貨不對辦的百合

作者: Hamama 发表于 2020-6-3 12:23:52
1242 14

之前有一棵山百合,開完花後掘起球根時誤當廢物掉了,之後一直很努力搵都買唔番。後來喺繽紛見到有類似的,真係好開心,但開出來竟然完全貨不對辦
B17 發表於 2020-6-3 18:30:47 |顯示全部樓層
繽紛又有驚喜
Hamama 發表於 2020-6-3 20:08:55 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-6-3 18:30
繽紛又有驚喜

一袋有兩個球,竟然兩個都唔啱色
yunge0 發表於 2020-6-3 22:05:01 來自手機 |顯示全部樓層
雖然兩個花都唔差,但是跟原圖差得太遠。第二幅個心有點相似,花瓣會唔會過兩日上色呢?
Hamama 發表於 2020-6-4 00:38:01 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2020-6-3 22:05
雖然兩個花都唔差,但是跟原圖差得太遠。第二幅個心有點相似,花瓣會唔會過兩日上色呢? ...

第二幅的花好似慢慢上色,但樣辨底色是白帶紅點,但現在底色是粉紅,都是不對辨。
Hamama 發表於 2020-6-4 10:41:56 來自手機 |顯示全部樓層
仍然只是很淡的粉紅。
小雷子 發表於 2020-6-4 11:50:10 來自手機 |顯示全部樓層
Hamama 發表於 2020-6-4 10:41
仍然只是很淡的粉紅。

雖然货不對,但都好靚喎!
gita 發表於 2020-6-4 12:06:09 |顯示全部樓層
我都試過, 買了1粉紅1白百合, 但2個開出來是白! 我覺得未必係不對版,  紅色花通常在高日照情況下正常開出,  日照指數不足會開白色. 所以如果養室外夠熱會開出大紅色.  在我家養就會變成白色.  好多植物都會咁! 例如杜鵑, 所以她在室外光照極強的地方, 會開開下由白色會愈來愈多變粉色! 其實植物在不同環境會轉變變異來適應.
Hamama 發表於 2020-6-4 20:54:23 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-6-4 11:50
雖然货不對,但都好靚喎!

其實都幾靚嘅,同埋好香只不過因為同預期有很大落差,所以失望。
Hamama 發表於 2020-6-4 20:58:09 來自手機 |顯示全部樓層
gita 發表於 2020-6-4 12:06
我都試過, 買了1粉紅1白百合, 但2個開出來是白! 我覺得未必係不對版,  紅色花通常在高日照情況下正常開出,  ...

真的長知識了。但我家露台向東,陽光都很充足。
gita 發表於 2020-6-8 11:45:28 |顯示全部樓層
Hamama 發表於 2020-6-4 20:58
真的長知識了。但我家露台向東,陽光都很充足。

其實今年相對往年遲了很多大晒的日子. 往年6月中/尾已經係全年夏至, 最晒最多日照的日子, 而通常4月尾至全個5月開始暴晒的. 但今年就最近才開始潮濕和過30度. 有點不同. 所以花色不同有可能.
W88 發表於 2020-6-8 14:11:36 來自手機 |顯示全部樓層
成日都係咁㗎啦! 所以已經放棄再種!
之前試過唔記得包裝紅定黃, 開咗變白色!
有一次變咗另一隻品種!
呢類百合唔同品種價錢都唔同, 買貴嘢分分鐘開平價嘢!
Hamama 發表於 2020-6-8 21:58:53 來自手機 |顯示全部樓層
gita 發表於 2020-6-8 11:45
其實今年相對往年遲了很多大晒的日子. 往年6月中/尾已經係全年夏至, 最晒最多日照的日子, 而通常4月尾至 ...

希望下年有充足陽光,為佢翻案。
Hamama 發表於 2020-6-8 22:01:48 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2020-6-8 14:11
成日都係咁㗎啦! 所以已經放棄再種!
之前試過唔記得包裝紅定黃, 開咗變白色!
有一次變咗另一隻品種!

我之前買過呢個牌子的百合又ok, 第一次咁離譜,睇吓第日有冇完緣份再買返山百合。
Hamama 發表於 2020-6-8 22:31:20 來自手機 |顯示全部樓層
很懷念這山百合