新手入「毒坑」記 #196 小update +空鳳生石花疑難

作者: zoka 發表于 2020-5-30 13:45:10
11868 206

大家好~入坑半年,一路window looking睇各位師兄師姐無私分享,實在獲益良多,太感激~
不得不說,肉坑真係毒坑嚟,一唔小心就迷到頭暈眼花,尤其係圓碌碌景天科,忍手忍到爭啲要切手指呀

喺度做返個窗台黨小記錄,好怕過唔倒夏天,請師兄姐們多指教,希望種得愈嚟愈好,肉肉愈嚟愈月巴。

糖豆奶酪-返嚟嗰陣全粉色,成日陰天加埋溫差唔大變返綠色,加左個幾月燈照又出返少少粉紅,底葉軟先浸盆。呢個月嚟見倒生左氣根上土面,軟時我就沿盆邊噴濕有氣根嘅位。
象牙奶酪-呢個品種比糖豆易肥圓,摸到底葉軟先浸盆,不過天熱怕黑腐,所以依家轉摸倒葉軟就沿盆邊噴水。
獵戶座-追太陽生長,之前生得好醜,所以俾我狠心拔葉重種T-T 飲完水之後啲葉會爆,仲摸索緊水量@@
不知名-之前佢好肥架,天氣熱就開始瘦同葉底一圈圈發黃,拎上嚟睇根無事,不過我都切頭重嚟,唔駛一星期已經生緊新嘅根
睇佢之前幾肥/-\冬天時有葉尖轉紅同有紅邊,比較鍾意飲水。
藍豆-唔知點解同台灣人種嘅唔同樣xd 4月頭入手,大左少少,曬時有香味,中心有啲紅,見乾先噴濕,仲摸索緊,豆類好似比較少人分享@@
綠豆-呢個都係4月頭入,有啲搞唔掂,根系正常但狂生氣根,keep住耗底葉,有生bb,乾先噴濕,但持續幾日葉軟,尋晚俾多左水啲葉又硬返啲,有無師兄姐知點解啲葉打開晒?@@
大姬星美人-有限水時葉色會偏紅啲,需要多光照keep住糖果色,有幾條葉形比較尖曬唔紅,偏粉新葉青黃色,可能唔同種?
可葉孵易生根出芽,但溫度大約過28度後嘅葉孵就無再出根。
大型萬年草、綠之鈴錦-長光照萬年草葉尖有紅點,易生側芽,插枝易生,控水底葉易肥配紅點變蕉樣。綠之鈴錦散燈照,愛水。
玉露-差唔多養法,但一個肥一個瘦T-T 請問大大們,徒長左係咪無得肥返?有加返每日一兩小時燈照,希望可改善。
屁屁-買返嚟已徒,返左嚟更徒,而且件衫除左幾個月都除唔出xd 見佢皺皮嗰啲就喺泥邊分別加水,呢幾日摸落去好多粒都軟,以為死硬,把心一橫軟嗰啲連住兩日局部噴濕泥竟然又硬返,好惡搞有水又徒長,無水又軟,咁要再加強燈照嗎?
奶酪種子苗-其實係好奇啲圓碌碌細個係咩樣先手痕種,一種就知瀨嘢一月初播種,差唔多三星期先發芽,年頭長陰天大得好慢,4月入燈,每日加兩小時燈照,有大得快啲,咁慢唔知過唔過倒夏天-___-

睇到呢度,辛苦晒各位,祝大家身體健康,越毒快樂xd
手機出文,希望排版無問題@@
GW1225 發表於 2020-5-30 14:47:40 |顯示全部樓層
樓主都好鍾意D一粒粒WOR, 我都鍾意, 不過唔係幾養得掂, 唔多敢艱
希望你愈毒愈快樂

生氣根好似係因為環境濕度高, 噴水會否生更多?
回復

MasterTT 發表於 2020-5-30 15:46:19 |顯示全部樓層
請問係咪用太陽光養㗎?
回復

MasterTT 發表於 2020-5-30 16:22:00 |顯示全部樓層
GW1225 發表於 2020-5-30 14:47
樓主都好鍾意D一粒粒WOR, 我都鍾意, 不過唔係幾養得掂, 唔多敢艱
希望你愈毒愈快樂

