由細住到大的舊居,小時經常會吃到的水果,是父親大人種的,親今天放假回老家走一走!

桂味荔枝樹有两棵一大一小,小的是我從母樹用壓枝法整出來,種上地都有三年多,今年又冇荔枝食,哎…!

石硤龍眼樹,呢隻龍眼超正,產量都幾多,多都可以派街坊,自三年前因太大棵,生倒去隔離住戶,就俾我鋸斷咗好多橫枝,之後結果也少咗囉!

雞心黃皮樹超甜,我嫌棄佢唔夠黃皮味,所以很小吃呢隻黃皮!

桃子未熟已經俾果蠅亂針,想食都好難, 偶然會有幾粒找到嚟食,食落口感都幾爽脆㗎!

同場加演大姐所種的植物,呢倒只係少部分!
啟大原來有咁多地方!
種埋榴槤大樹菠蘿都得啦咁!
其實仲有其他果樹,芒果、奶蕉、 番鬼荔枝、檸檬,因暫時仲未有果實,所以冇post 照,遲些再回老家見有果實會再上照!
以前後園未建樓房都種咗不同品種果樹,現在已成過去,不久將來照片上的位置都會興建樓房,所以在這post 照留念!
freddy 大荔枝就冇,不如等果熟時,等我摘一些龍眼過你品嚐呢!

lamkaicheung 發表於 2020-5-9 11:03
其實仲有其他果樹,芒果、奶蕉、 番鬼荔枝、檸檬,因暫時仲未有果實,所以冇post 照,遲些再回老家見有果實 ...

好呀!多謝啟大!

要再等下㖭! (^▽^)  發表於 2020-5-11 09:53