測試迷你影棚

作者: taxitang 發表于 2020-4-28 21:32:59
3753 63
不是專業拍攝,純粹試試,但效果依然不滿意,打燈拍不了原色,還是天然光好。

評分

查看全部評分

chuyat10 發表於 2020-4-28 21:38:12 來自手機 |顯示全部樓層
好好啊。
回復

BenLau 發表於 2020-4-28 21:38:50 |顯示全部樓層
我覺得還可以,LED打出嚟的燈,係咁上下。手機影的嗎?會唔會手機都有d關係?
回復

waiting 發表於 2020-4-28 21:53:59 來自手機 |顯示全部樓層
d光好似怪怪哋… 影出嚟個效果好似假假哋…
可唔可以調校吓?
回復

taxitang 發表於 2020-4-28 22:07:38 |顯示全部樓層
BenLau 發表於 2020-4-28 21:38
我覺得還可以,LED打出嚟的燈,係咁上下。手機影的嗎?會唔會手機都有d關係? ...

謝謝版主賞分。
是啊!手機拍,單鏡有部水皮機,但唔識用,請問圖9的兜錦3,球體有橫的皺紋,是否缺水?有多少擔心。
回復

kitcat2 發表於 2020-4-28 22:10:02 |顯示全部樓層
果棵 白皮月界 捲得好正呀
回復

taxitang 發表於 2020-4-28 22:11:47 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-4-28 21:53
d光好似怪怪哋… 影出嚟個效果好似假假哋…
可唔可以調校吓?

試過自動模式、專業模式、美肌、夜間、美食等等,調節過不少,始終不懂攪,是旦啦!
但始終好過平時無燈光拍。
回復

taxitang 發表於 2020-4-28 22:15:31 |顯示全部樓層
kitcat2 發表於 2020-4-28 22:10
果棵 白皮月界 捲得好正呀

播了三粒,只剩一棵,但還未木質化,但就算是成株,聽說也會失驚無神瓜老襯。
白皮月界籽播
回復

MasterTT 發表於 2020-4-28 22:21:57 |顯示全部樓層
真係領悟唔到點先可以種到啲玉露水靈飽滿!
我屋企好多玉露都皺哂皮,好殘咁!
回復

BenLau 發表於 2020-4-28 22:42:10 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-4-28 22:07
謝謝版主賞分。
是啊!手機拍,單鏡有部水皮機,但唔識用,請問圖9的兜錦3,球體有橫的皺紋,是否缺水? ...

纯粹個人意見,一般兜缺水應該不會有咁樣的皺紋。係最近先有?定返嚟就有?

以下節錄自以下鏈接的文章,有時間可以参考下(簡體字,唔好見怪):
“完全断水从生理上来说对兜不好,是造成兜发生腰部折痕的原因”

http://www.xianzhenyuan.cn/forum ... &extra=page%3D1
回復

freddywongdy 發表於 2020-4-28 22:56:01 |顯示全部樓層
都幾 sharp 呀!
支燈如果係暖光可能會似陽光下影咁,
有無得換燈架?
回復

GW1225 發表於 2020-4-29 01:45:10 |顯示全部樓層
唔介意影埋成個SETUP, 一齊參詳下

好似有少少偏黃, 但係d細節都好清楚呀

鋪面石, 有時太花會搶左DD鏡

黑沙鋪面, 真係唔錯 養得大我D生石花, 就可以考慮
回復

taxitang 發表於 2020-4-29 07:26:12 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-4-28 22:21
真係領悟唔到點先可以種到啲玉露水靈飽滿!
我屋企好多玉露都皺哂皮,好殘咁!  ...

生長期不需忍手,見乾就淋,但都開始熱,要注意了,我昨晚也淋了水,照頭淋,經過一晚,早上葉片的水珠也應該蒸發了,不怕聚焦燒傷葉片。
剛在六點半拍,葉片無發覺有水珠了。

評分

查看全部評分

回復

taxitang 發表於 2020-4-29 07:48:47 |顯示全部樓層
BenLau 發表於 2020-4-28 22:42
纯粹個人意見,一般兜缺水應該不會有咁樣的皺紋。係最近先有?定返嚟就有?

以下節錄自以下鏈接的文章, ...

這棵兜錦已差不多兩個月了,看舊相,應該是回來已經有了。
謝謝提供連結鏈,我對簡體字也大概看得明,反而他們的地方里語就不太明,我也是這網站的會員,精華貼內沒發覺這篇貼文,現已收藏了,謝謝!
回復

taxitang 發表於 2020-4-29 07:52:23 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-4-28 22:56
都幾 sharp 呀!
支燈如果係暖光可能會似陽光下影咁,
有無得換燈架? ...

led燈是裝緊了,沒得移位沒得換,可能還未摸熟,但感覺拍凸出的物件如玉扇、玉露等較好,平面就差好多。
回復

taxitang 發表於 2020-4-29 08:05:40 |顯示全部樓層
GW1225 發表於 2020-4-29 01:45
唔介意影埋成個SETUP, 一齊參詳下

好似有少少偏黃, 但係d細節都好清楚呀

led燈在最前邊裝緊,估計燈光問題。

回復

MasterTT 發表於 2020-4-29 09:14:18 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-4-29 07:26
生長期不需忍手,見乾就淋,但都開始熱,要注意了,我昨晚也淋了水,照頭淋,經過一晚,早上葉片的水珠也 ...

而家我屋企一般唔會超過30度,應該仲未休眠期,應該改成一周淋一次水,都仲未變肥嘅?
回復

taxitang 發表於 2020-4-29 10:37:37 |顯示全部樓層
BenLau 發表於 2020-4-28 22:42

以下節錄自以下鏈接的文章, ...

文章看完了,折痕不能復原,唯有順其自然,謝謝!
回復

taxitang 發表於 2020-4-29 10:43:39 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-4-29 09:14
而家我屋企一般唔會超過30度,應該仲未休眠期,應該改成一周淋一次水,都仲未變肥嘅?  ...

不能心急,悶養亦不適合香港夏天,待夏季完結後,秋季生長期多給水,通風就可以,不需局限一星期一次水,潮濕與乾燥天氣就已截然不同,我慣拿上手定輕重來淋水,到現在也一樣,但到夏天休眠期就乾了也要遲多一星期才淋水也不是問題。
回復

MasterTT 發表於 2020-4-29 10:57:30 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-4-29 10:43
不能心急,悶養亦不適合香港夏天,待夏季完結後,秋季生長期多給水,通風就可以,不需局限一星期一次水, ...

十二卷屬,想養肥佢真係好難!
謝謝taxi大講解!
回復

1234下一頁