GW大,長氣生根主要有四個原因:
1.土壤太乾,空氣潮濕。
土壤太乾,植株缺水,空氣比土壤相對潮濕,所以長氣根在空氣中補捉水份。
2.根系或莖部腐爛腐爛。
根系腐爛,吸收不了水份,所以也長氣根在空氣中補足水份。
3.服盆期
服盆期,根系需要適應環境,暫不會吸收水份,所以也長氣根。
4.個別品種問題
你見虹之玉、乙女心果啲品種真係好喜歡長氣根,你一唔為意佢哋就變哂鬍鬚佬!
回復

GW1225 發表於 2020-5-30 16:42:07 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-5-30 16:22
GW大,長氣生根主要有四個原因:
1.土壤太乾,空氣潮濕。
土壤太乾,植株缺水,空氣比土壤相對潮濕,所以 ...

TT大, 好詳細呀, 又袋幾舊落袋

咁我回想上次死既松虫水泡, 可能係第四種情況

回復

teresa小姐姐 發表於 2020-5-30 16:53:30 來自手機 |顯示全部樓層
好靚好肥美呀,祝樓主同我一樣,越毒越快樂
回復

BenLau 發表於 2020-5-30 17:04:38 |顯示全部樓層
歡迎新花友
回復

lc1201 發表於 2020-5-30 17:28:37 來自手機 |顯示全部樓層

全部都肥嘟嘟好可愛!我都準備種屁屁,再交流~
呢度各位大大都經驗豐富,可以行少好多歪路
回復

freddywongdy 發表於 2020-5-30 18:12:22 |顯示全部樓層
種子種起咁好心機!
加油呀!
回復

zoka 發表於 2020-5-30 18:49:54 來自手機 |顯示全部樓層
GW大,係呀,屋企窗台位太細,種粒類可以細盆啲偷運多啲入屋xd 有追你個post, 學倒好多嘢呀~

孖T大,謝謝你詳細說明‍♂️我用窗邊光+燈照,窗向西南,呢兩個月開始無陽光入,到秋冬會曬倒陽光,所以依家大約加5小時燈照左右,因為枝燈短,所以玉露同小苗就只照一到兩小時。
我盆糖豆奶酪12月入盆歪左同種得太上,所以四月尾時再重新入盆又唔小心種深左,見佢生實左就無再郁佢,因為種深左加埋天熱就keep住限水,可能咁所以生氣根。但綠豆真係r爆頭,返嚟個幾兩個月,又有生b,應該係穩定左?!我試下放返多啲水再睇睇。

Teresa大、Ben大、freddy大你地好呀~~
Ic大,嗰啲屁屁真係好得意,早入早享受
回復

MasterTT 發表於 2020-5-30 19:17:30 |顯示全部樓層
zoka 發表於 2020-5-30 18:49
GW大,係呀,屋企窗台位太細,種粒類可以細盆啲偷運多啲入屋xd 有追你個post, 學倒好多嘢呀~

孖T大,謝謝 ...

我都係窗台種,但係冇照燈,真係差好遠,我嗰啲變晒長頸鹿!
回復

goldking2 發表於 2020-5-30 19:31:31 |顯示全部樓層
歡迎新花友, 獵戶座醜樣都唔好拔剩咁少, 肉肉每一塊葉都係用黎儲水,
你呢粒如吸爆水即係根系仲好, 葉片應該係漲滿打開,  
咁下次比水要等佢起碼外圍葉巢(唔計消耗),呢d景天要控水先靚.
嗰d豆都幾難種, 好易悶根, 比水唔好睇泥干, 又係見葉巢先比水, 比2-3圈就夠.
同埋都唔駛成日噴水, 多肉係越艱苦越靚
回復

zoka 發表於 2020-5-30 22:16:16 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-5-30 19:17
我都係窗台種,但係冇照燈,真係差好遠,我嗰啲變晒長頸鹿!

