種子記錄篇

作者: lamkaicheung 发表于 2020-5-1 15:12:30
4242 46

大豪丸BB
#39 沙漠玫瑰種莢
#42 玉翁開花

玉翁仙人球授粉後不斷出現幾個果莢,今日也來做個記錄!
攝20/5/1

謝謝板主賞分

評分

查看全部評分

chuyat10 發表於 2020-5-1 15:18:53 來自手機 |顯示全部樓層
成功繁殖,而且果莢好靚。厲害!
lamkaicheung 發表於 2020-5-1 15:40:53 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2020-5-1 15:18
成功繁殖,而且果莢好靚。厲害!

唔知幾時可以收種子,所以記錄咗先!
小蘑菇 發表於 2020-5-1 16:21:03 |顯示全部樓層
都好多果莢喎, 勁
MasterTT 發表於 2020-5-1 16:21:24 |顯示全部樓層
好多小辣椒!
lamkaicheung 發表於 2020-5-1 16:44:14 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-5-1 16:21
好多小辣椒!

仲有幾粒生緊出來!
lamkaicheung 發表於 2020-5-1 16:46:46 來自手機 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2020-5-1 16:21
都好多果莢喎, 勁

到時要送啲果莢出去先得,自己種唔倒咁多!
yunge0 發表於 2020-5-1 16:54:04 來自手機 |顯示全部樓層
好犀利啊!王子遲下玩育苗,體驗湊B。
小蘑菇 發表於 2020-5-1 17:56:49 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-5-1 16:46
到時要送啲果莢出去先得,自己種唔倒咁多!

我都係, 之前發嘅小苖, 都要送出去了
lamkaicheung 發表於 2020-5-1 18:49:31 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2020-5-1 16:54
好犀利啊!王子遲下玩育苗,體驗湊B。<span class="emoji emoji1f601"></span><span class="emoji emoji1f44d"></span>

望能玉翁大兵團出現!
BenLau 發表於 2020-5-1 19:03:24 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-5-1 15:40
唔知幾時可以收種子,所以記錄咗先!

用手輕的下佢,如果能輕松拿出來應該就可以收了。
不過可以不代表熟了,呢類好似係晚熟種子,洗干净放到明年春天好似會更好。
yunge0 發表於 2020-5-1 19:36:05 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-5-1 18:49
望能玉翁大兵團出現!<span class="emoji emoji1f604"></span>

如果全部種子都能成功長大, 並且同時開花, 場面有如小黃人咁震撼。
lamkaicheung 發表於 2020-5-1 20:50:25 來自手機 |顯示全部樓層
BenLau 發表於 2020-5-1 19:03
用手輕的下佢,如果能輕松拿出來應該就可以收了。
不過可以不代表熟了,呢類好似係晚熟種子,洗干净放到 ...

謝謝版主指引,我最初只是抱住嘗試,估不到成功授粉果莢居然會出現咁多,自己都打咗個突!
現階段都有很多疑問,始終接觸仙人掌又唔係好耐,所以先開帖做種子記錄!
chuyat10 發表於 2020-5-2 08:43:53 來自手機 |顯示全部樓層

師傅:徒兒緊跟,我粒玉翁都有果莢啊,五粒。
自然授粉,唔知父親係邊個,野種。
lamkaicheung 發表於 2020-5-2 09:06:35 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2020-5-2 08:43
師傅:我粒玉翁都有果莢啊,五粒。
自然授粉,唔知父親係邊個,野種。 ...

係喎,你呢棵都有果實結子,可能係自花授粉成功,恭喜恭喜,咁就齊齊來研究!
MasterTT 發表於 2020-5-2 09:58:06 |顯示全部樓層
王子,你係自花授粉的?
lamkaicheung 發表於 2020-5-2 11:03:58 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-5-2 09:58
王子,你係自花授粉的?

幫玉翁同白龍丸互相授粉就進行個两次,其他時間要返工就唔多清楚,都有機會係昆蟲幫手傳播,因假日在家中時候,好多時到見有蜜蜂在露台天台穿梭飛越!

O i see  發表於 2020-5-2 12:12
lamkaicheung 發表於 2020-9-4 14:29:40 來自手機 |顯示全部樓層
最初唔知道,以為好似辣椒咁樣要風乾啲果莢收種子!
點知原來風乾咗嘅果莢,連皮連肉黐都好鬼實, 連啲種子黐住晒㗎,所以以後採摘果莢時,最好即時清理果肉,處理好先再入袋,到時擇好日子鍾意幾時播籽都得!
時間關係玉翁由播種到現在已經個幾月,種下種下就緊係有傷亡夭折,而家淨翻幾粒!
lamkaicheung 發表於 2020-9-4 14:47:36 來自手機 |顯示全部樓層
以下有三種不同果莢,都來自花友freddy ,果莢攞上手感覺是水旺旺軟綿綿隱,約可見內裏黑芝麻小種子!!!
當清理完果肉就同期展開同年同月同日播籽,沒有悶養,幾天就見芽苗現身!

先來講一隻仙人掌,種子就收咗好多,,但係發芽都係失敗咗,起初都見到有一粒小苗出現,以為佢會陸陸續續咁現身,點知等咗成個月都冇奇蹟,最後唯一一粒都畀我養死咗!(冇相睇)

另外一隻層雲起初發芽率都幾高㗎,唔知點解養下養下就越來越少,而家淨翻幾粒咋!

最後呢隻魔雲,估唔倒三隻之中,最强勁呢隻, 不單止發芽勁,連苗身比起其他都大得快㗎!
lamkaicheung 發表於 2020-9-4 15:06:55 來自手機 |顯示全部樓層

白龍丸
攝20/8/1
8月1收下两粒新鮮果莢,即清理果肉,當日即時播籽,今次用咗保鮮紙蓋面,用牙籤拮窿仔梳氣,在沒有殺菌消毒底下,幾天後粉白色嘅小苗芽陸續現身 !
攝20/8/6
8/7
8/8

而家以經過咗一個月有多,望落苗仔都幾穩定。
(後補圖照)
攝20/9/4補相
123下一頁