新手入「毒坑」記 #196 小update +空鳳生石花疑難

作者: zoka 發表于 2020-5-30 13:45:10
11869 206
waiting 發表於 2020-6-21 16:49:03 來自手機 |顯示全部樓層
zoka 發表於 2020-6-21 16:43
師姐,我底層放細粒綠沸石同赤玉土,中上層多肉培養土+蛭石+赤玉土太約一半半,蛭石舖面。

之前播景天, ...

我就係見蛭石舖面的確唔錯, 所以問問你, 的確好有參考價值.
蛭石保水透氣乾淨又鬆軟, 用嚟發芽真係好合適.
回復

zoka 發表於 2020-6-21 17:25:53 來自手機 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-6-21 16:49
我就係見蛭石舖面的確唔錯, 所以問問你, 的確好有參考價值.
蛭石保水透氣乾淨又鬆軟, 用嚟發芽真係好合適 ...

下次再播學師姐做實驗,對比睇下蛭石舖係咪真係易啲發芽

贊成~  發表於 2020-6-21 17:28
回復

zoka 發表於 2020-7-4 16:54:24 來自手機 |顯示全部樓層
無得去旅行,唯有行下花墟,唔覺意又敗家XD
今日bunbun啲布紋竟然無棉花蟲,忍唔住手入左2粒

update下:
小兜開始生點點同刺了
之前粉紅色嗰粒變左黑皮,夾硬拎出嚟嗰粒仲係緩慢變肥嘅白白豬。

奶酪系一切安好,厚粉真係好難keep唔甩
4FA60788-299F-4BB1-9395-A1589FA0977E.jpeg 58A91D2B-08BD-4EA5-9FEA-5306594EF8D5.jpeg

評分

查看全部評分

回復

BenLau 發表於 2020-7-4 23:29:52 |顯示全部樓層
zoka 發表於 2020-7-4 16:54

小苗好健康啊
回復

waiting 發表於 2020-7-5 00:16:27 來自手機 |顯示全部樓層

bb大得好快~
zoka大, 堆bb是否冇再悶養喇?
回復

zoka 發表於 2020-7-5 16:42:38 來自手機 |顯示全部樓層
BenLau 發表於 2020-7-4 23:29
小苗好健康啊

ben大,請問白子小苗是只能有兩至三個月壽命嗎T-T 看到有些台網友說兜小苗只要看到稜角就可嫁接,不知有無大大試過?
回復

zoka 發表於 2020-7-5 16:44:19 來自手機 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-7-5 00:16
bb大得好快~
zoka大, 堆bb是否冇再悶養喇?

師姐,我日頭無悶,夜晚開冷氣就com返蓋等佢無咁乾
回復

MasterTT 發表於 2020-7-5 16:44:42 |顯示全部樓層

肥啫啫
回復

waiting 發表於 2020-7-5 17:12:41 來自手機 |顯示全部樓層
zoka 發表於 2020-7-5 16:44
師姐,我日頭無悶,夜晚開冷氣就com返蓋等佢無咁乾

果然係好方法
回復

chuyat10 發表於 2020-7-5 17:39:35 來自手機 |顯示全部樓層
睇曬5頁,天才新手。
回復

BenLau 發表於 2020-7-5 17:50:49 |顯示全部樓層
zoka 發表於 2020-7-5 16:42
ben大,請問白子小苗是只能有兩至三個月壽命嗎T-T 看到有些台網友說兜小苗只要看到稜角就可嫁接,不知有 ...

我都想試,但暫時還未試。可以睇睇别人的例子
回復

zoka 發表於 2020-7-6 09:56:47 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2020-7-5 17:39
睇曬5頁,天才新手。<span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f44d"></span><span class="emoji emoji1f44d"></span> ...

十郞大,呢個係咪讚賞嚟架
回復

zoka 發表於 2020-7-6 10:04:34 來自手機 |顯示全部樓層
BenLau 發表於 2020-7-5 17:50
我都想試,但暫時還未試。可以睇睇别人的例子

ben大,我都見類似的。
有人講火龍果可作台木,黑龍果更好,我手頭上只有火龍果苗,唔知夠唔夠力XD
等粒白子再大啲,試下用火龍果苗接先,反正九死一生T-T

回復

chuyat10 發表於 2020-7-6 10:10:20 來自手機 |顯示全部樓層
zoka 發表於 2020-7-6 09:56
十郞大,呢個係咪讚賞嚟架<span class="emoji emoji1f602"></span>

景天種到出曬色,唔係奉承啊!真係好得。

謝謝十郎大,會繼續努力跟各位師兄姐學習( ´∀`)  發表於 2020-7-6 10:32
回復

zoka 發表於 2020-7-11 17:05:12 來自手機 |顯示全部樓層

呢個星期見粒小白無乜長大,怕佢隨時升仙,等唔住做左個小手術。
因為小白實在太太太細,真係搵唔倒維束管,而我手頭上只有火龍果小小苗,唯有對正中間搏一搏...
反正小白應該大唔倒,但我只買左5粒超v兜種子,大倒都只有20-30%v,所以唔想放棄。
呢次一次試埋逆接,唔好浪費XD

考量過小苗太太太細粒,所以接時參考日本人方法㩒實沿邊上aa膠。
聽天由命了。

參考:

評分

查看全部評分

回復

freddywongdy 發表於 2020-7-11 17:44:35 |顯示全部樓層
zoka 發表於 2020-7-11 17:05
呢個星期見粒小白無乜長大,怕佢隨時升仙,等唔住做左個小手術。
因為小白實在太太太細,真係搵唔倒維束管 ...

犀利!微型手術都做到!
回復

waiting 發表於 2020-7-11 18:04:44 |顯示全部樓層

睇到眼都殘…
祝成功!
回復

taxitang 發表於 2020-7-11 18:58:20 |顯示全部樓層
佩服、佩服!祝手術成功。
回復

BenLau 發表於 2020-7-11 19:07:27 |顯示全部樓層

贊,大胆嘗試
回復

GW1225 發表於 2020-7-13 10:02:40 |顯示全部樓層

好的嘗試, 祝成功, 日本人好利害, AA膠都出埋

D火龍果苗你自己播種養大既? 或係邊到入架?

我都有兩粒小白普通兜, 可能都要開始為他們想想後路

不過暫時想睇定D, 看過多幾日, 會否變番綠或出到其他光合作用的色素
回復