有燈真係爭好遠架,快啲入返幾枝曬你啲寶貝,記得同老婆講盞燈會曬黑人,唔好行咁埋,等佢無咁留意你啲新嘢xd
回復

zoka 發表於 2020-5-30 22:26:13 來自手機 |顯示全部樓層
goldking2 發表於 2020-5-30 19:31
歡迎新花友, 獵戶座醜樣都唔好拔剩咁少, 肉肉每一塊葉都係用黎儲水,
你呢粒如吸爆水即係根系仲好, 葉片應該 ...

goldking大,又學倒嘢,原來根好都會爆水,我見網上有人講係吸水多再曬太陽熱脹冷縮先爆。
嗰棵我本身拔剩四塊大葉,有一嘢太大力甩多兩塊,之後有一塊耗葉先剩返呢塊,我初時都諗:大檸樂得返兩塊大嘢會唔會死拿拿聲將嗰兩塊葉孵,好彩葉孵都出倒。
啲豆真係摸索唔倒,keep住有耗葉所以噴濕下/-\啱啱抽左綠豆出嚟睇,泥石微濕,有長新嘅白色根,但唔多,可能咁所以狂生氣根同少少軟,我再忍下手先~謝謝你
回復

goldking2 發表於 2020-5-30 23:15:13 |顯示全部樓層
zoka 發表於 2020-5-30 22:26
goldking大,又學倒嘢,原來根好都會爆水,我見網上有人講係吸水多再曬太陽熱脹冷縮先爆。
嗰棵我本身拔 ...

哦, 或者我誤會左你意思, 你意思係葉片吸水吸到爆開左?
肉肉熱脹冷縮爆未見人寫過, 我只聽過肉肉渴得滯, 一有水狂吸先爆,
爆左會好番. 下次比水就等佢巢或包起來先淋, 咁就最安全
回復

zoka 發表於 2020-5-31 18:00:11 來自手機 |顯示全部樓層
goldking2 發表於 2020-5-30 23:15
肉肉熱脹冷縮爆未見人寫過, 我只聽過肉肉渴得滯,  ...

係呀,淋完水後會發現底葉裂開,下次等佢皺先淋,謝謝你
回復

GW1225 發表於 2020-6-2 22:46:25 |顯示全部樓層
goldking2 發表於 2020-5-30 23:15
肉肉熱脹冷縮爆未見人寫過, 我只聽過肉肉渴得滯,  ...

內地post, 講化水時, 常會提熱漲冷縮, 整爆d細胞所以化水

會否真係咁, 我都有所保留

不過大自然咁大, 極端情況, 什麼也有可能吧?
回復

zoka 發表於 2020-6-4 10:05:00 來自手機 |顯示全部樓層
GW1225 發表於 2020-6-2 22:46
內地post, 講化水時, 常會提熱漲冷縮, 整爆d細胞所以化水

會否真係咁, 我都有所保留

熱脹冷縮我都唔係好諗得通
我見比較合理嘅解釋,係「膨壓」引起。
回復

GW1225 發表於 2020-6-4 22:18:01 |顯示全部樓層
zoka 發表於 2020-6-4 10:05
熱脹冷縮我都唔係好諗得通
我見比較合理嘅解釋,係「膨壓」引起。

外國有D POST 就話真菌會整弱左D細胞壁,

所以也會容易D 爆壁

WAITING大都好似有提過
回復

zoka 發表於 2020-6-14 21:58:48 來自手機 |顯示全部樓層

前晚播了超v兜 & 赤花昭和,啱啱見有兩粒開始多芽( ̄∇ ̄)
超v兜買左5粒送1粒,手殘洗洗下唔見左粒好肉赤,拆埋洗手盆u型管都搵唔返T-T
赤花昭和種子無超v咁飽滿,貴少少真係唔同啲
第一次播仙人球,特此記錄

入手兩星期嬰兒手指,好似出花芽
無乜變化嘅奶酪苗
種子苗有五個月嘅「雪妖女王」(賣家自雜)

評分

查看全部評分

回復