炒埋一蝶

作者: B17 发表于 2020-5-9 12:03:48
11127 188

西蕾麗,小梅花差不多時間落花了,剩下黃花,白花

花瓣斑點是霉點,這白花很易出霉點

遲開的滿天紅仍然未盡開

微笑中的紅鹿角蠢蠢欲動,剛出了兩花芽,新舊有6枝花梗
Phalaenopsis cornu-cervi var forma chattaladae 4n-2019-010.jpg

大白花近況,竟然未死!奇怪,葉片比之前硬回一些,可能有救!

B17 發表於 2020-5-9 12:20:41 |顯示全部樓層

大白花歷史,3-4月發展:
3月廿幾回來

4月頭,情況不妙,起出風乾

腐爛沒停止,除去葉片,繼續風乾

4月廿幾,試用水苔敷著好的一邊。沒用!連綠色部份開始霉

將水苔下推,只包著完全沒根,變黑的莖!

psyche 發表於 2020-5-9 22:55:57 來自手機 |顯示全部樓層
真佩服B大仍然咁好心機搶救白花,何不試試侷袋迫根? 我很多花都是靠這招救回。芒骨配素燒盆這組合在你的環境來說太乾,不如下次試試別的組合。
freddywongdy 發表於 2020-5-10 09:31:45 |顯示全部樓層
好一棵獨臂刀!
咁樣都撐得住!應該離出根出芽不遠呢!
B17 發表於 2020-5-10 10:50:27 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2020-5-9 22:55
真佩服B大仍然咁好心機搶救白花,何不試試侷袋迫根? 我很多花都是靠這招救回。芒骨配素燒盆這組合在你的環 ...

驚濕度高又再爛,考慮下先。
芒骨配素燒盆對蝴蝶蘭似乎有點乾,特別白花那盆,根生出盆壁,太快乾。不過對嘉多利,石斛,文心,根細又多幾,幾合適。可能蝴蝶蘭根肉質,嘉多利,石斛根海綿,吸水能力較強,只要有淋水,就算盆易乾,影響不大。

舊相!中間盆蝴蝶用芒骨素燒盆,仲要係有窿嗰款,生長得幾好。
B17 發表於 2020-5-10 12:26:04 |顯示全部樓層
可能天氣熱,塊葉軟咗少少,一於焗下佢,爛咗賴psyche
B17 發表於 2020-5-10 12:27:35 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-5-10 09:31
好一棵獨臂刀!
咁樣都撐得住!應該離出根出芽不遠呢!

莖部綠色地方有些凸起,可能想出根
W88 發表於 2020-5-10 12:48:02 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-5-10 12:26

一葉蘭
B17 發表於 2020-5-10 12:51:54 |顯示全部樓層

至驚變落葉蝴蝶
psyche 發表於 2020-5-10 20:14:55 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-5-10 12:26

唔驚,入箱前做好消毒就可以,記得放在明亮散射光線地方不直射,爛左最多到時再揀過棵好野送你。
psyche 發表於 2020-5-10 20:31:45 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-5-10 10:50
芒骨配素燒盆對蝴蝶蘭似乎有點乾,特別白花那盆,根生出盆壁,太快乾。不過 ...

純芒骨配素燒,這種法很傳統,我已N年冇用過芒骨。市場蝴蝶部分個體比較受光,但總體來說陰濕少少會生得更旺盛。
B17 發表於 2020-5-10 22:05:34 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2020-5-10 20:31
純芒骨配素燒,這種法很傳統,我已N年冇用過芒骨。市場蝴蝶部分個體比較受光,但總體來說陰濕少少會生得 ...

我都多數用水苔,呢兩盆貪得意整嚟玩下

影相嗰處已經係窗邊,應該夠光,等生到根,再轉出露台,始終屋裡面唔太合適長期擺盆花
freddywongdy 發表於 2020-5-10 22:44:57 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-5-10 10:50
芒骨配素燒盆對蝴蝶蘭似乎有點乾,特別白花那盆,根生出盆壁,太快乾。不過 ...

點解d葉試面咁多白粉嘅!?
B17 發表於 2020-5-10 23:24:46 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-5-10 22:44
點解d葉試面咁多白粉嘅!?

有菌,狂噴藥,最後仍然畀菌食哂,只剩下兩盆嘉多利
freddywongdy 發表於 2020-5-11 01:21:55 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-5-10 23:24
有菌,狂噴藥,最後仍然畀菌食哂,只剩下兩盆嘉多利

咁可怕!?
係噴邊隻架B大?
我用葉蘚靈+百菌清+蟎殺 / 殺蟲粉,
ok woo! 不過好毒,
有次噴噴下比風吹返轉頭,
唔小心索完頭都暈埋!
B17 發表於 2020-5-11 10:37:04 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-5-11 01:21
咁可怕!?
係噴邊隻架B大?
我用葉蘚靈+百菌清+蟎殺 / 殺蟲粉,

百菌清來的,得個名,殺唔到菌,出哂黑斑,掉掉掉!
freddywongdy 發表於 2020-5-11 10:39:23 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-5-11 10:37
百菌清來的,得個名,殺唔到菌,出哂黑斑,掉掉掉!

我覺得係防表面啦!
病毒入左去就算華陀都未必救得返!
B17 發表於 2020-5-11 10:43:23 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-5-11 10:39
我覺得係防表面啦!
病毒入左去就算華陀都未必救得返!

可能唔係隻隻菌都殺到,唔知邊盆帶返來,買花要小心睇清楚
freddywongdy 發表於 2020-5-11 10:55:37 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-5-11 10:43
可能唔係隻隻菌都殺到,唔知邊盆帶返來,買花要小心睇清楚

收到!
以前棵嘉多利d莖出黑斑,
成棵比起左剪返前面一莖一芽,
好在大左無事!
不過我覺得可能係d蟲蟲咬完中招...
B17 發表於 2020-5-14 18:34:57 |顯示全部樓層
奇怪,就死大白花根都冇條,中間竟然有葉出