新手入「毒坑」記 #196 小update +空鳳生石花疑難

作者: zoka 發表于 2020-5-30 13:45:10
11867 206
zoka 發表於 2020-7-15 15:03:51 來自手機 |顯示全部樓層
GW1225 發表於 2020-7-13 10:02
好的嘗試, 祝成功, 日本人好利害, AA膠都出埋

D火龍果苗你自己播種養大既? 或係邊到入架?

GW大,火龍果苗係媽咪食完種,我拎左佢兩棵XD
白兜應該唔會大了,爬文見話2-4週內要嫁接T-T
我嗰粒去到3週無再變大。
回復

zoka 發表於 2020-7-15 15:09:58 來自手機 |顯示全部樓層
謝謝大大們祝福,可惜奇蹟沒有發生,火龍果苗同小白都太細了,小白3日就乾左,雖然明知重新播種一定快過嫁接,確係一個很好的經驗。 862EBF06-D27C-42A4-A913-5225C747A55A.jpeg

update:
放左3星期嘅姬玉露葉有根點喇~估唔倒乾到枯咁樣先激發倒潛能。

抽左啲小苗落迷你盆,慳位先可以入名幾款XD

評分

查看全部評分

回復

waiting 發表於 2020-7-15 16:50:37 |顯示全部樓層
zoka 發表於 2020-7-15 15:09
謝謝大大們祝福,可惜奇蹟沒有發生,火龍果苗同小白都太細了,小白3日就乾左,雖然明知重新播種一定快過嫁 ...

幾盆小苗好可愛~
回復

BenLau 發表於 2020-7-15 18:44:50 |顯示全部樓層
zoka 發表於 2020-7-15 15:09
謝謝大大們祝福,可惜奇蹟沒有發生,火龍果苗同小白都太細了,小白3日就乾左,雖然明知重新播種一定快過嫁 ...

自古成功在嘗試,其實多方面嘗試亦係種植的樂趣。
回復

GW1225 發表於 2020-7-15 20:52:34 |顯示全部樓層
zoka 發表於 2020-7-15 15:03
GW大,火龍果苗係媽咪食完種,我拎左佢兩棵XD
白兜應該唔會大了,爬文見話2-4週內要嫁接T-T
我嗰粒去到3 ...

睇網上影片, 食火龍果時留種去種?

真係得架, 有機會都試下先

我都試過一次嫁接, 不過最後化左水

技術既野都係要多嘗試

加油加
回復

zoka 發表於 2020-7-16 14:08:44 來自手機 |顯示全部樓層
GW1225 發表於 2020-7-15 20:52
睇網上影片, 食火龍果時留種去種?

真係得架, 有機會都試下先

係呀,食完留籽洗淨嚟種,不過室內唔夠太陽,會大得慢同瘦啲。

我見就算嫁接高手都唔係100%成功,經驗真係要累積,一齊加油~
回復

zoka 發表於 2020-7-18 17:14:15 來自手機 |顯示全部樓層

先謝謝的士大同師姐教導(о´∀`о)
掠左差唔多一個月嘅姬玉露好頑強,仲未肯發根XD
這是20200622拍
這是20200718拍
不過同期摘下的葉出芽喇~~
之前唔識摘完掠三日掉落泥會爛,依家差唔多一個月有芽點根點應該可以入微濕嘅泥

小兜近況,加左少少鹿沼土喺面long一long。
超v種有粒好多毛同盆另3粒比較瘦長,點可以肥啲@@
另3盆昭和普遍生長較快較大粒

評分

查看全部評分

回復

chuyat10 發表於 2020-7-18 17:37:06 來自手機 |顯示全部樓層
BB好得意。

謝謝十郞大  發表於 2020-7-18 18:32
回復

waiting 發表於 2020-7-18 18:12:19 來自手機 |顯示全部樓層
zoka 發表於 2020-7-18 17:14
先謝謝的士大同師姐教導(о´∀`о)
掠左差唔多一個月嘅姬玉露好頑強,仲未肯發根XD
這是20200622拍

我今晚又播過d兜~
回復

zoka 發表於 2020-7-18 18:33:48 來自手機 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-7-18 18:12
我今晚又播過d兜~

加油呀師姐~~
發發發兼快高長大
回復

kitcat2 發表於 2020-7-19 21:55:23 |顯示全部樓層
你D兜都係大得好快
我發覺我果D大得好慢....
回復

zoka 發表於 2020-8-1 17:08:08 來自手機 |顯示全部樓層
kitcat2 發表於 2020-7-19 21:55
你D兜都係大得好快
我發覺我果D大得好慢....

入嚟update先見倒kitcat大你個留言(*⁰▿⁰*)
我嗰啲依家個半月大,係多左啲毛咋XD
回復

zoka 發表於 2020-8-1 17:31:36 來自手機 |顯示全部樓層
住重災區,無乜事都係喺屋企影下肉肉,大家都要小心保重呀~

update:
之前入手兩粒布紋開花喇~~好迷你無乜睇頭,但母花三叉小花蕊愈睇愈得意
呢粒可能都係母花多?

小兜又多左啲毛XD 每日都同佢講我要v我要v我要v( ̄∇ ̄)

之前切根嘅無名肉終於靚返少少

葉孵獵戶座開始照燈出少少紅邊,雖然兩條徒長,不過形態搭救XD

唔似藍豆嘅藍豆,生到似煙花咁(о´∀`о)

拿,大家唔好再同我啲屁屁爭高喇XD
早嗰排換過盆修過根,改變策略,有時wfh 就隊佢出去冷氣頂曬下午幾個鐘太陽,乾得好快,見佢皺同軟就俾少少水,可能好細粒,唔可以好似大家咁成個月先俾水,咁樣種反而個頭大舊左XD 我放任喇,佢唔死由佢長啦XD

送多張異種多肉兔屁屁俾大家賞下月(*´꒳`*)
回復

Haworthia 發表於 2020-8-1 17:54:04 |顯示全部樓層
佩服樓主!收藏的品種多而精,又自學播種嫁接,十分厲害
回復

zoka 發表於 2020-8-1 18:08:26 來自手機 |顯示全部樓層
Haworthia 發表於 2020-8-1 17:54
佩服樓主!收藏的品種多而精,又自學播種嫁接,十分厲害

謝謝新花友~
我嗰啲都係景天多,喺度睇多排,你就會發現呢度啲大大種功同毒功都有一手然後你會唔覺意又入多左幾盆喺屋企
回復

waiting 發表於 2020-8-1 18:12:13 來自手機 |顯示全部樓層
zoka 發表於 2020-8-1 17:31

update:

兔仔背脊有心心~
回復

lc1201 發表於 2020-8-3 10:23:52 |顯示全部樓層
我粒布紋球都開緊花阿
爆咗唔止3條花蕊,有一炸HAHA 可能我呢粒係公

評分

查看全部評分

回復

zoka 發表於 2020-8-3 11:07:12 來自手機 |顯示全部樓層
lc1201 發表於 2020-8-3 10:23
我粒布紋球都開緊花阿
...

一咋花蕊係公呀
我等緊另一粒開,睇下有無集齊一仔一女
回復

freddywongdy 發表於 2020-8-3 11:09:33 |顯示全部樓層
lc1201 發表於 2020-8-3 10:23
我粒布紋球都開緊花阿
...

快d去搵多隻乸啦!
回復

freddywongdy 發表於 2020-8-3 11:10:15 |顯示全部樓層
zoka 發表於 2020-8-1 17:31

update:

有個心架佢!好得意呀!

好鬼曳,唔好俾佢個衰樣呃倒XD  發表於 2020-8-3 11:16
回復