紅寶石【無限側芽】#32更新

作者: yingsiutow 發表于 2020-4-29 15:50:11
3786 42
MasterTT 發表於 2020-5-26 22:22:17 |顯示全部樓層

Good!
回復

己己另 發表於 2020-5-27 20:49:05 來自手機 |顯示全部樓層
yingsiutow 發表於 2020-5-26 22:21
長大了不少<span class="emoji emoji1f60a"></span>

陸續有來啦,上面仲有三四塊新葉。
回復

yingsiutow 發表於 2020-5-28 17:13:14 來自手機 |顯示全部樓層
己己另 發表於 2020-5-27 20:49
陸續有來啦,上面仲有三四塊新葉。

係就正呀~~~
回復

yingsiutow 發表於 2021-2-27 22:25:44 來自手機 |顯示全部樓層
一變四... 膽粗粗想分株, 點知挖出嚟睇成盆都係根, 纏死晒d水苔, 唔敢亂嚟, 又埋返入去...
回復

yingsiutow 發表於 2021-2-28 00:46:33 來自手機 |顯示全部樓層
己己另 發表於 2020-5-1 19:45
請問瓦堡狸藻開到花嗎?

終於開咗花, 等到頸都長
回復

己己另 發表於 2021-2-28 13:44:49 |顯示全部樓層
yingsiutow 發表於 2021-2-28 00:46
終於開咗花, 等到頸都長

陸續有來呀!
回復

己己另 發表於 2021-2-28 13:46:00 |顯示全部樓層
yingsiutow 發表於 2021-2-27 22:25
一變四... 膽粗粗想分株, 點知挖出嚟睇成盆都係根, 纏死晒d水苔, 唔敢亂嚟, 又埋返入去... ...

係嫁,所以剪頂插枝易D。
回復

yingsiutow 發表於 2021-2-28 15:59:10 來自手機 |顯示全部樓層
己己另 發表於 2021-2-28 13:46
係嫁,所以剪頂插枝易D。

係喎!!! 我上網睇話要有2-3個芽點先適合扦插, 但係我唔識分邊d係芽點, 好認真睇都唔知邊d係
回復

己己另 發表於 2021-2-28 22:47:01 |顯示全部樓層
yingsiutow 發表於 2021-2-28 15:59
係喎!!! 我上網睇話要有2-3個芽點先適合扦插, 但係我唔識分邊d係芽點, 好認真睇都唔知邊d係 ...

芽點?  我估係指"節"(node),即係莖出葉嘅位置。雙子葉植物的節附近通常都有分生組織,可以出芽。

豬籠草插枝可以參考下以下網址。Youtube都有好多video可以參考。

https://www.carnivorousplants.or ... penthesStemCuttings
回復

Victor9394 發表於 2021-3-1 00:03:15 |顯示全部樓層
yingsiutow 發表於 2021-2-27 22:25
一變四... 膽粗粗想分株, 點知挖出嚟睇成盆都係根, 纏死晒d水苔, 唔敢亂嚟, 又埋返入去... ...

用牙刷逐點逐點刷走植料,最終都會分得開
回復

yingsiutow 發表於 2021-3-2 10:17:12 來自手機 |顯示全部樓層
其實因為空間所限, 我原本想剪走長得太高嘅母株送畀人, 但己大一言驚醒 -- 剪頂都可以!!! 咁我暫時都係唔向難度挑戰住喇 hahahaa
宜家剪咗兩截, 會再更新情況
回復

yingsiutow 發表於 2021-4-1 14:54:35 來自手機 |顯示全部樓層

今日望一望佢, 又有新芽發出嚟, 真係忍唔住喇! 好迫呀佢哋! 又再一次挑戰! 諗住用victor大教嘅方法慢慢挑走d水苔, 點知一挖出嚟睇, 原來仲有一棵新芽, 總共3棵... 真係唔分唔得喇, 迫到d葉巢晒... 但我搞咗成個鐘到宜家都仲未見到真身... 救命呀

挖吓挖吓又見再見到一棵.... 總共4棵先啱..
回復

yingsiutow 發表於 2021-4-1 20:04:20 來自手機 |顯示全部樓層
終於搞掂喇!!! 最細果棵畀我粗暴整瓜咗 (淚).. 大果兩棵分咗出嚟, 其中一棵冇乜帶根, 試吓直接插水
細果三棵太細, 都係畀阿媽湊住先 (一諗起遲d又要分...)
母株最頂兩個芽點都有動靜, 希望唔會爆兩支新芽啦, 太傷腦筋...

p.s. 用牙刷鬆根真係一流
回復

己己另 發表於 2021-4-2 13:52:22 來自手機 |顯示全部樓層
yingsiutow 發表於 2021-4-1 20:04
終於搞掂喇!!! 最細果棵畀我粗暴整瓜咗 (淚).. 大果兩棵分咗出嚟, 其中一棵冇乜帶根, 試吓直接插水

我話個母株d新芽一定爆出黎
回復

yingsiutow 發表於 2021-4-2 22:45:11 來自手機 |顯示全部樓層
己己另 發表於 2021-4-2 13:52
我話個母株d新芽一定爆出黎

其實佢咁強壯我都好開心, 真正嘅問題係, 佢再高就唔可以再放喺哩個小天地, 要搵個新位安置佢, 放出廳又畀人訛, 又要拉線照燈...
回復

己己另 發表於 2021-4-4 09:55:34 來自手機 |顯示全部樓層
yingsiutow 發表於 2021-4-2 22:45
其實佢咁強壯我都好開心, 真正嘅問題係, 佢再高就唔可以再放喺哩個小天地, 要搵個新位安置佢, 放出廳又畀 ...

折衷方法之一係每年修剪,但就唔會見到佢生長到成熟形態。
回復

yingsiutow 發表於 2021-4-5 22:49:21 來自手機 |顯示全部樓層
己己另 發表於 2021-4-4 09:55
折衷方法之一係每年修剪,但就唔會見到佢生長到成熟形態。

係咪一直唔剪佢, 由佢生側芽同長高, 就會見到成熟形態? 我成日聽人講地籠, 係咪果d?
回復

己己另 發表於 2021-4-5 23:34:31 |顯示全部樓層
yingsiutow 發表於 2021-4-5 22:49
係咪一直唔剪佢, 由佢生側芽同長高, 就會見到成熟形態? 我成日聽人講地籠, 係咪果d? ...

成熟嘅蘋果豬同毛果豬(蘋果的天然雜交種)會出地籠。共他品種個籠嘅形狀同顏色都可能會有唔同嘅。
回復

yingsiutow 發表於 2021-4-6 15:04:52 來自手機 |顯示全部樓層
己己另 發表於 2021-4-5 23:34
成熟嘅蘋果豬同毛果豬(蘋果的天然雜交種)會出地籠。共他品種個籠嘅形狀同顏色都可能會有唔同嘅。 ...

嘩~ 咁我都幾想試吓喎!! 多謝你呀! 你成日畀到d好有用嘅意見我 (感動), 好叻呀你!
回復

己己另 發表於 2021-4-6 19:49:44 |顯示全部樓層
yingsiutow 發表於 2021-4-6 15:04
嘩~ 咁我都幾想試吓喎!! 多謝你呀! 你成日畀到d好有用嘅意見我 (感動), 好叻呀你! ...

我都係新手。

我有盆Gaya有好多分枝,同幾棵似乎唔會長得太大嘅Viking x Wing。有興趣可以攞去種下。
回復