新手入「毒坑」記 #196 小update +空鳳生石花疑難

作者: zoka 发表于 2020-5-30 13:45:10
11848 206
Haworthia 發表於 2020-8-11 18:29:06 |顯示全部樓層
zoka 發表於 2020-8-11 10:58
Haworthia大中毒喇~~哈哈
爬過文大部分大大都建議用赤玉,同適量培養土/育苗土,生長較快。
配土我都係 ...

沒辦法,在論壇逛多了被前輩「荼毒」太深
待我播種成功到時候有興趣換苗嗎
大家一齊加油!
zoka 發表於 2020-8-12 09:20:55 來自手機 |顯示全部樓層
Haworthia 發表於 2020-8-11 18:29
沒辦法,在論壇逛多了被前輩「荼毒」太深
待我播種成功到時候有興趣換苗嗎
...

等我嗰啲應該有排XD
zoka 發表於 2020-8-13 13:14:53 來自手機 |顯示全部樓層
yeah~第二棵係仔嚟,湊夠一仔一女
布紋仔仔好多蜜糖(о´∀`о)

新入LB 晾左一星期終於上盆,希望快啲發根服盆啦~~(特別鳴謝ig 占美大教路修根上盆)
taxitang 發表於 2020-8-13 13:38:37 |顯示全部樓層
zoka 發表於 2020-8-13 13:14

咦,呢隻肋骨似我剛剛看見的vos14a系列喎,好靚。
zoka 發表於 2020-8-13 14:06:46 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-8-13 13:38
咦,呢隻肋骨似我剛剛看見的vos14a系列喎,好靚。

呢粒店家話係LB2178,的士大你見嗰個系列靚啲 ,大毛又無刺~
taxitang 發表於 2020-8-13 14:23:01 |顯示全部樓層
zoka 發表於 2020-8-13 14:06
呢粒店家話係LB2178,的士大你見嗰個系列靚啲 ,大毛又無刺~

樓主你這棵如LB2178的特征一樣,單刺、棱如刀薄、橫紋緊湊,好一棵LB2178肋骨。

係就太好喇XD 無俾人呃  發表於 2020-8-13 18:52
waiting 發表於 2020-8-13 16:59:43 來自手機 |顯示全部樓層

大毛毛~
lc1201 發表於 2020-8-13 17:10:20 |顯示全部樓層

可以幫佢地傳宗接代啦!
zoka 發表於 2020-8-13 18:53:34 來自手機 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-8-13 16:59
大毛毛~

揀左佢大毛又13棱嗰棵XD
zoka 發表於 2020-8-13 18:55:31 來自手機 |顯示全部樓層
lc1201 發表於 2020-8-13 17:10
可以幫佢地傳宗接代啦!

今次前後腳開XD
母花枯枯地前,我質左一下布紋仔睇下有無機會中
freddywongdy 發表於 2020-8-13 20:55:56 |顯示全部樓層

快d幫布紋球授粉啦!

除左重口味肉,freddy鍾意睇肉傳宗接代XD  發表於 2020-8-14 09:21
lc1201 發表於 2020-8-14 08:57:40 |顯示全部樓層
zoka 發表於 2020-8-13 18:55
今次前後腳開XD
母花枯枯地前,我質左一下布紋仔睇下有無機會中 ...

祝一擊即中XD

XDXD 笑到癲  發表於 2020-8-14 09:22
lc1201 發表於 2020-8-14 10:49:36 |顯示全部樓層
我隻單身狗布紋球都係咁開花,睇嚟真係要幫佢搵個女女先得
freddywongdy 發表於 2020-8-14 10:56:03 |顯示全部樓層
lc1201 發表於 2020-8-14 10:49
我隻單身狗布紋球都係咁開花,睇嚟真係要幫佢搵個女女先得 ...

快d登廣告招親啦!

哈哈哈!! 聽日落花墟行一轉先  發表於 2020-8-14 11:00
zoka 發表於 2020-8-14 11:38:47 來自手機 |顯示全部樓層
lc1201 發表於 2020-8-14 10:49
我隻單身狗布紋球都係咁開花,睇嚟真係要幫佢搵個女女先得 ...

搞到我又好想行花墟,個幾月無去
唔知有無咩新嘢
Haworthia 發表於 2020-8-14 18:49:34 |顯示全部樓層
zoka 發表於 2020-8-14 11:38
搞到我又好想行花墟,個幾月無去
唔知有無咩新嘢

小心一去就錢包大出血
我最近逛完,你想看甚麼新東西?
zoka 發表於 2020-8-15 16:07:39 來自手機 |顯示全部樓層
Haworthia 發表於 2020-8-14 18:49
小心一去就錢包大出血
我最近逛完,你想看甚麼新東西?

我想再入韓版嬰兒手指,之前嗰棵byebye左,奶酪都無佢咁怕熱( ̄^ ̄)
zoka 發表於 2020-9-3 16:20:26 來自手機 |顯示全部樓層
上嚟又update 下先:
8月尾見6月中播種啲小兜成日吊吊fing咁,忍唔住換左盤,即刻靚仔晒XD
被臭蟲咬左半粒嗰棵極頑皮強,明顯大左生多左一點白疣

8個月大嘅雪妖女王突然大得好快,順手換埋盆

6月尾切根嘅玉露擺左兩個月卒之有根點,一落泥就澎澎聲生根,陰涼位晾嗰兩個月無俾水照徒長-___- 有排先養得返靚喇
之前手㾗養在無洞玻璃樽大半年嘅玉露出藍燈喇(о´∀`о)間唔中幫佢鬆鬆土,暫時無咩大問題XD

8月上盆新房客LB2178好快穩左根,中間有兩條刺生出嚟喇~~

第一個多肉之夏雖然立左秋,只byebye左兩盆嬰兒手指不算慘烈,要繼續努力等秋涼啲再試╰(*´︶`*)╯

MasterTT 發表於 2020-9-3 17:57:59 |顯示全部樓層
zoka 發表於 2020-9-3 16:20
8月尾見6月中播種啲小兜成日吊吊fing咁,忍唔住換左盤,即刻靚仔晒XD
被臭蟲咬左半粒 ...

好多個肥仔
lc1201 發表於 2020-9-3 18:18:49 來自手機 |顯示全部樓層
zoka 發表於 2020-9-3 16:20
被臭蟲咬左半粒 ...

兜bb好醒神超級可愛 祝平安渡夏

謝謝IC大  發表於 2020-9-4 11:07