種子記錄篇

作者: lamkaicheung 發表于 2020-5-1 15:12:30
4285 46
GW1225 發表於 2020-9-5 12:14:23 |顯示全部樓層

我兩個幾月既玉翁苗

最初發芽率都唔高, 之後一直生一直, 都有50株了

DSC_2007 (2).JPG
DSC_2006 (2).JPG
回復

zoka 發表於 2020-9-5 15:47:21 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-9-4 15:06
白龍丸
攝20/8/1

啟大,你呢個好似榴槤呀
啲小b 有保護色,搵左好耐先見倒,祝健康快月巴長大~~
回復

lamkaicheung 發表於 2020-9-5 16:12:39 來自手機 |顯示全部樓層
GW1225 發表於 2020-9-5 12:14
我兩個幾月既玉翁苗

最初發芽率都唔高, 之後一直生一直, 都有50株了

我也發現玉翁會慢慢浦頭多幾粒,Gw大一起加油一起湊大佢地!
回復

lamkaicheung 發表於 2020-9-5 16:24:41 來自手機 |顯示全部樓層
zoka 發表於 2020-9-5 15:47
啟大,你呢個好似榴槤呀<span class="emoji emoji1f602"></span>
啲小b 有保護色,搵左好耐先見倒,祝健康快月巴長大~~ ...

謝謝zoka大祝福!
回復

Charmane 發表於 2020-9-5 20:31:54 來自手機 |顯示全部樓層

嘩,好正啊!
想問下授粉有咩技巧? 我之前用綿花棒,唔知係咪無痴到d花粉,無成功授到粉...
回復

lamkaicheung 發表於 2020-9-5 22:29:41 來自手機 |顯示全部樓層
Charmane 發表於 2020-9-5 20:31
嘩,好正啊!
想問下授粉有咩技巧? 我之前用綿花棒,唔知係咪無痴到d花粉,無成功授到粉... ...

睇過一些文獻說,仙人掌是有些異株授,當然也有些是自花授粉就可以!
通常有幾天花期的仙人掌,開花時,是等雌雄蕊都成熟才能授粉成功!
其實我呢隻白龍丸也是試過好幾次自花授粉都唔成功,今次咁啱有棵玉翁同時開花, 試取玉翁花粉high 落白龍倒,點知等半年冇啦啦有果莢出現!
到而家都唔明㗎,白龍丸要等咁耐先果莢!

好pro  發表於 2020-9-6 10:01
回復

GW1225 發表於 2020-9-6 00:49:24 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-9-5 16:12
我也發現玉翁會慢慢浦頭多幾粒,Gw大一起加油一起湊大佢地! ...

係, 有D差不多一個月之後, 淋多左水, 悶養番, 又出多幾粒

大家一齊加油

回復

lamkaicheung 發表於 2021-4-20 11:01:37 來自手機 |顯示全部樓層

玉翁
雖然得幾粒,但總算穩定下來!

層雲
魔雲
呢两隻層雲同魔雲長生速度都唔錯,亦唔須要點擔心,應該好快就變成两支雲軍隊伍!
回復

chuyat10 發表於 2021-4-20 17:24:03 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2021-4-20 11:01
玉翁

雖然得幾粒,但總算穩定下來!

嘩,大豐收啊,層雲魔雲等到出雲。哈哈!
舊年玉翁開花結果自己爆出的BB宜家都似細佬了,G大俾的士童種子宜家睇落好似產房搞錯左啦,要驗DNA先知係邊個仔。
回復

lamkaicheung 發表於 2021-4-20 18:15:54 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2021-4-20 17:24
嘩,大豐收啊,層雲魔雲等到出雲。哈哈!
舊年玉翁開花結果自己爆出的BB宜家都似細佬了,G大俾的士童種子 ...

等下㖭啦十郎兄,有啲植物要成熟先似樣,就好似人咁樣大咗先有鬍鬚
回復

chuyat10 發表於 2021-4-20 19:17:06 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2021-4-20 18:15
等下㖭啦十郎兄,有啲植物要成熟先似樣,就好似人咁樣大咗先有鬍鬚 ...

又啱喎,女大十八變嘛。
回復

chuyat10 發表於 2021-4-21 14:45:03 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2021-4-20 18:15
等下㖭啦十郎兄,有啲植物要成熟先似樣,就好似人咁樣大咗先有鬍鬚 ...

又比喻得幾貼切喎。
回復

lamkaicheung 發表於 2021-4-21 15:18:24 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2021-4-21 14:45
又比喻得幾貼切喎。<span class="emoji emoji1f602"></span>

蝌蚪大咗都變青蛙
回復

lamkaicheung 發表於 2021-10-15 10:44:22 來自手機 |顯示全部樓層

大豪丸bb

攝21/5/12
回復

lamkaicheung 發表於 2021-10-15 10:45:51 來自手機 |顯示全部樓層

大豪丸bb

攝21/5/12
幾個月前两粒唔同品種仙人球同時間開花,一粒大豪丸錦,一粒係金盛丸,我就試將两隻花粉互溝!

過咗一两個星期,見粒果莢逐漸咁腫脹,好期待佢快啲結成種子!

攝21/6/12
到咗一月果莢皺皮收縮咁爆開咗,於是乎就搣開佢睇下啲種子,整理好就係當日即刻就播種!

攝21/10/15
話咁快又幾個月,成功發芽後以經進入穩定期,而家粒粒都續逐漸長大,似阿爹定阿娘都唔重要,最緊要就係快啲長大,變成一支大豪丸乒隊出現!
回復

lamkaicheung 發表於 2021-12-9 16:04:40 來自手機 |顯示全部樓層

更新前#28

玉翁
幾粒小玉翁終於都長大唔少,最大嗰粒都有鵪鶉蛋咁大㗎,日後會不定時更新!
回復

lamkaicheung 發表於 2021-12-9 22:40:08 來自手機 |顯示全部樓層

更新#28

層雲
魔雲
層雲同魔雲以經大咗唔少,睇睇膠盆都迫到冇晒位,再唔換盆真係盆都可以迫得爆,而家名牌以經遮住晒睇唔倒!
回復

freddywongdy 發表於 2022-1-27 07:03:26 |顯示全部樓層

要疏苗啦啟大!
回復

lamkaicheung 發表於 2022-5-21 18:49:33 來自手機 |顯示全部樓層

沙漠玫瑰種莢

第一次見沙玫種莢,都幾長有8寸㗎!
攝22/3/20

今日見半邊種莢已爆裂,所以就剪下來,看來種子應該都成熟!
攝22/5/21

搣開來睇,種子是有很多毛毛,如野外生長嘅沙玫也是靠風力吹散種子飄散各處,揾啱合適環境就寄居,等待雨水來臨就展開生命開始!

我當然襯種子是生鮮,把握咁好嘅機會繁殖,唔知得唔得都要試一試口啦!
回復

lamkaicheung 發表於 2022-5-30 11:43:47 來自手機 |顯示全部樓層
不知名仙人掌

今日雨天收種莢
攝5/30

收下幾粒種莢開始處理,發現1粒種莢入面已藏很多細小粒

處理完,睇睇幾多
回復