2020播種記錄帖

作者: BenLau 發表于 2020-6-7 13:27:13
7455 174
BenLau 發表於 2020-7-5 16:35:01 |顯示全部樓層
呢度又比對一下
回復

chuyat10 發表於 2020-7-5 17:43:55 來自手機 |顯示全部樓層
人地5粒10粒播種,版大播種係成把灑落去。
回復

BenLau 發表於 2020-7-5 17:46:45 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2020-7-5 17:43
人地5粒10粒播種,版大播種係成把灑落去。

有時收左種子就隨手丢入去
回復

chuyat10 發表於 2020-7-5 17:49:39 來自手機 |顯示全部樓層
BenLau 發表於 2020-7-5 17:46
有時收左種子就隨手丢入去

所以佢地播種要計出左幾多粒,幾多百分比,版大裡D完全唔洗計。
回復

BenLau 發表於 2020-7-5 17:53:52 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2020-7-5 17:49
所以佢地播種要計出左幾多粒,幾多百分比,版大裡D完全唔洗計。[emoji ...

係無得計 再睇下其他大神的播種,我只係小兒科
回復

chuyat10 發表於 2020-7-5 17:55:29 來自手機 |顯示全部樓層
嘩,勁。
回復

BenLau 發表於 2020-7-5 18:07:43 |顯示全部樓層

當然,我今年的確有d瘋狂,今年應該差唔多係咁了。
回復

taxitang 發表於 2020-7-5 19:15:27 |顯示全部樓層
BenLau 發表於 2020-7-5 18:07
當然,我今年的確有d瘋狂,今年應該差唔多係咁了。

請問版主,大膠瓶需不需要噴水入內補充水份,我估計應該唔使,因密封式水份流失唔大。
回復

BenLau 發表於 2020-7-5 19:55:53 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-7-5 19:15
請問版主,大膠瓶需不需要噴水入內補充水份,我估計應該唔使,因密封式水份流失唔大。 ...

如果唔打開應該唔使經常補水,但我手痕經常打開,通常會噴兩噴多菌靈水消毒顺便補補水。
回復

taxitang 發表於 2020-7-5 20:50:36 |顯示全部樓層
BenLau 發表於 2020-7-5 19:55
如果唔打開應該唔使經常補水,但我手痕經常打開,通常會噴兩噴多菌靈水消毒顺便補補水。 ...

係呀!曾經聽聞一位花友說過,,悶養重點是防菌,要定時噴殺菌藥,那就更安全。
回復

GW1225 發表於 2020-7-6 05:20:32 |顯示全部樓層
BenLau 發表於 2020-7-2 18:22
好,盡力 前题係佢地唔死

同意, 育苗比發芽難......

齊齊加油
回復

BenLau 發表於 2020-7-8 20:41:45 |顯示全部樓層
大约播種5周
回復

BenLau 發表於 2020-7-8 20:43:55 |顯示全部樓層
放大睇睇
回復

BenLau 發表於 2020-7-8 20:45:50 |顯示全部樓層
放大睇睇2
回復

BenLau 發表於 2020-7-8 20:47:42 |顯示全部樓層
放大睇睇3
回復

BenLau 發表於 2020-7-8 20:49:52 |顯示全部樓層
放大睇睇4
回復

BenLau 發表於 2020-7-8 20:55:03 |顯示全部樓層
BenLau 發表於 2020-6-17 07:25
上星期又播左種,昨晚已經開始出苗,照片是今早影的。

差唔多一個月
回復

BenLau 發表於 2020-7-8 21:00:18 |顯示全部樓層
又放大睇睇
回復

taxitang 發表於 2020-7-8 21:01:45 |顯示全部樓層

版大盆盆都一樣好濕,但養得好好處,所以我覺得重點是殺菌。
回復

BenLau 發表於 2020-7-8 21:06:36 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-7-8 21:01
版大盆盆都一樣好濕,但養得好好處,所以我覺得重點是殺菌。

我係長期悶住的,只係影相時打開一下。大概每两次打開會噴一次水,但唔係清水,係溝左多菌靈的水
回復