新手入「毒坑」記 #196 小update +空鳳生石花疑難

作者: zoka 发表于 2020-5-30 13:45:10
11847 206
jun9999 發表於 2020-6-14 22:00:54 |顯示全部樓層
欣賞了, 養得真好
GW1225 發表於 2020-6-15 14:59:37 |顯示全部樓層
zoka 發表於 2020-6-14 21:58
前晚播了超v兜 & 赤花昭和,啱啱見有兩粒開始多芽( ̄∇ ̄)

超v兜買左5粒送1粒,手殘洗洗下唔見左粒好肉赤 ...

有網友用煲湯袋或茶葉袋, 隔住洗種子

希望可以減少損失

希望佢地快高長大, 未發既, 快D發, 發, 發
MasterTT 發表於 2020-6-15 15:07:28 |顯示全部樓層
前晚播了超v兜 & 赤花昭和,啱啱見有兩粒開始多芽( ̄∇ ̄)

好正好靚!
zoka 發表於 2020-6-15 19:43:24 來自手機 |顯示全部樓層
GW1225 發表於 2020-6-15 14:59
有網友用煲湯袋或茶葉袋, 隔住洗種子

希望可以減少損失

GW大,落水後有啲凹位有條白色嘢吊住,所以逐粒清潔呀
zoka 發表於 2020-6-15 19:47:50 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-6-15 15:07
好正好靚!

孖T大,兩種都出左粉紅色@@

超v兜有啲斜,要扶嗎?

赤花超和急起直追

評分

查看全部評分

MasterTT 發表於 2020-6-15 19:55:47 |顯示全部樓層
zoka 發表於 2020-6-15 19:47
孖T大,兩種都出左粉紅色@@

超v兜有啲斜,要扶嗎?

粉紅色是因為曬得多,問題不大。
未使扶住,生大啲再扶都未遲,費事搞親佢。
zoka 發表於 2020-6-15 21:59:01 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-6-15 19:55
粉紅色是因為曬得多,問題不大。
未使扶住,生大啲再扶都未遲,費事搞親佢。 ...

謝謝孖T大,咁我收返入啲減光先。
MasterTT 發表於 2020-6-16 13:51:40 |顯示全部樓層

今日成日都睇你張相,你啲景天紅得嚟又有果凍感,超級靚,流口水!
zoka 發表於 2020-6-16 20:12:05 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-6-16 13:51
今日成日都睇你張相,你啲景天紅得嚟又有果凍感,超級靚,流口水!

有孖T大認證好開心,多得各位大大無私分享。
講起景天,棵好難搞嘅綠豆之前軟左畀我減光一星期,即刻徒1.5cm/-\ 景天真係唔可以輕易減光-___-

13/6 零晨播,17粒兜b爭一粒未發,比預期多。

今日減返光,新爆的赤花昭和出返青色。
仙人球b實在太可愛,每日都發掘驚喜咁,希望無風無浪快肥長大。

評分

查看全部評分

freddywongdy 發表於 2020-6-16 21:25:31 |顯示全部樓層
zoka 發表於 2020-6-16 20:12
講起景天,棵好難搞嘅綠豆之前軟左畀我減光一星期,即刻徒1. ...

勁!揍B時間又長又花心力,高難度!
加油呀Zoka大!
MasterTT 發表於 2020-6-16 21:44:29 |顯示全部樓層
講起景天,棵好難搞嘅綠豆之前軟左畀我減光一星期,即刻徒1. ...

學版大話齋,小苗徒長唔緊要,長大後再調整都未遲。
taxitang 發表於 2020-6-16 21:49:14 |顯示全部樓層

真系好靓。
zoka 發表於 2020-6-16 22:38:28 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-6-16 21:25
勁!揍B時間又長又花心力,高難度!
加油呀Zoka大!

謝謝freddy大~你地一個個花棚點計都勞心勞力啲
兜種子暫時快大過景天,等我興奮幾日先xd

zoka 發表於 2020-6-16 22:41:09 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-6-16 21:44
學版大話齋,小苗徒長唔緊要,長大後再調整都未遲。

會繼續努力 了解多啲等佢地再靚啲
zoka 發表於 2020-6-16 22:43:16 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-6-16 21:49
真系好靓。

謝謝的士大( ´ ▽ ` )
睇你的發文學倒好多嘢呀,追住睇
zoka 發表於 2020-6-21 15:26:19 來自手機 |顯示全部樓層
100%發芽率,爭一粒爆左幾日都係出唔晒,尋晚用牙籤整左出嚟。

評分

查看全部評分

MasterTT 發表於 2020-6-21 15:30:29 |顯示全部樓層
zoka 發表於 2020-6-21 15:26
100%發芽率,爭一粒爆左幾日都係出唔晒,尋晚用牙籤整左出嚟。

勁呀!
zoka 發表於 2020-6-21 15:37:54 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-6-21 15:30
勁呀!

唔知嗰粒會唔會大xd
waiting 發表於 2020-6-21 15:43:27 來自手機 |顯示全部樓層
zoka 發表於 2020-6-21 15:26

嘩!
zoka大, 可否介紹吓用嚟發芽嘅植料?
zoka 發表於 2020-6-21 16:43:58 來自手機 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-6-21 15:43
嘩!
zoka大, 可否介紹吓用嚟發芽嘅植料?

師姐,我底層放細粒綠沸石同赤玉土,中上層多肉培養土+蛭石+赤玉土太約一半半,蛭石舖面。

之前播景天,有店主教蛭石舖面較易發芽。
我發現係比較保水,小苗相對易穩根,而且不易發霉,青苔都少啲,所以可以試下。