新人報到

作者: lc1201 发表于 2020-5-5 16:20:44
3628 65
各位大大好,最近先發現呢個好地方,以後請多多指教了: )

簡介返先XD 早兩年開始對多肉有興趣,覺得佢地肥肥地好可愛,但耐何功課做唔夠,結果歸咗西。

遺照1

遺照1

歸西之後受打擊所以隔咗一排先再買新。
佢係舊年冬天開完花後枯咗,執返部分試緊生唔生得返,感覺唔係好掂...

半死前

半死前

誤打誤撞上個月入咗三盆新肉肉,左起熊童子,泰迪熊&小松綠。小松綠剛好開緊花,係黃色星形的花。希望新一批肉肉唔會咁快就GG啦~

現存多肉sss

現存多肉sss

最右一盤無入鏡,係係IKEA買的平肉肉,應該係玉露。
一直放置play,一個月先淋一次水,有時仲要唔記得淋。
近來見個泥膽就到極限,想幫佢換盆但又擔心天氣開始熱,呢個時候換會加速佢歸西,糾結中,唔知各位大大有無咩建議?

最後仲有樣野想請教一下各位。公司有一盤疑似肉肉一直無人理,見到佢甩晒葉好慘...請問有無大大知道佢係乜? 謝謝
waiting 發表於 2020-5-5 16:28:14 來自手機 |顯示全部樓層
歡迎入肉毒坑~
睇屍骸似係兔耳之類.
MasterTT 發表於 2020-5-5 16:30:31 |顯示全部樓層
最尾幅相應該叫野兔耳。
lc1201 發表於 2020-5-5 16:38:09 |顯示全部樓層
多謝樓上兩位大大!
再請教一下,佢宜家就嚟甩晒啲葉,咁樣仲有得救嗎?
我剩係諗到幫佢換泥同修修根...
goldking2 發表於 2020-5-5 16:38:21 |顯示全部樓層
歡迎新花友, 淋下水睇下仲有冇救
goldking2 發表於 2020-5-5 16:40:13 |顯示全部樓層
lc1201 發表於 2020-5-5 16:38
多謝樓上兩位大大!
再請教一下,佢宜家就嚟甩晒啲葉,咁樣仲有得救嗎?
我剩係諗到幫佢換泥 ...

淋左水睇下有乜反應先
lc1201 發表於 2020-5-5 16:42:44 |顯示全部樓層
goldking2 發表於 2020-5-5 16:40
淋左水睇下有乜反應先

好! 試完再報告,謝謝
chuyat10 發表於 2020-5-5 17:16:30 來自手機 |顯示全部樓層
歡迎新朋友,盆多肉種到好似中藥咁都有D難度。石頭盆幾靚。
lc1201 發表於 2020-5-5 17:40:14 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2020-5-5 17:16
歡迎新朋友,盆多肉種到好似中藥咁都有D難度。石頭盆幾靚。 ...

太耐無人打理sosad
剛剛清走晒甩咗、跌係泥面的葉,淋透水,會放係有散光的窗台再觀察一排~

打掃

打掃
chuyat10 發表於 2020-5-5 17:49:24 來自手機 |顯示全部樓層
lc1201 發表於 2020-5-5 17:40
太耐無人打理sosad
剛剛清走晒甩咗、跌係泥面的葉,淋透水,會放係有散光的窗台再觀察一排~
...

盡人事聽天命。
goldking2 發表於 2020-5-5 17:54:32 |顯示全部樓層
太耐無人打理sosad
...

見粿野仲有D白毛仔, 應該冇死得晒
MasterTT 發表於 2020-5-5 17:55:37 |顯示全部樓層
太耐無人打理sosad
...

最好放在涼爽散光通風處,唔好直射陽光。
我見底部枝條尚未枯萎,應該仲有機會發芽。
大部分多肉(不包括仙人掌),30度以上會係半休眠狀態,38度以上會係全休眠狀態,休眠會使植株生長停滯,大大降低發枝芽成率。
溫度最好在15~30度,这是多肉的生長適溫。
希望佢重生啦,加油呀!
lc1201 發表於 2020-5-5 17:57:47 |顯示全部樓層
goldking2 發表於 2020-5-5 17:54
見粿野仲有D白毛仔, 應該冇死得晒

希望佢唔好歸西
lc1201 發表於 2020-5-5 18:00:46 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-5-5 17:55
最好放在涼爽散光通風處,唔好直射陽光。
我見底部枝條尚未枯萎,應該仲有機會發芽。
大部分多肉(不包括 ...

多謝大大指點! 宜家擺係有散光的窗台,溫度大概24至30度
但公司夜晚會熄晒冷氣可能會焗少少...可能要搵把風扇仔吹住佢
MasterTT 發表於 2020-5-5 18:05:27 |顯示全部樓層
lc1201 發表於 2020-5-5 18:00
多謝大大指點! 宜家擺係有散光的窗台,溫度大概24至30度
但公司夜晚會熄晒冷氣可能會焗少少...可能要搵把 ...

風扇係好幫手,我屋企都裝咗部小風扇24小時吹植物!
BenLau 發表於 2020-5-5 20:11:01 |顯示全部樓層
歡迎新花友。
好多花友答左你公司盆兔耳,我就唔答嘴了。
講返你盆IKEA買的玉露,無相無真相,唔知乜情况。不過估計你話已经爆盆了,天氣無適合換盆,可以考慮留原來泥胆,直接換大盆再補植料入去填滿。最好還是補圖睇睇啦。
lc1201 發表於 2020-5-5 21:01:05 來自手機 |顯示全部樓層
BenLau 發表於 2020-5-5 20:11
歡迎新花友。
好多花友答左你公司盆兔耳,我就唔答嘴了。
講返你盆IKEA買的玉露,無相無真相,唔知乜情况。 ...

版主大大你好,唔好意思我表達得唔係咁好‍♂️補返圖先。我指個泥膽到極限嘅意思係凹咗入去,露咗部分莖出嚟。買返嚟後無換過泥又無認真淋水(係我衰),請問點樣處理可以令佢回復生氣?謝謝
MasterTT 發表於 2020-5-5 21:06:32 |顯示全部樓層
lc1201 發表於 2020-5-5 21:01
版主大大你好,唔好意思我表達得唔係咁好‍♂️補返圖先。我指 ...

建議換過泥土。
waiting 發表於 2020-5-5 21:19:28 來自手機 |顯示全部樓層
lc1201 發表於 2020-5-5 21:01
版主大大你好,唔好意思我表達得唔係咁好<span class="emoji emoji1f647"></span><span class="emoji emoji1f3fb"></span>‍♂️補返圖先。我指 ...

強烈建議換土, 顆粒多d更加好.
lc1201 發表於 2020-5-5 21:22:16 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-5-5 21:06
建議換過泥土。

多謝指點!:)宜家我手頭上有圖中兩款泥,請問係咪直接用左邊嗰包多肉泥就可以?謝謝
1234下一頁