新手入「毒坑」記 #196 小update +空鳳生石花疑難

作者: zoka 发表于 2020-5-30 13:45:10
11845 206
waiting 發表於 2020-10-28 17:21:12 來自手機 |顯示全部樓層
zoka 發表於 2020-10-28 17:08
唔知點解8月播嗰批都係咁<span class="emoji emoji1f602"></span>
曬到燶左色都係唔肥同頭大身細<span class="emoji emoji1f602"></span> ...

唔係好膿啫…
我嗰d曬到唔講係兜錦會以為係紫皮兜苗…
zoka 發表於 2020-10-28 18:01:28 來自手機 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-10-28 17:21
唔係好膿啫…
我嗰d曬到唔講係兜錦會以為係紫皮兜苗… ...

等睇師姐update
曬燶左嗰啲好似大得慢啲咁
zoka 發表於 2020-11-24 14:52:51 來自手機 |顯示全部樓層
無嚟一排返嚟留低兩條兔毛先
6月兜b, 雖然大小參差,但健康就夠了
8月帶帽兜,又多左粒疑似帶帽嚇死我以為係介殼

一月播奶酪小苗,肥到咁
睇嚟可以曬返多啲等佢出色啲

一月播銀波錦小苗,啲小手手好臭:

仙人波:
穩健成長的小肋:
頭頂生滿頭毛嘅夢幻白星:
暗結胎carman丸
毛神神白雲高砂
肥腫難分布紋球

又到喜歡嘅季節,植物都生得好啲
waiting 發表於 2020-11-24 14:56:54 來自手機 |顯示全部樓層
zoka 發表於 2020-11-24 14:52
無嚟一排返嚟留低兩條兔毛先<span class="emoji emoji1f602"></span>

zoka大, 你粒白星非常雪白!
lc1201 發表於 2020-11-24 15:08:41 |顯示全部樓層
好正,全部都圓碌碌肥嘟嘟,睇到就心情好
zoka 發表於 2020-11-24 15:11:20 來自手機 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-11-24 14:56
zoka大, 你粒白星非常雪白!

可能因為影時有太陽射住
師姐你嗰粒唔同色?
zoka 發表於 2020-11-24 15:12:02 來自手機 |顯示全部樓層
lc1201 發表於 2020-11-24 15:08
好正,全部都圓碌碌肥嘟嘟,睇到就心情好

係呀~簡直係減壓良伴
waiting 發表於 2020-11-24 15:19:16 來自手機 |顯示全部樓層
zoka 發表於 2020-11-24 15:11
可能因為影時有太陽射住<span class="emoji emoji1f602"></span>
師姐你嗰粒唔同色?

唔雪白囉… 近排樓下大裝修, 仲舖滿灰塵…
zoka 發表於 2020-11-24 15:30:29 來自手機 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-11-24 15:19
唔雪白囉… 近排樓下大裝修, 仲舖滿灰塵…

會唔會因為淋過雨,多礦物質所以少少鏽色呢?
waiting 發表於 2020-11-24 15:32:31 來自手機 |顯示全部樓層
zoka 發表於 2020-11-24 15:30
會唔會因為淋過雨,多礦物質所以少少鏽色呢?<span class="emoji emoji1f914"></span>

可能啦. 總之佢d毛毛就好污糟啦…
freddywongdy 發表於 2020-11-24 21:36:24 |顯示全部樓層
無嚟一排返嚟留低兩條兔毛先

暗結珠胎 carmen yuen 唔見肚嘅?
zoka 發表於 2020-11-25 14:01:04 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-11-24 21:36
暗結珠胎 carmen yuen 唔見肚嘅?

生左個小b喇
freddywongdy 發表於 2020-11-25 14:49:01 |顯示全部樓層

毛太長唔覺嘅!
little_stone 發表於 2020-11-28 17:07:23 來自手機 |顯示全部樓層
無嚟一排返嚟留低兩條兔毛先<span class="emoji emoji1f602"></span>

啲奶酪苗好圓潤好肥美丫!!
聽講圓葉景天出芽率偏低,zoka發到咁多好厲害!
zoka 發表於 2020-12-1 14:10:08 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2020-11-28 17:07
啲奶酪苗好圓潤好肥美丫!!
聽講圓葉景天出芽率偏低,zoka發到咁多好厲害! ...

可能嗰間種子新鮮,所以出芽率好高,不過啲奶酪等左2-3星期先有反應,以為出唔成
zoka 發表於 2020-12-13 21:02:58 來自手機 |顯示全部樓層

update 下窗台小肉肉:
8月兜b 明顯大左啲,多毛嗰兩粒係之前隨手丟落去嘅白雲高砂,唔知幾時生小倒鈎:
高砂啲頭毛好長,忍唔住同佢梳過毛

之前得的士大同waiting師姐教切根的玉露(太感謝),明顯有長勢,中間新生嘅葉肥返:

的起心肝換盆嘅小奶酪,唔拆出嚟都唔知原來咁大粒了@@

天氣涼左,景天真係特別生得特快~
但最近遇到啲問題想請教各位大大:
近日棵棉花糖中心一圈無左毛毛,有無大大知係咩問題?
而多國花爆好多新葉,但顏色青黃帶少少啡紅,係唔夠光?
近日有粒生石花從底爆左粒仔仔出嚟,但大嗰粒無軟無枯,要點處理呀?

謝謝各位大大~~
freddywongdy 發表於 2020-12-13 21:48:21 |顯示全部樓層
zoka 發表於 2020-12-13 21:02
8月兜b 明顯大左啲,多毛嗰兩粒係之前隨手丟落去嘅白雲高砂,唔知幾時生小倒鈎:

棉花糖係咪成日有水响個心?似水傷呢!
粒patpat由佢啦!
taxitang 發表於 2020-12-13 22:08:32 |顯示全部樓層

真的養得好,植物有生長進展是最開心的事。

謝謝的士大^ - ^  發表於 2020-12-13 22:11
zoka 發表於 2020-12-13 22:10:53 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-12-13 21:48
棉花糖係咪成日有水响個心?似水傷呢!
粒patpat由佢啦!

我已經用手指遮住中心先噴水(*´Д`*)等我再留意下先,謝謝fred大~~
waiting 發表於 2020-12-13 22:52:13 來自手機 |顯示全部樓層

我隻多國花都係一樣, 新長的葉青bb, 到佢老咗就會變深綠色.