露台大花盆 種咩好?

作者: boomcami 發表于 2020-5-19 13:17:33
1694 5
請教師兄師姐們, 我想種一年四季都生存到嘅植物, (最好有花有果啦),有咩選擇?
屋企有露台, 向西, 有時都好大風, 經常有烏蠅 小強到訪,  有個 直徑 32cm嘅花盆。
B17 發表於 2020-5-19 13:59:28 來自手機 |顯示全部樓層
32cm唔算好大,種棵樹又好似唔夠,簕杜鵑啦,常綠又有花,不過冇果
回復

nekotoro 發表於 2020-5-19 15:01:25 來自手機 |顯示全部樓層
可以試吓粗生嘅米仔蘭,如果你個露台太陽夠可以試吓香茅,易生同可以曬
回復

boomcami 發表於 2020-5-19 22:40:30 來自手機 |顯示全部樓層

多謝回覆!  講開米仔蘭, 我好鍾意佢嘅氣味, 不過太大棵, 如果種茉莉花,個盆會唔會太大, 晒左呢?
又或是種金銀花?
回復

快樂王子 發表於 2020-5-20 09:27:35 |顯示全部樓層

以下曬得, 又四季在香港也開花
(大花)-->月季, 天竺葵, 扶桑, 蜀葵, 矮牽牛. 牽牛花等
(一堆堆小小花)--> 長春花, 馬櫻丹, 太陽花, 龍船花, 長壽花等
(有花有果)金桔, 但以前種只有和暖時春夏秋, 便結白花及結果, 我種時一年只有二次開花結果(技術不足ORZ)
回復

boomcami 發表於 2020-5-21 21:41:58 來自手機 |顯示全部樓層
快樂王子 發表於 2020-5-20 09:27
以下曬得, 又四季在香港也開花
(大花)-->月季, 天竺葵, 扶桑, 蜀葵, 矮牽牛. 牽牛花等
(一堆堆小小花)-->  ...

謝謝 你嘅建議, 馬纓丹 可以諗諗
回復