2020播種記錄帖

作者: BenLau 發表于 2020-6-7 13:27:13
7471 174
kitcat2 發表於 2020-6-12 10:26:29 |顯示全部樓層
d球咁快咁大粒咁既
回復

BenLau 發表於 2020-6-12 11:48:29 |顯示全部樓層
kitcat2 發表於 2020-6-12 10:26
d球咁快咁大粒咁既

唔快了,今日post的小苗是今年年初新年咁上下播的
回復

kitcat2 發表於 2020-6-12 13:36:32 |顯示全部樓層
哈哈我以為一星期果d
回復

MasterTT 發表於 2020-6-12 14:38:27 |顯示全部樓層
BenLau 發表於 2020-6-12 08:55
大家估下系乜,不過我暫時都無答案

Thelocactus or mammilaria species?
回復

BenLau 發表於 2020-6-12 17:38:24 |顯示全部樓層
kitcat2 發表於 2020-6-12 13:36
哈哈我以為一星期果d

無大得咁跨了
回復

BenLau 發表於 2020-6-12 18:00:44 |顯示全部樓層
睇下d提子
回復

BenLau 發表於 2020-6-12 18:02:05 |顯示全部樓層
繼續睇睇
回復

BenLau 發表於 2020-6-12 18:03:57 |顯示全部樓層
再睇睇。
回復

BenLau 發表於 2020-6-12 18:05:36 |顯示全部樓層
繼續更新
回復

BenLau 發表於 2020-6-12 18:07:16 |顯示全部樓層
繼續更新
回復

BenLau 發表於 2020-6-12 18:08:38 |顯示全部樓層
繼續更新
回復

BenLau 發表於 2020-6-12 18:09:59 |顯示全部樓層
繼續更新
回復

BenLau 發表於 2020-6-12 18:11:16 |顯示全部樓層
繼續更新
回復

BenLau 發表於 2020-6-12 18:12:50 |顯示全部樓層
繼續更新
回復

BenLau 發表於 2020-6-12 18:13:57 |顯示全部樓層
繼續更新
回復

BenLau 發表於 2020-6-12 18:16:35 |顯示全部樓層
繼續更新
回復

taxitang 發表於 2020-6-12 18:24:18 |顯示全部樓層
粒粒得好得意,請問版大兜錦苗到了什麼階段配土可以唔使咁濕?謝謝!
回復

BenLau 發表於 2020-6-13 08:25:27 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-6-12 18:24
粒粒得好得意,請問版大兜錦苗到了什麼階段配土可以唔使咁濕?謝謝!

早晨,呢個好似有不同的講法,有人話,出苗後就可以唔悶養,有人三個月後,亦有人悶足一年。可能睇希望達到乜嘢效果,但一般嚟講小苗都比較喜水,亦都比較能够耐澇的,反而太亁可能容易出問題。
我暫時還是偏向長期悶養的做法,還是要注意消毒,所以有時補水都係用水開多菌靈噴。
回復

taxitang 發表於 2020-6-13 10:24:34 |顯示全部樓層
BenLau 發表於 2020-6-13 08:25
早晨,呢個好似有不同的講法,有人話,出苗後就可以唔悶養,有人三個月後,亦有人悶足一年。可能睇希望達 ...

早晨,謝謝版主大詳細解說,悶養能保持高濕,有助生長,但要留意高溫與霉菌,本來早兩日怕高溫,已沒悶了,昨日果然是今年最熱的日子,但未來兩、三日打風落雨,又可以再悶了,謝謝!
回復

BenLau 發表於 2020-6-17 07:25:45 |顯示全部樓層
上星期又播左種,昨晚已經開始出苗,照片是今早影的。
webwxgetmsgimg (23).jpg
回復