬太陽得唔得?當然得,野外生長嘅寬苞唔係古天樂,都係曬太陽,我相信一般野外環境唔會有平均16小時日照。但最短要照/曬幾多個鐘,我無試過答唔到。要解決光照問題,市面上有好多LED燈可供選擇,我最初都係用盞舊光管枱燈,後來才轉用LED燈。有興趣可參考根爺試燈文:https://hkplants.com/thread-177821-1-1.html (由最新post睇起)
–        用無肥泥炭土(用開泥炭土/珍珠岩1:1)或水苔種植。
–        淋蒸餾水。可腰水(~1-2cm高)。我用開蒸餾水種茅膏菜,但有好人用水喉水種一樣生得好好,可睇下琥珀大嘅靚post:
https://hkplants.com/forum.php?m ... 9&fromuid=97066

種子萌發可用泥炭土或水苔,但唔好用植料覆蓋種子。如果用泥炭土/珍珠岩,又擔心種子太細落左大大粒嘅珍珠岩上面會死(無咁易嘅),可以在泥面舖一層淨泥炭土再播種。水苔用一般就好,講究嘅可以用水苔碎(milled sphagnum moss),將來分盆較易。水苔碎唔駛買,裝水苔個袋底有大把。建議加保鮮紙係盆口保持濕度,會加快萌發和幼苗生長速度,到小苗有幾mm大先打開保鮮紙,增加光度。

水苔碎

一份種子(只作參考,每份有多有少)

-        先到先得。
-        建議先考慮栽種環境是否合適才排,但其實所有環境要求都唔難解決。
-        種子於今年五月採集,全部貯存在雪櫃蔬菜格中。
-        郵寄涉及風險,如不幸遺失/損壞我不會負責,但可通知我,如種子有多可補發一次。
-        收到種子後,請在帖中回覆確認。
-        每份有20-30粒或以上的種子,有多有少。種子細粒過芝麻,小心處理,倒左執唔返。
-        不保證能成功萌發,但母株過往結的種子都能成功萌發,今批種子已有版友成功發芽。
-        請報告萌發結果。寬苞的種子應在兩個月內萌發,如過了三個月仍未萌發,亦請通知我,如種子有多可補發一次。

在這排隊:

寬苞茅膏菜種子 (全部收到)
1. MasterTT
2. kwanman1
3. Dollarschan
4. Winnieling
5. Wivina
6. nexio
7. Wai Wai
8. rayray66

後補(全部收到)
1. Pekklewin
2. cary1388
3. uniform
4. 11223300

多謝版大賞分

評分

查看全部評分

MasterTT 發表於 2020-6-13 15:57:18 |顯示全部樓層

寬苞茅膏菜種子
1.MasterTT(郵寄謝謝)
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.

你係咪全日都睇住園藝館個網頁?  發表於 2020-6-13 16:22
ok  發表於 2020-6-13 16:20
MasterTT 發表於 2020-6-13 16:50:12 |顯示全部樓層
回覆另大點評:
己己另
你係咪全日都睇住園藝館個網頁?  發表於 26 分鐘前

係呀,差唔多日日都睇!
kwanman1 發表於 2020-6-13 17:16:44 |顯示全部樓層

寬苞茅膏菜種子
1.MasterTT(謝謝)
2.kwanman1  謝謝郵寄
3.
4.
5.
6.
7.
8.

收到了,多謝支持  發表於 2020-6-13 18:10
請pm地址  發表於 2020-6-13 18:08
Dollarschan 發表於 2020-6-13 17:27:37 來自手機 |顯示全部樓層
寬苞茅膏菜種子
3. Dollarschan, 郵寄,謝謝分享~
4.
5.
6.
7.

多謝支持  發表於 2020-6-13 18:09
winnieling 發表於 2020-6-13 17:28:13 來自手機 |顯示全部樓層
寬苞茅膏菜種子
3.Winnieling 郵寄謝謝!
4.
5.
6.
7.
8.

請pm地址  發表於 2020-6-13 18:11
kwanman1 發表於 2020-6-13 17:54:53 |顯示全部樓層
己轉賬
搵唔你個PN
Hang SgnG BanK Ltd   024
HKD  5.00
Now 13  06  2020
B17 發表於 2020-6-13 18:03:52 |顯示全部樓層

我來交功課

23/5下種,10/6發芽
由於地方有限,只播3粒,其中一粒沒動靜,看來不行了
考考眼力
Drosera Spathulate Lovellae-2020-003.jpg
己己另 發表於 2020-6-13 18:13:08 |顯示全部樓層

在這排隊:

寬苞茅膏菜種子
1. MasterTT (郵寄謝謝)
2. kwanman1  謝謝郵寄
4. Winnieling 郵寄謝謝!
5.
6.
7.
8.
winnieling 發表於 2020-6-13 19:46:11 來自手機 |顯示全部樓層
winnieling 發表於 2020-6-13 17:28
寬苞茅膏菜種子

多謝樓主,已PM
MasterTT 發表於 2020-6-13 19:48:37 |顯示全部樓層
己己另 發表於 2020-6-13 18:13
在這排隊:

寬苞茅膏菜種子

在18:52過數,請查收!
winnieling 發表於 2020-6-13 20:09:29 來自手機 |顯示全部樓層
恒生銀行:367-6-004678
19:57已入數
Wivina 發表於 2020-6-14 17:16:05 來自手機 |顯示全部樓層

寬苞茅膏菜種子
5. Wivna 郵寄謝謝
6.
7.
8.

多謝支持。請先pm地址。  發表於 2020-6-14 17:46
Dollarschan 發表於 2020-6-14 17:36:59 來自手機 |顯示全部樓層
另大,已于今天17:34過數,請查看~
nexio 發表於 2020-6-14 21:01:01 來自手機 |顯示全部樓層
寬苞茅膏菜種子
6. nexio 郵寄謝謝
7.
8.
WaiWai 發表於 2020-6-14 22:11:05 |顯示全部樓層
寬苞茅膏菜種子
7.Wai Wai郵寄謝謝
8.

多謝支持!  發表於 2020-6-14 22:37
rayray66 發表於 2020-6-15 08:44:06 |顯示全部樓層
寬苞茅膏菜種子
8.rayray66郵寄謝謝

多謝支持,明天寄出。  發表於 2020-6-15 11:09
pekklewin 發表於 2020-6-15 08:54:26 |顯示全部樓層

寬苞茅膏菜種子
8.rayray66郵寄謝謝
9.Pekklewin郵寄謝謝

見post#20  發表於 2020-6-15 11:11
可安排後補。  發表於 2020-6-15 11:10
cary1388 發表於 2020-6-15 09:07:03 |顯示全部樓層
請問有沒有後補呢?

見post#20  發表於 2020-6-15 11:11
可安排後補。  發表於 2020-6-15 11:10
己己另 發表於 2020-6-15 11:08:06 |顯示全部樓層
有4份後備的種子,以防前8位中有人收不到郵件要補發。

如果後備種子不須用作補發,我會依次序聯絡後補名單再作安排。

留意如後補的種子寄失,不會有補發。

後補在這排隊(最多4位)

1. Pekklewin
2. cary1388
3.
4.

先謝謝樓主 ^_^  發表於 2020-6-15 13:01